BeBright sluit samenwerking met eHealth kennisnetwerk

29 mei 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Strategie- en innovatiebureau BeBright heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het National eHealth Living Lab, een kennisnetwerk voor eHealth.

De twee partners gaan hun expertise bundelen om samen het Zorg Enablers-platform te verbeteren, een initiatief van BeBright dat zorgprofessionals en -organisaties helpt met het vergroten van hun innovatievermogen. Het platform biedt de doelgroep een overzicht van de belangrijkste technologische bewegingen die bijdragen aan een toekomstbestendige zorg.

De gezondheidszorg staat vandaag de dag, nog los van de coronacrisis die het landschap op zijn kop zet, voor enorme uitdagingen. De snel veranderende maatschappelijke context en zorgbehoeftes (meer zorg door de vergrijzing, stijgende zorgkosten) vragen om innovatie, nieuw zorgaanbod en oplossingen. Tegelijkertijd neemt de ontwikkeling van nieuwe technologie exponentieel toe.

BeBright sluit samenwerking met eHealth kennisnetwerk

“Dit wordt extra gestimuleerd door digitalisering, robotisering en de grote druk om ondanks toenemende en complexere zorgvraag de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden”, stelt BeBright, een specialist op het gebied van innovatie- en strategievraagstukken en het implementeren daarvan.

Schaalbare technologie onmisbaar

“Om de zorg betaalbaar en bemensbaar te houden, is inzet van slimme, schaalbare technologie onmisbaar. Bij zorgprofessionals, patiënten en zorgorganisaties groeit de interesse in digitale oplossingen snel. De vraag is welke technologie de zorg van vandaag en morgen gaat veranderen”, aldus BeBright, dat benadrukt dat technologische mogelijkheden vandaag de dag eindeloos zijn – “zo zijn er alleen al ruim 325.000 gezondheidsapps beschikbaar, waar nog (te) vaak de effectiviteit onbekend is.”

Om in te spelen op alle veranderende technologieën is het belangrijk dat zorgorganisaties beschikken over voldoende innovatief vermogen. Een eerste stap daarin is daarbij in kaart te krijgen hoe ze ervoor staan als het gaat om hun innovatievolwassenheid. Het Zorgenablers-platform van BeBright helpt hen onder meer erbij dit goed in kaart te brengen. “Het stadium waarin een zorgorganisatie zich bevindt wordt bepaald over meerdere dimensies zoals strategie en sturing, financiering, resultaten en meetbaarheid, methoden, cultuur, competenties en communicatie”, licht BeBright toe.

Wat belangrijk is om te beseffen, is dat zelfs wanneer er voldoende innovatief vermogen aanwezig is, dat nog niet betekent dat de zorgorganisaties het wiel opnieuw moeten proberen uit te vinden. Zij kunnen immers “ook snel en slim leren van succesvolle voorbeelden”, legt BeBright uit. “Door samenwerking en opschaling van succesvolle voorbeelden kunnen we versnelling geven aan het innovatie- en leervermogen van de Nederlandse gezondheidszorg.”

Voor het gezamenlijk succesvol opschalen van deze nieuwe technologie en innovatie heeft BeBright een samenwerking gesloten met het National eHealth Living Lab (NeLL). Opgericht in 2018 is NeLL een onafhankelijke kennisnetwerk voor eHealth. Samen met onderzoekers, experts en (ervarings)deskundigen wordt binnen het netwerk intensief gewerkt aan het onderzoeken en ontwikkelen van doelmatige eHealth-toepassingen.

Het NeLL-platform deelt de inzichten en kennis met alle stakeholders en draagt zodoende bij aan de volledige integratie van eHealth in bestaande zorgprocessen. Naast kort- en langdurend onderzoek naar eHealth loopt NeLL naar eigen zeggen “voorop bij het ontwikkelen van validatiemethodieken” en neemt het netwerk een “voortrekkersrol in bij de totstandkoming van internationaal geldende eHealth-standaarden”.

Digitale transformaties in de zorg versnellen

In het kader van de samenwerking, die erop gericht is om digitale transformaties in de zorg te versnellen, zullen BeBright en NeLL hun expertise gaan bundelen. Die kennis en ervaring zal onder andere worden gebruikt voor de realisatie van de jaarlijkse editie van Zorg Enablers, een overzicht van nieuwe en bewezen effectieve eHealth-oplossingen. Deze jaarlijkse publicatie zal eind dit jaar voor de vierde keer verschijnen.

“Door de samenwerking met BeBright rond het platform Zorg Enablers, zijn we als NeLL nog beter in staat om die eHealth-oplossingen die zich bewezen hebben in de praktijk over te dragen aan het zorgveld. Tenslotte is het ons doel om naast de valorisatie van eHealth-oplossingen, ook de opschaling van bewezen effectieve zorginnovaties te versnellen”, laat Niels Chavannes, hoogleraar eHealth bij het LUMC en oprichter van NeLL, weten.

Philip Idenburg, oprichter van BeBright, zegt tot slot over het partnership: “De samenwerking met NeLL maakt dat we een nog beter beeld hebben van de technologieën én implementatie spelregels die een daadwerkelijke bijdrage leveren aan een toekomstbestendige Nederlandse gezondheidszorg. Zo werken we samen met Nederlandse én internationale spelers die bezig zijn om eHealth-oplossingen te valoriseren.”