Waarom een Chief Remote Officer nu van pas komt
Nu vele professionals door de coronapandemie thuiswerken, is het voor organisaties van groot belang om alle activiteiten op afstand soepel te laten verlopen. Een zogenaamde Chief Remote Officer kan hierbij de helpende hand bieden. Dat zeggen experts van adviesbureau IG&H.
Binnen organisaties zijn er naast de Chief Executive Officer (CEO) doorgaans tal van andere uitvoerende bestuurdersrollen. Denk bijvoorbeeld aan de Chief Financial Officer (CFO), die tijdens de coronacrisis door het toenemende belang van de cashflow behoorlijk aan zet is, maar ook aan de Chief Operations Officer (COO), die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken binnen een onderneming, en bij sommige organisaties aan een Chief Technology Officer, die eindverantwoordelijk is voor alle R&D-activiteiten.
Volgens IG&H vragen de huidige mondiale ontwikkelingen om een nieuwe uitvoerende bestuurdersrol: de Chief Remote Officer, ook wel afgekort als CHRO*. “Plotseling, door de pandemie gedwongen, moeten werknemers en leidinggevenden manieren vinden om digitaal samen te werken. Maar hoe zorg je ervoor dat werken op afstand niet ten koste gaat van de productiviteit, verbondenheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers? Een pleidooi voor de Chief Remote Officer”, zegt IG&H.
Een pleidooi voor de Chief Remote Officer
Volgens het adviesbureau zijn er drie redenen om een CHRO aan te stellen. Allereerst bevordert hij of zij de productiviteit. “Het is lastig om iedereen voldoende het woord te geven tijdens videocalls. Hoe zorg je ervoor dat deze virtuele meetings zo interactief mogelijk zijn? En hoe zorg je ervoor dat je ook voldoende plezier en energie met elkaar hebt, tussen alle inhoud door? De CHRO helpt een organisatie bij het adequaat beantwoorden van dergelijke vragen.”
Daarnaast verbetert een CHRO het niveau van verbondenheid, iets dat tijdens langere periodes van thuiswerken haast onvermijdelijk het ondergeschoven kindje wordt. Zou houdt de CHRO in de gaten hoe het nu écht gaat met werknemers, organiseert hij of zij indien nodig informele virtuele meetings (waar collega’s al videobellend met elkaar koffie kunnen drinken) en verder ziet hij of zij er op toe dat behaalde doelstellingen worden gevierd, wat de motivatie van professionals ten goede komt.
“Naast het verhogen van productiviteit en verbinden van collega’s onderzoekt de CHRO eveneens wat de organisatie kan doen om zijn medewerkers optimaal te laten functioneren op afstand”, zeggen de experts van IG&H. “De CHRO adviseert bijvoorbeeld over een ergonomische thuiswerkplek, geeft tips over hoe je voor, tijdens en na het werk zorgt voor voldoende fysieke, mentale en sociale ontspanning én draagt bovenal bij aan het verhogen van het werkgeluk van zijn thuiswerkende mensen.”
* De Chief Remote Officer wordt afgekort als CHRO en niet als CRO, simpelweg omdat die afkorting al is vergeven aan de Chief Risk Officer.