Deloitte onderzoekt verduistering van €2 miljoen bij Stadgenoot

02 april 2020 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een werkneemster van woningcorporatie Stadgenoot uit Amsterdam heeft €2 miljoen verduisterd. Experts van Deloitte hebben de fraudezaak onderzocht.

De vrouw, die bij Stadgenoot de rol van senior financieel medewerker vervulde, maakte een aantal jaar achter elkaar zeer grote geldbedragen – volgens dagblad De Telegraaf ging het om bedragen tussen de €10.000 en de €20.000 – over naar de privérekening van haar dochter. De medewerkster gebruikt dat geld vervolgens voor dure vakanties en om haar gokverslaving te financieren.

Eind 2019 kwam de fraude boven water door ING. De bank vertrouwde de overboekingen niet en trok aan de bel. Het geld was op dat moment helaas al verdwenen. Toen de medewerkster kort daarna werd geconfronteerd met de situatie, liet ze weten dat ze ‘slechts’ een paar ton zou hebben verduisterd. Uiteraard geloofde de woningcorporatie de vrouw niet op haar woord, en schakelde Deloitte in.

Deloitte onderzoekt verduistering van €2 miljoen bij Stadgenoot

Uit het forensisch onderzoek van het Big Four-kantoor komt naar voren dat de medewerker in elf jaar tijd in totaal €1,9 miljoen naar de rekening van haar dochter had overgemaakt. De onderzoekers constateerden eveneens dat de vrouw al die tijd op slinkse wijze de controles van de woningcorporatie wist te omzeilen. Hierom adviseert Deloitte Stadgenoot om over te gaan tot nieuwe preventie- en controlemaatregelen. Een woordvoerder van de woningcorporatie zegt in De Telegraaf dat dit advies reeds is opgevolgd.

Daarnaast is de medewerker, weinig verrassend, op staande voet ontslagen, zo meldt de woordvoerder van Stadgenoot. Ook zal de vrouw door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk worden vervolgd. De woningcorporatie probeert momenteel met een civiele procedure zoveel mogelijk van het verloren geld terug te vorderen. Volgens ingewijden wordt dat moeilijk, vooral omdat de vrouw vrijwel geen bezittingen heeft.