Deloitte en EY begeleiden investering in Eindhovens hightechbedrijf
Gimv heeft een meerderheidsbelang genomen in Applied Micro Electronics (AME), een Eindhovense producent van elektronische componenten voor internationale OEM-klanten. Met de steun van de Belgische investeringsmaatschappij zal het huidige managementteam zijn groeiambities verder nastreven.
“Gimv is de juiste partner voor AME om onze groeiambities waar te maken”, stelt Gerrit van der Beek, die aanblijft als CEO van AME. “Ze steunen onze bedrijfsstrategie en filosofie volledig. Met Gimv kunnen we verder investeren in onze technische mogelijkheden en onze industriële faciliteiten. Het wereldwijd uitbreiden van onze activiteiten om onze klanten lokaal te ondersteunen kan nu op onze managementagenda worden gezet.”
De toepassingen die het in 1996 opgerichte AME ontwikkelt en produceert zijn onder te verdelen in drie technologiegebieden: power conversion, sensing & actuating en internet of things. Denk bijvoorbeeld aan stroomconversiesystemen, bewegingsregelaars, veiligheidssystemen en human machine interfaces voor verschillende eindmarkten, waaronder elektrische voertuigen, huishoudelijke apparaten en industriële automatisering. AME heeft momenteel zo’n 250 medewerkers in dienst – waaronder 80 ingenieurs – die samen een slordige €40 miljoen omzet genereren.
“AME sluit perfect aan bij onze smart industries-investeringsfocus, omdat het kennisintensieve engineering en softwarecompetenties combineert met zijn sterk geautomatiseerde productiefaciliteiten voor de ontwikkeling en productie van innovatieve elektronische modules”, stelt Boris Wirtz, principal in het Gimv Smart Industries-team. “We zijn erg onder de indruk van de unieke bedrijfscapaciteiten, die worden onderschreven door de langdurige partnerships met internationale OEM’s die op AME vertrouwen voor cruciale onderdelen van hun producten.”
De verkoop van AME is het directe gevolg van het overlijden van medeoprichter en grootaandeelhouder Marc van Sloun. Hij stierf in 2018 op 47-jarige leeftijd aan een hersentumor. Naast dat Gimv instapt als meerderheidsaandeelhouder, nemen ook de directieleden en medewerkers uit de tweede managementlaag een aandeel. Deze in totaal 30 medewerkers verwerven samen een aanzienlijk minderheidsbelang.
Dealmakers
De verkoop werd begeleid door diverse externe adviseurs. De financiële due diligence werd verzorgd door Deloitte (Roën Blom, Maurice Op Heij, Rik van den Bos, Jens Noppe) en EY (Maurice van den Hoek, Fredi Arditti, Iris Reijnen, Mark van der Wiel). Daarnaast leverde Deloitte belastingadvies (Caspar Dekker, Lennart Smit, Vincent Maas, Thanh Pham, Gabrielle Vester), net als Amstone Tax Lawyers (Martijn de Jong, Lonneke van Moorselaar), en JSA Tax (Rowdy Schouten, Olaf Kroon).
M&A-advies was afkomstig van Lincoln International (Eric Wijs, Sibert Meulenbelt, Carlo de Haas, Wim Van Halewyck, Adriaan Theuwissen), terwijl de juridische ondersteuning werd verzorgd door Rutgers & Posch (Matthijs van den Broek, Justus Fortuyn) en Vriman M&A Lawyers (Jan Vriesendorp, Koos Tindemans, Menno Verboom, Julien Latreille, Marius Ankum, Bas Mees).
De partijen doen geen uitspraken over de verkoopsom, maar volgens het FD betaalt Gimv minstens tien maal het bruto bedrijfsresultaat (ebitda), dat zowel in 2017 als in 2018 op €2,4 miljoen lag.