Consultancybureaus nemen maatregelen tegen coronavirus
In navolging van verschillende grote corporates hebben ook tal van consultancybureaus maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.
Traditiegetrouw reizen veel bedrijven ‘s winters af naar de sneeuw voor de jaarlijkse skireisjes, maar momenteel staat deze gezamenlijke gang naar de pistes op de tocht.
Zo heeft accountants- en advieskantoor EY zijn medewerkers vriendelijk verzocht niet met grote groepen collega's op wintersport te gaan, weten bronnen te melden aan het FD. Terwijl de trips al zijn geboekt en de medewerkers daar zelf voor betalen, heeft een deel van de groepen de reizen daarom afgelast. De gemaakte kosten zullen wel worden vergoed door EY, zo benadrukt een woordvoerder.
Het Big Four-kantoor staat niet alleen. Houthoff heeft zijn wintersportreis in zijn geheel afgeblazen. Naar schatting zou ruim de helft van de 600 medewerkers van het advocatenkantoor per trein of vliegtuig naar de pistes afreizen. Al ging de trip naar Oostenrijk — geen gebied met een negatief reisadvies —, Houthoff wilde naar eigen zeggen “als goede werkgever” niet het gezondheidsrisico voor de medewerkers lopen.
Het appèl op medewerkers om thuis te blijven wakkert de discussie aan over hoe ver een werkgever mag gaan in het beïnvloeden van het leven en de privékeuzes van zijn werknemers. Wat zij in hun eigen tijd en met hun eigen geld doen is immers hun eigen zaak. Een werkgever kan mensen ook niet verbieden carnaval te vieren of gevaarlijke hobby’s te beoefenen. De woordvoerder van EY onderkent dat het kantoor dan ook heeft geworsteld met het verzoek: “In principe is het een privébesluit van de medewerkers om te bepalen met wie ze op vakantie gaan en waarnaartoe.”
Het dilemma wordt ook geïllustreerd door de Franse bank BNP Paribas. Die heeft werknemers die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus is vastgesteld verplicht zeker twee weken thuis te blijven en verlof of recuperatiedagen te nemen. Gelijksoortige maatregelen zijn momenteel van kracht bij de Nederlandse tak van PwC en EY. Bij PwC werken op dit moment rond de twintig mensen vanuit huis omdat ze recent in Noord-Italië of een ander besmet gebied zijn geweest, bij EY zijn het er rond de vijfentwintig.
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka betoogt dat dat niet zomaar mag, aangezien eenieder vrij is in het kiezen van haar of zijn vakantiebestemming. Tegelijkertijd onderkent Voka een spanningsveld “tussen de verplichting van de werkgever om de veiligheid van alle personeelsleden te garanderen, en anderzijds de afspraken in arbeidscontracten die je niet zomaar eenzijdig kunt wijzigen”.
Vliegangst
Geconfronteerd met dit dilemma kiezen veel kantoren toch het zekere voor het onzekere. Strategiekantoor Boston Consulting Group verplicht consultants die in China zijn geweest enkele weken thuis te blijven. Daarnaast zijn alle reizen naar het Chinese voor de komende drie weken uitgesteld. Bij Accenture worden wereldwijd alle niet-noodzakelijke reizen geannuleerd. Alleen als een trip essentieel is voor de voortgang van projecten maakt het consultancykantoor een uitzondering. Zakelijke reizen naar brandhaarden als Azië of Noord-Italië vinden geen doorgang.
De terughoudendheid rond (vlieg)reizen – zowel zakelijk als privé – heeft ook zijn weerslag op luchtvaartmaatschappijen en hun medewerkers. Door uitvallende vluchten, vooral naar China en Italië, verplicht KLM een deel van zijn operationeel personeel om vakantiedagen op te nemen.
“Er is een spanningsveld tussen de verplichting van de werkgever om de veiligheid van alle personeelsleden te garanderen, en de afspraken in arbeidscontracten die je niet zomaar eenzijdig kunt wijzigen.”
Iedereen naar huis
Bepaalde advieskantoren zien zich in verband met concrete coronabesmettingen genoodzaakt tot echt drastische maatregelen. Zo stuurde het EY-kantoor in Düsseldorf afgelopen week 1.500 medewerkers naar huis nadat het virus was vastgesteld bij één van de collega’s. Ook in eigen land worden dergelijke stappen gezet. Zo sloot Deloitte gisteren een deel van zijn Zwolse kantoor, nadat een medewerker van het gedeelde kantoorgebouw (ExportStudio aan de Zwolse Grote Voort, dat ook onderdak biedt aan Engie en Regus) het virus bij zich bleek te dragen.
Minder verregaande maatregelen, die meer in algemene zin worden genomen, zijn het vermijden van fysiek contact. Zo worden er minder handen geschud met collega’s en klanten, of worden geen bijeenkomsten meer georganiseerd met meer dan 25 mensen, om bij een mogelijke besmetting te voorkomen dat er grote aantallen mensen in één klap in quarantaine moeten. Verschillende advieskantoren aan de Zuidas hebben deze maatregel inmiddels geïmplementeerd.
Waar de verschillende voorzorgsmaatregelen de dagelijkse gang van zaken aardig in de war kunnen schoppen en het bedrijfsleven de nodige financiële klappen incasseert van het coronavirus, is de uitbraak niet alleen maar slecht nieuws voor de adviesbranche. Zoals geldt voor ieder bedrijfsprobleem, weten consultancybureaus er een kans van te maken. Overheden en instituten huren adviesbureaus in om de impact van het virus op markten te bestuderen, en corporates om de gevolgen voor hun supply chain in kaart te brengen. Ondertussen worden zorgconsultants ingeschakeld om te adviseren over een gezonde werkplek.