Arlande helpt Hogeschool Utrecht bij digitaliseringsprogramma

05 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Met ongeveer 35.000 studenten is de Hogeschool Utrecht (HU) een van de grotere hbo-instellingen van Nederland. De hogeschool, ontstaan vanuit een fusie in 1988, heeft locaties in zowel Utrecht als Amersfoort.

Om tegemoet te komen aan de veranderende leeromgeving, evenals de wisselende behoeften van studenten, besloot Hogeschool Utrecht een programma op te tuigen: de ‘Digitale Leeromgeving van de toekomst’ (DLO). Dit programma heeft als doelstelling om middels slimme digitalisering docenten en studenten te faciliteren bij een vernieuwende manier van leren en werken. 

Gepersonaliseerd onderwijs

Digitalisering wordt ingezet om gepersonaliseerd onderwijs te kunnen bieden, afgestemd op de wensen van elke individuele student. Deze kunnen dan snel en intuïtief bij lesmateriaal, toetsen en informatie komen en hiermee hun eigen onderwijsagenda vormgeven. Hun digitale leeromgeving bestaat uit allerlei applicaties, systemen, software en apps, zoals Canvas, GradeWork, TestVision, Teacher Toolbox en de myHU app, die de centrale toegangsportaal vormt voor (online) cursusmateriaal en voor informatie over roosters en modules.

Beter onderwijs en tijdsbesparing

Ook docenten kunnen profiteren van het DLO-programma. Zo zorgt het ervoor dat de docent nog beter onderwijs kan geven en tijd kan besparen. Dit wordt mogelijk gemaakt door betere ondersteuning van processen, harmonisering van werkmethodes en automatisering van taken. Dit kunnen basale hulpmiddelen zijn als email en de plagiaatchecker, maar ook een leerrouteplanner of specifieke app.
Arlande helpt Hogeschool Utrecht bij digitaliseringsprogramma

Uitrol van de digitalisering

Met zoveel stakeholders binnen het complexe IT-landschap, de diverse deadlines waarnaar toegewerkt dient te worden en doordat zowel docenten als medewerkers in de verandering moeten worden meegenomen, vormde het optuigen van het DLO-programma een grote uitdaging. Om regie te houden op het geheel ging de programmamanager van het programma, Margriet van der Sar, op zoek naar een ervaren programmasecretaris.

De zoektocht naar geschikte kandidaten leidde uiteindelijk naar Sanne Huizer van management- en adviesbureau Arlande. Huizer kreeg de opdracht om in eerste instantie te zorgen voor een strak en ontzorgende programmaondersteuning, omdat hier vanuit het programma veel behoefte aan was. Ook heeft Huizer, naast haar opdracht als programmasecretaris, als projectleider de implementatie van GradeWork begeleid. Dit is het door de Hogeschool Utrecht aangeschafte toetssysteem voor summatieve producttoetsen en bedoeld voor alle opleidingen binnen de hogeschool.

Als projectmanager organiseerde, faciliteerde en coördineerde Huizer de adoptie van dit nieuwe systeem binnen de organisatie. Ook zorgde ze samen met het Experience Team dat de lancering van versie 3 van het studentenportaal MyHU in goede banen werd geleid. Van der Sar kijkt tevreden terug op de rol van Huizer: “Sanne is heel erg organisatiesensitief en helpt de organisatie met de juiste keuzes maken en hen de andere kant van een situatie te laten zien. Echt top!” 

Sterke basis gelegd

Volgens Huizer staat er nu een goed draaiend programma en kunnen de projectteams en de agile-teams de verdere initiatieven zelfstandig verder uitrollen: “Er is een sterke basis gelegd voor het verder bereiken van gewenste resultaten via het DLO-team , zodat de HU zich als lerende organisatie blijft ontwikkelen en aanpassen aan de behoeften van docenten, studenten en medewerkers.”