Bain integreert ESG en purpose in diensten met EcoVadis-deal

27 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Internationaal managementadviesbureau Bain & Company heeft een minderheidsbelang genomen in EcoVadis, een Franse leverancier van ESG-ratings op het gebied van supply chain. 

EcoVadis, met hoofdkantoor in Parijs, werd opgericht in 2007 en controleert hoe duurzaam en ethisch de inkoop- en supply chain-praktijken van bedrijven zijn. De organisatie maakt scorekaarten die gedetailleerd inzicht bieden in de environmental, social & governance (ESG)-risico’s die bedrijven kunnen lopen. 

Volgens zijn website vertrouwen meer dan 50.000 bedrijven, waaronder Coca Cola, Heineken, Johnson & Johnson, Subway en Salesforce, op de duurzaamheidsbeoordelingen van EcoVadis om hun besluitvorming in te richten. 

Met de financiële injectie van Bain & Company zal EcoVadis zijn groeiambities kunnen doorzetten. Het bedrijf heeft momenteel een team van meer dan 500 getalenteerde professionals verspreid over kantoren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Ondanks dat EcoVadis de afgelopen jaren al flink is gegroeid, ziet het management van het bedrijf nog steeds veel onbenutte kansen op dit vlak.

Bain neemt minderheidsbelang in Franse ESG-ratingsspecialistBain & Company is een van ‘s werelds leidende adviesbureaus en bedient wereldwijd klanten op het gebied van strategie, duurzaamheid en impact investing. Als onderdeel van de deal zal Bain nu de duurzaamheidscores van EcoVadis integreren in zijn bedrijfsstrategie, supply chain en inkoop. Het adviesbureau zal ook de inzichten van EcoVadis benutten om financiële investeerders beter te adviseren op het gebied van fondsstrategie, zorgvuldigheid en post-acquisitie. 

“Bain & Company zet zich in om economische, sociale en ecologische waarde te creëren voor klanten. Het doel van een goed bedrijf moet verder reiken dan de focus op het maximaliseren van aandeelhouderswaarde”, zegt Jenny Davis-Peccoud, die mede leidinggeeft aan Bain & Company’s wereldwijde praktijk voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Bain & Company voegt rond deze thema’s de daad bij het woord en is een koploper op het gebied van ESG. Zo heeft het adviesbureau al vele jaren een gouden rating van EcoVadis, waarmee het tot de beste 5%van bedrijven behoort die door het Franse technologiebedrijf worden beoordeeld. Bekende voorbeelden van Bain’s mvo-aanpak zijn een CO2-neutraal operationeel proces en pro-bono adviesondersteuning van maar liefst $1 miljard. 

“We moedigen onze mensen aan hun passie voor duurzaamheid elke dag te laten werken. Hierdoor kunnen we waardevolle expertise ontwikkelen die we met onze klanten kunnen delen. Het is een overwinning voor ons bedrijf, onze klanten en vooral onze planeet”, aldus Steven Tallman, partner bij Bain & Company.

Voor EcoVadis zal het partnerschap met Bain het mogelijk maken zijn impact bij klanten te vergroten. Daarnaast krijgt EcoVadis door de nieuwe samenwerking toegang tot Bains netwerk van leidinggevenden over de hele wereld, waarmee het zijn voetafdruk kan vergroten. 

De investering van Bain in EcoVadis volgt enkele weken nadat Bain $200 miljoen ontving van private equity-onderneming CVC Growth Partners. Aaron Dupuis, partner bij CVC, reageerde onlangs op deze ontwikkelingen: “Deze samenwerking met Bain in combinatie met onze recente investering is een echte game-changer voor EcoVadis en we zijn verheugd om dit nieuwe partnerschap te ondersteunen.” 

Pierre-Francois Thaler, co-CEO en medeoprichter van EcoVadis voegt toe: “We blijven zien dat leidinggevenden over de hele wereld vergelijkbare plannen hebben op het gebied van duurzaamheid en ESG-transformatie. Door samen te werken met Bain & Company en CVC kunnen we meer organisaties en gemeenschappen wereldwijd bereiken en beïnvloeden.” 

Twee maanden geleden nam Bain & Company al Qvartz over, een Scandinavisch managementadviesbureau met ongeveer 450 consultants en personeel.