Twee adviseurs over starten bij Deloitte Human Capital

02 maart 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe is het om als starter aan de slag te gaan bij Deloitte Human Capital? Consultancy.nl vroeg het aan Isabelle Knops en Lisa Kater, die recent hun carrière aftrapten bij het Big Four-kantoor.

Te midden van alle snelle technologische en demografische ontwikkelingen verandert ook de manier waarop we leven én werken in hoog tempo. Deloitte Human Capital ondersteunt organisaties bij het vormgeven van de toekomst van werk. Dit doet de afdeling onder meer middels het ontwikkelen van veranderingsprogramma’s en talentstrategieën en het begeleiden van HR-transformaties. Ook stelt Deloitte Global jaarlijks het Human Capital-trendrapport op, waarin de belangrijkste trends en innovaties worden onderzocht en vertaald naar concrete vraagstukken en adviezen.

Isabelle Knops

Sinds januari maakt Isabelle Knops deel uit van Deloitte Human Capital. Ze is gestart als Business Analyst binnen het Workforce Transformation-team. “We helpen bedrijven bij het transformeren van hun werknemers en werkomgeving middels data, technologie en een mensgerichte aanpak”, legt Knops uit. “We kijken op welke manier bedrijven hun doelstellingen kunnen behalen door middel van optimaal ontwikkelde werknemers.”

Momenteel zet Knops zich in voor de werknemers van Deloitte zelf: “Ik werk mee aan de implementatie van een nieuw financieel systeem binnen Deloitte Nederland. Hierbij kijk ik hoe we door middel van training het beste alle werknemers vaardig kunnen maken binnen dit systeem en hoe we deze verandering het beste kunnen bewerkstelligen.”

Lisa Kater en Isabelle Knops

Daarnaast stond haar eerste maand vooral in het teken van het prettig landen binnen haar nieuwe werkomgeving. “De maand wordt afgetrapt met een aantal introductiedagen waarin je het bedrijf beter leert kennen en een aantal workshops krijgt over consulting skills. Ook krijg je een coach toegewezen ter ondersteuning van je persoonlijke ontwikkeling en helpt een buddy je wegwijs te worden binnen het bedrijf. Verder wordt je gestimuleerd zoveel mogelijk mensen te ontmoeten en met iedereen van je afdeling koffie te drinken zodat je je zo snel mogelijk thuis gaat voelen. Ook had ik het geluk dat ik last-minute nog mee kon op de jaarlijkse ski-reis met 550 consultants. Dit was ontzettend leuk om mee te maken.”

Knops kwam voor het eerst in aanraking met het adviesvak via een opdracht vanuit studentenadviesbureau UniPartners. “Tijdens mijn project bij UniPartners doorliepen we het consultancyproces van A tot Z. We begonnen aan tafel bij de klant om het probleem helder te krijgen, waarna we zelf op onderzoek uitgingen en intensief samenwerkten om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Na onze eindpresentatie kregen mijn teamgenoot en ik een ontzettende kick omdat de klant erg tevreden was en graag nog een vervolgonderzoek wilde. Dit smaakte voor ons beiden naar meer: mijn teamgenoot is namelijk ook recentelijk bij Deloitte begonnen.”

Omdat de klus zo goed beviel, ging Knops zich oriënteren op een start binnen de consultancy en nam deel aan de business course van Deloitte. Aan deze uitgebreide kennismaking met het kantoor hield ze zo’n goed gevoel over dat ze besloot haar loopbaan af te trappen bij het kantoor. Tot op heden tot volle tevredenheid: “Ik geniet elke dag van de leuke werksfeer, de nieuwe dingen die ik leer en de inspirerende collega’s.” 

Lisa Kater

Twee maanden vóór Knops startte Lisa Kater al bij Deloitte Human Capital, als Business Analyst binnen het Organization Transformation-team. “Wij houden ons bezig met het begeleiden en ondersteunen van organisaties in de ontwikkeling en implementatie van nieuwe concepten”, vertelt ze. “Ook zorgen we voor de succesvolle afronding van grootschalige transformaties. Hierbij focussen wij ons op de ‘menselijke kant’ van de organisatie door mensenvraagstukken te integreren met de bedrijfsstrategie.”

“We werken hard, maar dit gaat nooit ten koste van het feit dat iedereen ontzettend behulpzaam is en echt voor zijn of haar collega’s klaarstaat.”

Net als Knops deed Kater haar eerste advieservaring al op tijdens haar studie: “Tijdens mijn master werd een diversiteit aan problemen en uitdagingen op het gebied van gezondheid en de gezondheidszorg behandeld. Ik merkte dat ik het heel interessant vond om met zulke complexe vraagstukken aan de gang te gaan en oplossingen te bedenken. Daarom koos ik ervoor mijn afstudeerstage bij een consultancybedrijf te doen. Dit bleek een schot in de roos: de consultancy beviel mij enorm omdat het werk uitdagend, afwisselend en enorm leerzaam is.”

Ook zij besloot zich daarom in te schrijven voor de Deloitte business course, waar ze met veel plezier aan terugdenkt. “Naast het feit dat je aan een super interessante en uitdagende klantencase mag werken en veel gezellige etentjes, uitgaan en andere leuke activiteiten op de planning hebt staan, leer je Deloitte en de consultants heel goed kennen.” Inmiddels kent ze het bedrijf natuurlijk nog beter: “Iedereen is ambitieus en we werken allemaal hard, maar dit gaat nooit ten koste van het feit dat iedereen ontzettend behulpzaam is en echt voor zijn of haar collega’s klaarstaat.”

Kater is momenteel voor een klant in de publieke sector bezig met het opzetten van een leergang omtrent datagedreven werken. Daarbij werkt ze nauw samen met haar senior collega’s. “Als junior consultant heb je vooral nog een ondersteunende functie en krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen in je (basis)consultancyskills. Daarom wordt je bij je eerste projecten nooit alleen geplaatst, maar altijd samen met iemand uit je team die al meer ervaring heeft. Daarbuiten wordt je gekoppeld aan een coach en een buddy. Je coach ondersteunt je in je persoonlijke ontwikkeling en ambities en bij je buddy kun je terecht voor werkelijk al je vragen, maar ook voor koffietjes en lunchafspraken. Zo sta je er nooit alleen voor.”