Business course is dé manier om Deloitte te leren kennen

04 februari 2020 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Madelon Abbes, Mart van Zwienen, Lisa Kater en Isabelle Knops zijn alle vier na het doorlopen van een business course hun carrière gestart bij Deloitte. Ze vertellen over hun hun start bij het advieskantoor en hun ervaringen tijdens de business course. “Wat mij betreft is het de beste manier om Deloitte te ontdekken. Je ontmoet veel werknemers, een échte klant en je krijgt training in de Deloitte-manier van werken.” 

Hoe is het om als young professional te werken voor een groot internationaal adviesbureau als Deloitte? Voor studenten die hier achter willen komen heeft het adviesbureau de business course bedacht. Deelnemers aan de vierdaagse course reizen af naar een stad in het buitenland en werken daar – onder begeleiding van Deloitte-consultants – samen aan een klantcase. Daarnaast werken de deelnemers aan hun persoonlijke ontwikkeling en ontmoeten ze een klant die speciaal wordt ingevlogen. Uiteraard is er ook ruimte voor plezier; tijdens de laatste business course – die plaatsvond in Barcelona – werd er bijvoorbeeld gezeild en was er een barbecue op een catamaran. 

Bovendien dient de business course regelmatig als springplank naar een carrière bij Deloitte. Zo bewijzen onder meer Madelon Abbes, Mart van Zwienen, Lisa Kater en Isabelle Knops, die na de business course in vaste dienst zijn getreden bij het kantoor.

Madelon Abbes

In oktober begon Madelon Abbes als Business Analyst binnen het Real Estate Transformation-team. “Ik heb altijd al een passie gehad voor vastgoed en de interactie met de gebruikers”, vertelt ze. “Tijdens mijn studie Bouwkunde kwam ik erachter dat mijn interesses ook verder gaan dan alleen gebouwen en hun omgeving. Strategische vraagstukken als het betreden van een nieuwe markt of het verbeteren van bestaande systemen klonken mij ook wel interessant in de oren. Juist bij Deloitte vond ik de kans om deze twee te combineren.”

Madelon Abbes, Mart van Zwienen, Lisa Kater, Isabelle Knops

Direct bij haar start werd Abbes op een project gezet. “Hier kon ik helpen bij het optimaliseren van verschillende processen binnen de real estate-afdeling van een grote corporate. Ik ben momenteel net begonnen met mijn tweede project, waar ik met een multidisciplinair projectteam kijk naar performance management rondom real estate-operations.” Ze kijkt met veel plezier terug op haar eerste maanden. “In mijn tweede week kon ik direct aansluiten bij een teamuitje naar Oktoberfest, wat een erg goede manier is om je collega’s te leren kennen”, zegt ze met een knipoog.

Ook aan de business course koestert ze nog veel goede herinneringen: “Als ik terugdenk is het eigenlijk bijzonder om te zien hoe je met een groep vreemden zo snel een band kunt opbouwen door vier dagen fulltime in het buitenland aan een opdracht te werken. Velen van de groep spreek ik nu nog steeds, zeker degenen die ook bij Deloitte zijn gaan werken. Wat de business course zo ’n mooie ervaring maakt is de combinatie van een groep super enthousiaste mensen, een uitdagende opdracht voor een echte klant en natuurlijke leuke activiteiten in een buitenlandse stad. Het is zeker een goede manier om Deloitte te leren kennen.”

Mart van Zwienen

Ook Mart van Zwienen kan de business course van harte aanbevelen. “Wat mij betreft is het de beste manier om Deloitte te ontdekken. Zo ontmoet je veel werknemers, een échte klant en krijg je training in de Deloitte-manier van werken. Dit komt dan allemaal samen in een gave case, die je met ambitieuze medestudenten in een kleine competitie uitwerkt. Daarnaast krijg je dankzij de vele activiteiten gelijk een goed beeld van de gezelligheid en sfeer bij Deloitte.”

Net als Abbes is hij in oktober gestart als Business Analyst, maar dan op het gebied van enterprise architecture. “Je ziet nergens meer een organisatie waar IT onbelangrijk is”, licht hij zijn keuze toe. “Deloitte is één van de weinigen die veel aandacht besteedt aan enterprise architecture. Dit in combinatie met het verlangen om te werken op uitdagende, vaak internationale, projecten met jonge ambitieuze collega’s heeft mij over de streep getrokken.”

Van Zwienen vindt het lastig om één hoogtepunt te kiezen uit zijn eerste vier maanden. “Er is veel aandacht voor trainingen en het welzijn van medewerkers, wat ik erg belangrijk vind. Zo is het helemaal niet cool om tot laat te werken en worden veel sessies georganiseerd over bijvoorbeeld werkdruk en peer pressure. Qua trainingen staat tot nu de vierdaagse bootcamp samen met buitenlandse collega’s bovenaan. Maar als ik heel eerlijk ben vond mijn hoogtepunt in januari plaats, tijdens de Deloitte Consulting-wintersportreis waar we met 550 collega’s flink hebben geskied en gefeest!”

Lisa Kater

Een maand na Abbes en Van Zwienen startte Lisa Kater als Business Analyst Change Management. “Ik werk momenteel voor een klant in de publieke sector. De digitalisering van de samenleving maakt steeds meer informatie beschikbaar. Deze data wil de klant toepassen om werknemers optimaal digitaal te ondersteunen en te ontlasten bij de uitvoering van hun taken. Daarom is Deloitte gevraagd om een passend opleidingspakket rondom datagedreven werken vorm te geven voor de werknemers. Samen met mijn collega’s heb ik een leergang opgezet.”

“Ik zou de cultuur bij Deloitte omschrijven als warm en menselijk. Natuurlijk is iedereen ambitieus en werken we hard, maar dit gaat nooit ten koste van het feit dat iedereen ontzettend behulpzaam is en echt voor collega’s klaarstaat.”

Mede dankzij de business course voelde Kater zich al direct op haar gemak bij Deloitte. “Naast het feit dat je aan een super interessante en uitdagende klantencase mag werken en veel gezellige etentjes, uitgaan en andere gezellige activiteiten op de planning hebt staan, leer je Deloitte en de consultants heel goed kennen”, legt ze uit. “Ook werd er ruim de tijd genomen voor persoonlijke feedback, zowel vanuit het team waarmee je aan de case werkt als vanuit de professionals van Deloitte. Dit vond ik erg waardevol, omdat ik zo ook veel geleerd heb over mijzelf.” 

Haar eerste drie maanden bij Deloitte bevestigen het beeld dat ze opdeed tijdens de business course: “Ik zou de cultuur bij Deloitte Consulting omschrijven als warm en menselijk. Natuurlijk is iedereen ambitieus en werken we allemaal hard, maar dit gaat nooit ten koste van het feit dat iedereen ontzettend behulpzaam is en echt voor zijn of haar collega’s klaarstaat. Daarnaast zijn er heel veel sociale activiteiten, zoals de vrijdagmiddagborrels, de teamuitjes en de jaarlijkse ski-trip. Hierdoor leer je veel mensen kennen en ontwikkel je al snel een hechte band.”

Isabelle Knops

Isabelle Knops, tot slot, is in januari gestart als Business Analyst Human Capital/Workforce Transformation. “Ik heb gekozen voor consultancy omdat ik op zoek was naar een steile leercurve binnen een snel ontwikkelende omgeving”, vertelt ze. “Ik heb voor Deloitte gekozen vanwege de informele werksfeer, leuke collega’s en de sterk ontwikkelde human capital-tak.”

Momenteel is ze druk met een interne opdracht. “Ik werk mee aan de implementatie van een nieuw financieel systeem binnen Deloitte Nederland. Hierbij kijk ik hoe we door middel van training het beste alle werknemers vaardig kunnen maken binnen dit systeem en hoe we deze verandering het beste kunnen bewerkstelligen.”
 

Net als Abbes, Van Zwienen en Kater kijkt de kersverse Deloitter met veel plezier terug op de business course: “Er was een perfecte afwisseling tussen hard werken en plezier hebben. Het ene moment zaten we intensief te brainstormen over het vraagstuk van de klant en het andere moment zaten we met een drankje in onze hand te barbecueën op een catamaran. Verder waren zowel de werknemers van Deloitte als de deelnemers stuk voor stuk hele leuke en inspirerende mensen.” 

Studenten die ook graag willen deelnemen aan de Deloitte business course kunnen hier terecht voor meer informatie en om zich in te schrijven voor de Consulting Business Course naar Rome.