McKinseys ‘Ramp Off, Ramp On’ helpt moeders met terugkeer

21 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Na een zwangerschap weer aan het werk gaan is niet eenvoudig. Wanneer een moeder actief is in de veeleisende managementconsultancysector, kan die uitdaging zelfs nog groter zijn. Antoinette Sol, practice specialist bij McKinsey & Company in Amsterdam, keerde terug van zwangerschapsverlof in haar eigen tempo dankzij het ‘Ramp Off, Ramp On’-programma van het adviesbureau. Ze vertelt over haar terugkeer.

Mijn werk als practice specialist bestaat voor de helft uit het ondersteunen van klanten en voor de andere helft uit onderzoeksactiviteiten voor ons bedrijf. Toen ik zwanger werd, maakte ik me zorgen over de gevolgen voor mijn werk. Ik was aangenaam verrast dat ik tijdens mijn zwangerschap nog altijd door mijn collega’s werd gevraagd me aan te sluiten bij projecten. Daarnaast ondersteunden ze me ook bij het vinden van opdrachten en eveneens boden ze me veel flexibiliteit, waardoor ik naar huis kon als ik moe was of me niet goed voelde. 

Ik bleef mij tijdens mijn zwangerschap bezighouden met het doen van onderzoek. Zo schreef ik enige tijd geleden een stuk over de kostendaling van hernieuwbare energiebronnen, dat werd gebruikt in het onlangs gepubliceerde rapport ‘Global Energy Perspective’ van McKinsey. 

McKinseys 'Ramp Off, Ramp On' helpt zwangere moeders met terugkeer

Tijdens mijn zwangerschapsverlof ontving ik een e-mail over een programma waarmee nieuwe moeders stapsgewijs weer aan het werk kunnen gaan: eerst vier weken lang één dag per week, hierna zes weken lang drie dagen per week, om op die manier weer op kracht te komen. Aanvankelijk had ik niet overwogen om geleidelijk aan weer te gaan werken. Toch heb ik er voor gekozen het programma te doorlopen: terugkeren op deze manier maakte alles veel gemakkelijker. 

Na tien weken van opbouwen, vervul ik inmiddels een 0,8 fte-baan, omdat ik maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag werk en op woensdag vrij ben. Op werkdagen ga ik altijd naar huis om met mijn gezin te dineren en mijn dochter naar bed te brengen. Zo nu en dan heb ik wat extra werk om af te ronden en dan open ik af en toe in de avond mijn laptop. 

Het nieuwe normaal

Ik ben van plan om voortaan een 0,8 fte-baan aan te houden. Ik gebruik het Take Time-programma van McKinsey & Company waarmee ik vrije dagen op een flexibele basis kan inzetten. Deze week was er bijvoorbeeld een belangrijke bijeenkomst over het publiceren van het volgende Global Energy Perspective-rapport die ik wilde bijwonen. Daarom ben ik woensdag naar kantoor gegaan en haal ik op een ander moment mijn vrije dag in. 

Ik waardeer hoe het bedrijf en mijn collega’s hun best hebben gedaan om mijn tijdens deze periode te ondersteunen. Ze hebben me voortdurend hulp aangeboden, parttime-kansen gecreëerd voor interessante opdrachten en mijn behoeften en grenzen gerespecteerd. Ik vind het ook leuk om te weten dat er binnen het bedrijf een cultuur van ondersteuning heerst. Ik werk in een geweldig team van professionals die elkaar zoveel mogelijk ondersteunen, zodat we allemaal de beste resultaten kunnen neerzetten.