De tweede carrièrestap: consulting, intern of toch zzp'er?
In de overspannen arbeidsmarkt van vandaag de dag staan starters volop in de schijnwerpers – organisaties pakken flink uit om jonge talenten het hof te maken met traineeship en young talent programs. Veel minder aandacht is er voor wat daarna komt. Consultancy.nl spreekt met Ronny Asscher-Magid van SENSE Recruitment over de tweede carrièrestap: wat beweegt young professionals die na de eerste twee à drie jaar besluiten een ander pad in te slaan? En waar moeten zij op letten?
De arbeidsmarkt heeft de laatste decennia niet bepaald stilgestaan. De tijd dat je na je studie ergens in dienst treedt en daar 40 jaar later vertrekt met een gouden horloge is inmiddels wel vervlogen. Met name de jongere generatie is gewend vaker van werkgever te wisselen of zelfs eigen baas te zijn. Ronny Asscher-Magid kent deze veranderende dynamiek als geen ander. Vanuit SENSE Recruitment – dat ze elf jaar geleden oprichtte met Samir Ben Slimane – bemiddelt ze tussen bedrijven en talenten die toe zijn aan een volgende carrièrestap.
“Ik denk dat het voor young professionals best gezond is om na een paar jaar eens goed rond te kijken”, begint Asscher-Magid. “Een natuurlijk moment daarvoor doet zich vaak voor na zo’n twee of drie jaar. Wanneer je een traineeship hebt afgerond, krijg je de kans door te stromen naar een vaste functie in de organisatie. In consultancy sta je op het punt promotie te maken en is dit vaak het moment waarop je een expertise of sector kiest. Je rol bij de klant wordt groter en je zet je commerciële skills actiever in.”
“Als het bedrijf bij je past – de mensen én het product, dus echt een match met het bedrijfs-DNA – dan liggen er mooie kansen voor de young professionals om te blijven en hun carrière hier voort te zetten”, legt ze uit. “Ongeveer 60% grijpt deze kans. Bedrijven zien de rest van hun talentpool vertrekken en daarmee ook hun investering in jong talent de organisatie verlaten.”
Die eerste jaren bieden veel groei en uitdaging: “Tijdens het traineeship is er volop variatie. Als je daarna doorstroomt naar een vaste rol kan dat soms tegenvallen. De leercurve stagneert en er is minder actie. Sommigen willen dat projectmatige, het werken naar een concreet resultaat of het ontwikkelen van nieuwe skills in een andere rol eigenlijk niet opgeven.”
De consultancy in
Een stap naar consultancy is dan logisch, en voor consultancypartijen vormen trainees een aantrekkelijke doelgroep. Ook hierin is het belangrijk goed te kijken naar de fit met het DNA van de organisatie: “In tegenstelling tot iemand die net van de universiteit komt, ben je als professional voor een deel gevormd. Als je gewend bent veel vrijheid te krijgen, moet je ook bij een bedrijf gaan werken dat je autonomie geeft.”
Wel adviseert Asscher-Magid de stap naar consultancy direct na een talentprogramma te maken en hier niet lang mee te wachten. Het kan voorkomen dat een trainee inhoudelijk heel sterk is, maar de typische ‘consulting skills’ nog ontbeert: “Voor een rol in consultancy komen de skills die je nodig hebt voor een deel overeen, maar er is wel echt een verschil in commerciële skills en flexibiliteit die je vanaf dag één opdoet in consultancy die je in mindere mate in een traineeship tegenkomt. Hoe eerder je in consultancy stapt, hoe meer het niveau waarop je instroomt bij een adviesbureau jou de ruimte kan bieden deze vaardigheden te ontwikkelen.”
Daarbij speelt ook het salaris een rol: “Bij SENSE zien we vooral een verschil ontstaan vanaf drie jaar, met name door het ontbreken van consultancyervaring, waarna het gat groter wordt en professionals het niet zien zitten om salaris in te leveren.”
De consultancy uit
Aan de andere kant zijn er young professionals die zijn gestart bij een adviesbureau en na enkele jaren juist kiezen voor een interne rol buiten de consultancy. “Hierbij kan de privé-werkbalans een rol spelen”, legt Asscher-Magid uit. “De adviesbranche is erg interessant, maar kan ook veel van je vragen. Je maakt soms lange dagen vanwege de reistijd of meetings op kantoor. Professionals hechten steeds meer waarde aan balans tussen werk en privé.”
SENSE ziet wel dat steeds meer consultancybureaus hier actief op inspelen: “Een vierdaagse werkweek of thuis werken was eerder uitzondering op de regel in deze branche, maar vandaag zien steeds meer bureaus in dat het nodig is om ervaren talent te behouden. Hetzelfde geldt voor commerciële targets die meegroeien met de jaren ervaring. Hoewel sales altijd een onderdeel zal zijn van consultancy, is het lang niet aan iedereen besteed. Steeds meer bureaus geven professionals de keuze om de expertisetrack te volgen, waar je minder op commercie wordt beoordeeld en juist kunt excelleren in je vakgebied.”
“Young professionals ervaren dat de klant hen als individu waardeert voor hun aandeel, en dit niet altijd afhankelijk is van het adviesbureau waar zij werken.”
Toch is de meest voorkomende reden voor een consulting exit de behoefte om langer betrokken te blijven bij een organisatie: “Consultants willen de doelen die ze zelf hebben geïnitieerd in hun project ook echt realiseren. Ze verlaten de klant vaak middenin de actie, terwijl ze dan juist betrokken willen blijven.
Tegelijkertijd hebben bedrijven in toenemende mate behoefte aan instroom van talent met consultancyskills, vanwege de voortdurende transformatie die organisaties ondergaan. “Topics als innovatie, prestatieverbetering en digitalisering staan op iedere strategische agenda, en bedrijven zien graag consultants instromen die deze expertise meenemen. Ze brengen hierbij ook vaak de nodige overtuigingskracht mee en zijn het stakeholdersveld gewend.”
Op eigen benen
De laatste jaren is ook een duidelijke trend te zien bij consultants die al op jonge leeftijd besluiten voor zichzelf te beginnen. “De vraag in de arbeidsmarkt om young professionals is ze niet ontgaan. Niet alleen de strijd tussen consultancybureaus onderling, maar consultants worden ook regelmatig bij de klant zelf ter plekke ‘geheadhunt’ met de vraag of ze vast in dienst willen komen. Hun marktwaarde stijgt en ze worden als individu geschat op hun waarde.”
“Young professionals ervaren dat de klant hen als individu waardeert voor hun aandeel, en dit niet altijd afhankelijk is van het adviesbureau waar zij werken”, legt Asscher-Magid uit. “De zelfverzekerdheid om eigenhandig projecten te regelen neemt toe en de stap naar zzp-schap is dan zo gemaakt.”
Dat neemt niet weg dat de samenwerking met consultancybureaus kan blijven bestaan. Bureaus werken regelmatig met een flexibele schil en je kunt als zzp’er alsnog voor de lange termijn met meerdere partijen verbonden zijn. “Die vrijheid spreekt ze aan: je kunt zelf bepalen welke projecten je aanneemt en hoe je die aanvliegt. Daarnaast is het verdienmodel aantrekkelijk en zolang je continuïteit en uitdaging vindt in je projecten is het een goede keuze. Het ondernemerschap past alleen niet bij iedereen, en heeft voor én nadelen. Daar zijn wij heel eerlijk in als we kandidaten hierover adviseren”, besluit de SENSE-oprichter.