Deloitte krijgt een vrouw in het bestuur: Liesbeth Mol

05 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte heeft Liesbeth Mol benoemd tot Chief Quality Officer. Ze volgt Engelhardt Robbe op, die in de zomer met pensioen gaat. Hij heeft zich de afgelopen jaren vooral ingespannen om de kwaliteit van de accountancydienstverlening naar een hoger niveau te tillen, onder meer vanwege de groeiende druk vanuit toezichthouder Autoriteit Financiële Markten en de politiek.

In een in 2017 uitgebracht rapport, stelde AFM dat het tempo waarop grote accountancyfirma’s hun kwaliteit verbeteren “te langzaam” was, ook al wist Deloitte er nog relatief goed vanaf te komen. Zo viel in het eindrapport te lezen dat Deloitte relatief meer stappen had gezet dan veel van zijn branchegenoten, met het oog op het verbeteren van de processen, cultuur en governance.

Intern veranderprogramma

Robbe’s belangrijkste taak was het voortzetten van Deloitte’s interne veranderprogramma, dat reeds voor zijn aantreden was ingezet. Hij overzag bovendien de inspanningen van het kantoor om ondersteuning te bieden aan de toezichthouder en aan de beroepsvereniging van accountants (NBA), met betrekking tot het debat over kwaliteit in de accountancysector. “Wij ondersteunen elke verandering die kwaliteit aantoonbaar verhoogt”, valt te lezen op de site van het advieskantoor. 

Vanzelfsprekend gaf Robbe ook leiding aan kwaliteitsverbeteringen voor de andere praktijken van Deloitte – Financial Advisory Services en Consulting – hoewel deze praktijken veel minder onder een vergrootglas liggen. Alvorens hij zich aansloot bij Deloitte, werkte Robbe vijf jaar voor NS als Chief Financial Officer en meer dan dertig jaar voor oliegigant Shell, meest recentelijk als Vice Presidents Finance.

Liesbeth Mol, Chief Quality Officer bij Deloitte

Liesbeth Mol

Per 1 februari 2020 heeft Robbe zijn taken overgedragen aan Liesbeth Mol, die sinds 1996 werkzaam is in de Tax en Legal-praktijk van Deloitte. In 2005 werd ze partner en sindsdien heeft ze onder meer rollen als Risk & Reputation leader, lid van de Audit, Quality & Risk Meeting, en voorzitter van de klachtencommissie bekleed.

Naast haar bestuursrol voor Deloitte Nederland, is Mol de Ethics leader van Deloitte voor de North West Europe (NWE)-regio. Deze regiodivisie telt meer dan 45.000 mensen in 13 landen, waaronder Nederland.

Mol wordt onderdeel van een driekoppig bestuur, dat naast haar ook bestaat uit CEO Hans Honig en COO Oscar Snijders. “Met haar jarenlange ervaring op het gebied van kwaliteits- en ethische vraagstukken in combinatie met haar kennis op het gebied van risico- en reputatiemanagement, is zij de perfecte CQO in onze Raad van Bestuur”, aldus Honig. 

In haar nieuwe rol, zal accountancy ook voor haar de meeste aandacht gaan opeisen. In een vorige maand uitgebracht en snoeihard rapport van de Monitoring Commissie Accountants – een onafhankelijke commissie ingesteld door beroepsorganisatie NBA – valt te lezen dat de accountancysector “niet genoeg heeft gedaan” om zijn kwaliteit te verbeteren. Een cultuurverandering is nodig, het toezicht op de sector moet strenger worden en impactvolle ingrepen zijn nodig om de sector te dwingen om te veranderen. 

Met een omzet van €968 miljoen is Deloitte het grootste accountancy- en consultancykantoor van ons land.