JBR Corporate Finance begeleidt transacties in de zorgsector

12 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gezondheidszorg is een van de kernsectoren van JBR Corporate Finance. De afgelopen zes maanden was het M&A-bureau betrokken bij drie succesvolle overnames.

JBR’s dienstverlening aan de zorgsector wordt geleid door Caspar van der Geest. Hij ervaart in de praktijk dat er binnen de branche steeds meer transacties worden gesloten, onder meer door uiteenlopende trends als consolidatie, de groeiende noodzaak tot specialisatie, regulering en de druk vanuit verzekeraars om efficiënter te opereren.

De Corporate Finance praktijk van JBR ondersteunde het afgelopen halfjaar de overname van ouderenzorgorganisatie Compartijn, het ophalen van groeikapitaal door analyticsbedrijf NewCompliance en de verkoop van TSN Thuiszorg.

Compartijn

Compartijn is overgenomen door de combinatie Wonen bij September, Allerzorg en het management van beiden – tevens onderdeel van ORPEA Groupe. Compartijn biedt zorg aan – veelal demente – ouderen die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Met tien locaties, waarvan vier de deuren openden in 2019, en diverse nieuwe vestigingen op de planning maakt het in 2013 opgerichte bedrijf een sterke groei door.

JBR Corporate Finance begeleidt deals in de zorgsector

De kopende partijen nemen 100% van de aandelen van Compartijn over van Facilicom – een bedrijf gericht op facilitaire dienstverlening en zorg & welzijn – en een groep minderheidsaandeelhouders. “JBR ondersteunde het management van Wonen bij September en Allerzorg gedurende het gehele traject”, vertelt Van der Geest. “Van het opstellen van een financieel model, het onderhandelen en adviseren over de dealstructurering tot de lijst van voorwaarden en de uiteindelijke koopovereenkomst.”

NewCompliance

Enkele maanden eerder investeerden Mayo Clinic, InnovationQuarter en Noaber $3 miljoen in NewCompliance, een bedrijf dat innovatieve dashboards ontwikkelt die de veiligheid en efficiëntie in ziekenhuizen gedurende het hele chirurgische traject inzichtelijk maken en verbeteren. In Nederland geldt het bedrijf als marktleider, met vooraanstaande klanten als het AMC, Leiden University Medical Center, Radboudumc en Maastricht UMC+. Met behulp van het opgehaalde groeigeld wil NewCompiance de vleugels verder uitslaan naar het buitenland, waaronder de VS.

“JBR assisteerde NewCompliance met het opstellen van verkoopdocumentatie, financiële modellering en het benaderen van potentiële investeerders”, licht Van der Geest toe. “Daarnaast begeleidden we de onderhandelingen en adviseerden we bij de transactiestructuur en juridische documentatie.”

Thuiszorg en kinderopvang

Daarnaast assisteerde JBR een kinderopvangorganisatie met vijf vestigingen bij de verkoop aan een grote landelijke speler: JBR begeleidde de aandeelhouders van deze keten bij de marktverkenning, de kopersselectie en het vormgeven van de transactie.

In de wijkverpleging was JBR in 2019 betrokken bij de overdracht van TSN aan Espria. Formeel dient de ACM deze transactie nog goed te keuren. JBR begeleidde de ADG-groep bij het proces tot aan de ondertekening van de overeenkomsten.