Gupta Strategists: zorgsysteem van Qatar behoort tot wereldtop

20 januari 2020 Consultancy.nl

Qatar heeft in de afgelopen drie decennia een van de meest toonaangevende gezondheidszorgsystemen van alle Golfstaten opgebouwd. Het gaat zelfs om een van de beste zorgstelsels wereldwijd, zo stelt adviesbureau Gupta Strategists op basis van een analyse. 

Sinds de jaren negentig heeft Qatar indrukwekkende vooruitgang geboekt op het vlak van zijn gezondheidszorgsysteem. Het land behoort nu op een aantal gebieden – zoals levensverwachting en ziektelast – bij de beste 20% van de wereld. Wat betreft ‘aanvaardbare sterfte’, een uiterst relevant criterium om de gezondheidszorg van een land te beoordelen, heeft Qatar zelfs nog betere resultaten neergezet en behoort het tot de mondiale (sub)top.

Gelet op de sociaal-economische situatie van Qatar, komt dit resultaat niet als een verrassing, zegt onderzoeker GS Health (onderdeel van Gupta Strategists), dat de Qatarese gezondheidszorgmarkt analyseerde ter gelegenheid van de lancering van zijn nieuwe kantoor in het Midden-Oosten. Veel van de progressie die Qatar heeft geboekt is een gevolg van aanzienlijke investeringen in zijn ziekenhuisinfrastructuur. De onderzoekers zeggen dat, nu deze basis aanwezig is, Qatar de komende jaren moet inzetten op versterking en verdere uitbouw.

Gezondheidszorgprestaties van Qatar in vergelijking met de rest van de wereld

Als onderdeel van zijn analyse bracht GS Health de ontwikkeling van de gezondheidszorgresultaten van Qatar tussen 1990 en 2015 in kaart (op basis van openbaar beschikbare cijfers). De levensverwachting in Qatar is in deze periode met drie jaar gestegen, van 75 jaar naar 78 jaar. Terwijl andere ontwikkelde landen een nog grotere verbetering hebben laten zien, presteert het land gemiddeld genomen beter dan de andere Golfstaten.

Bovendien is de ziektelast in Qatar sinds 1990 met 40% gedaald. Met name de last van overdraagbare, cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen is flink afgenomen. Niet-overdraagbare ziekten zoals diabetes en nierziekten vormen een onevenredig grote last en zijn daarmee de volgende uitdaging voor Qatar. Niettemin is sinds 1990 het aantal gezonde levensjaren in het land met 68% gegroeid, wat flink meer is dan bij Qatars buurlanden.

Ontwikkeling ziektelast in Qatar tussen 1990 en 2015

De resultaten plaatsen Qatar bovendien in de top vijf van landen die wereldwijd het best scoren op het gebied van ziektelast. Volgens de Amenable Mortality Index, een grootschalige algemene indicator voor gezondheidszorgprestaties, heeft Qatar sinds 1990 van alle landen ter wereld de meeste groei geboekt: zo behoort het inmiddels tot de beste 15%, waartoe ook landen als Singapore, Australië en Nederland behoren.

Ondanks deze “noemenswaardige vooruitgang”, aldus GS Health, waren de prestaties die Qatar heeft neergezet wel te verwachten. Het adviesbureau doelt vooral op het profiel van Qatar en zijn aanzienlijke investeringen in gezondheidszorg. Zo zijn de uitgaven per hoofd van bevolking aan gezondheidszorg over het algemeen iets hoger dan in West-Europa. Daarnaast geeft het adviesbureau aan dat er nog steeds ruimte is voor verbetering, met name op het gebied van ‘grassroots’, wat neerkomt op het verbeteren van de empowerment van patiënten en eerstelijnszorg. 

Gezondheidszorg van Qatar vergeleken met die van Nederland

Volgens de studie zijn de zorguitgaven van Qatar aanzienlijk, onder meer omdat ze gericht zijn op ziekenhuizen van wereldklasse, wat over het algemeen een duur zorggebied is. Met een hernieuwde focus op eerstelijnszorg kan de natie betere resultaten behalen tegen ongeveer dezelfde kosten. Zoals het er nu uitziet, gaat ongeveer 70-75% van het budget van Qatar naar secundaire zorg, circa 20-25% naar primaire zorg, terwijl 0-5% naar zelfzorg gaat. In Nederland is deze verhouding behoorlijk anders (45%/45%/10%). 

De ontwikkeling van Qatar naar een zorgmodel met Nederlandse verhoudingen, is volgens de analisten van GS Health niet gemakkelijk. Maar, zo stellen de onderzoekers, als Qatar blijft investeren zal het land in staat zijn verdere significante winsten te behalen, zoals een tien jaar hogere levensverwachting, een 15% lager sterftecijfer en een vermindering van de ziektelast tot wel 50%.

“We geloven dat Qatar een kans heeft om een gezondheidszorgsysteem te creëren dat de meest effectieve en geavanceerde gezondheidszorg aan zijn mensen zal bieden. Het land heeft het in zich om een voorbeeld voor de wereld te worden”, concluderen de GS Health-experts, waarbij ze eveneens wijzen op Qatar’s beleid, dat al zijn inwoners voorziet van gratis gezondheidszorg. “Het hart van de strategische visie van Qatar voor de toekomst is mensen helpen hun volledige potentieel te bereiken, waarvan individuen, families, de gemeenschap en dus de natie zullen profiteren.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup