Solid Professionals en Amsterdam Data Collective sluiten deals

13 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Solid Professionals en Amsterdam Data Collective (ADC) hebben via twee deals hun krachten gebundeld.

Amsterdam Data Collective heeft de artificial intelligence (AI)-praktijk van finance & risk-consultancybureau Solid Professionals overgenomen. Om de deal te financieren, heeft eveneens een transactie plaatsgevonden waarbij een minderheidsbelang in het bedrijf aan de aandeelhouders van Solid Professionals is verkocht.

Als gevolg van de twee deals zal ADC onderdeel worden van The Hup, het moederbedrijf van Solid Professionals en eveneens van Hermes | Partners (een bureau voor IT-talent), DNFS (een aanbieder van talent voor de farmasector) en nog twee andere initiatieven.

Solid Professionals en Amsterdam Data Collective sluiten deals

Data science-ambities sneller realiseren

Door de krachtenbundeling met Solid Professionals voegt Amsterdam Data Collective ongeveer tien data scientists toe, waardoor het team groeit naar in total 30 professionals. “Hierdoor kunnen we onze data science-ambities nog sneller realiseren”, zegt Rik van der Woerdt, die Amsterdam Data Collective twee jaar geleden oprichtte, na eerder gewerkt te hebben voor adviesbureaus RiskQuest en Third Horizon.

Volgens de oprichter is ADC een bedrijf dat “de businessvaardigheden van management consultants combineert met het probleemoplossende vermogen van data scientists”, waardoor het klanten optimaal kan ondersteunen bij end-to-end data science-vraagstukken.

“Wij zijn een full stack agency en helpen klanten gedurende alle fasen van hun data science-initiatieven. Van het adviseren over hun data science-strategie of het opzetten van complexe data infrastructure, tot het ontwikkelen van de modernste machine learning-algoritmes of het ontwerpen van dashboards voor realtime managementinformatie.” Uiteindelijk gaat het erom, zo legt Van der Woerdt uit, dat het bedrijf “praktische applicaties ontwikkelt, die slimmere inzichten kunnen bieden”.

ADC mag onder zijn klantenkring vooraanstaande namen rekenen als Aegon, ABN Amro, Credit Agricole, NIBC, Raiffaisen Bank en Vivat. Een kerndienst van het bureau ligt onder meer op het gebied van ‘quantitative risk’-modellen binnen het financial services-segment, maar de organisatie bedient ook klanten actief in de publieke, zorg- en retailsectoren.

Als onderdeel van de gesloten deals, die formeel per 1 januari van 2020 van kracht zullen zijn, zal Govert van Koningsveld – een Associate Partner bij Solid Professionals – zich voegen bij Van der Woerdt, om met hem Amsterdam Data Collective mede te gaan leiden.

Van Koningsveld, die eerder werkzaam is geweest voor consultancyorganisaties PwC en RGP, is al zo’n vijf jaar verbonden aan Solid Professionals, waar hij samen met Casper Rutjes de data science-praktijk optuigde.

Hernieuwde focus op kernactiviteiten

Voor Solid Professionals, een Utrechts consultancybureau met ongeveer 25 consultants, betekent de deal dat het zich weer volledig op zijn kernactiviteiten kan gaan richten. Sinds de oprichting in 2007 legt Solid Professionals zich toe op finance en risk in de financiële sector, met een advisory praktijk, interim professionals en een zelf ontwikkeld Young Professional Programma.