Synechron lanceert accelerators voor digitale banken-ecosystemen
In een tijdperk waarin bankinstellingen steeds vaker in ecosystemen werken om zo samenwerking en digitale innovatie te bevorderen, heeft consultancybureau Synechron een reeks Accelerators (prototypes) gelanceerd. Deze helpen spelers in de financiële sector bij het ontwikkelen het versnellen van de time-to-market van hun innovatieve producten, diensten en oplossingen.
Omdat de concurrentie door technologiegedreven spelers – bigtechs of fintechs die door hun moderne startupcultuur wendbaarder (agile) kunnen opereren dan gevestigde partijen – steevast toeneemt, en doordat klantwensen bovendien alsmaar veranderen, zien banken zich steeds vaker genoodzaakt een (nieuw) concurrentievoordeel te ontwikkelen.
Ecosysteemstrategie
Om dit te realiseren kunnen deze bedrijven gebruikmaken van een zogeheten ecosysteemstrategie. Voortbouwend op hun grote schaal en beschikbare data kunnen banken, vermogensbeheerders, verzekeringsmaatschappijen en andere gevestigde spelers gebruikmaken van partnernetwerken, om samen waarde te creëren. “Een dergelijk ecosysteem kan helpen de nabijheid van klanten te vergroten, operationele kosten te verlagen en kennis en informatie te vergaren, waardoor de continue betrokkenheid vergroot wordt”, legt Faisal Husain, CEO van Synechron, uit.
Dennis Martens, hoofd digital innovation & transformation bij Synechron in Nederland, vult aan: “Ecosystemen kunnen ook één van de mogelijke strategische opties zijn, als reactie op de platformeconomie die in sneltreinvaart oprukt. In een ecosysteemnetwerk kunnen banken met partners nieuwe diensten creëren, om naast financiële diensten ook niet-financiële diensten aan te bieden. Hiermee wordt de reikwijdte van banken uitgebreid en kunnen nieuwe bronnen van inkomsten worden aangeboord.”
Deze veelbelovende ecosystemen hebben ertoe geleid dat een dergelijke aanpak is verworden tot een belangrijke trend in de markt. Volgens een rondgang van een onderzoeksbureau, zijn binnen de bankensector negen van de tien instellingen enigszins geïnteresseerd in ecosystemen, terwijl een ander onderzoek van McKinsey & Company laat zien dat banken nu juist een keerpunt hebben bereikt, als het gaat om hun visie op het gebruik van ecosystemen.
ING’s wereldwijde Head of Retail, Ignacio Vilar, verwoordt het op de site van ING als volgt: “Wij (Bij ING) zijn we ons ervan bewust dat we niet alles zelf kunnen doen, als we aan de behoeften van bankklanten willen voldoen. In plaats daarvan moeten we ons met anderen verbinden. Veel van de innovatie van vandaag vindt plaats als gevolg van partnerschappen tussen banken en fintechs.”
Verschillende rollen banken in open banking
Binnen een dergelijk ecosysteem, ook wel ‘open banking’ genoemd, kunnen banken een aantal rollen innemen. Van een meer passieve rol, als deelnemer binnen een extern ecosysteem, tot een meer actieve rol, bijvoorbeeld als beheerder van een marktplaats. Als onderdeel van het co-creatie-proces, werken deelnemers van een ecosysteem doorgaans op een agile manier aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.
Veelal doen ze dit door gebruik te maken van zogenaamde ‘accelerator’-programma’s, die op een geïntegreerde wijze zorgen voor een snellere prototyping en realisatie. Het blijkt in de praktijk een efficiënte manier om nieuwe technologie te ontwikkelen.
Accelerators
Synechron heeft de afgelopen twee jaar verschillende accelerators ontwikkeld voor het financial services-segment en heeft zijn aanbod nu uitgebreid met een reeks van digitale ecosysteemversnellers. Tim Coates, Head of Ecosystems van het bedrijf, geeft aan: “Banken profiteren van de versnelling van meer open, API-gestuurde, frictie-arme en interoperabele platformen. Zodoende kan de omzet uit bestaande klanten opgeschroefd worden en kunnen sterke klantprofielen worden neergezet. Onder de streep zorgt dat weer voor meer klantretentie, betere tarieven en meer diensten op maat.”
“In een ecosysteemnetwerk kunnen banken met partners nieuwe diensten creëren. Hiermee kunnen nieuwe bronnen van inkomsten worden aangeboord.”
Specifieke accelerators zijn ontwikkeld voor de uiteenlopende segmenten binnen de bankensector, waaronder duurzame financiering – sustainable finance – (gericht op vermogensbeheerders), digitaal woningbezit (gericht op andere dan hypotheek-gerelateerde diensten aan huiseigenaren, zoals verzekerings- en nutsdiensten) en treasury (gericht op automatisering in de treasury-functie).
Co-creatie
“De accelerators brengen meerdere deelnemers bijeen om gezamenlijk waarde te creëren en gebruik te maken van geavanceerde, opkomende technologische oplossingen, om zo een toekomstgerichte aanpak te bieden die aansluit op de schaal, data en partnernetwerken van een bank”, legt Coates uit.
Synechron brengt zijn expertise op dit gebied regelmatig in de praktijk. Onlangs nog ondersteunde het nog Royal Bank of Canada (RBC) bij het ontwerpen en ontwikkelen van zijn zogeheten ‘Drive’-ecosysteem. Martens legt uit: “Drive is een ecosysteemconcept dat zich richt op autobezitters, die al hun financiële en niet-financiële activiteiten omtrent hun auto in de app kunnen uitvoeren, zoals het opslaan van verzekeringsdocumentatie en autopapieren, het bepalen van de waarde van de auto, het inzien van terugroepacties, het claimen van garanties, het vinden van dealers en bandenservices, enzovoorts. Hiermee kan RBC op de hoogte blijven van waar auto-eigenaren behoefte aan hebben en inspelen op de eventuele toekomstige financiële beslissingen.”