Meer diensten voor vrouwen levert financiële sector miljarden op

18 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Organisaties actief in het financial services-landschap doen zichzelf jaarlijks zo’n $700 miljard tekort. Dit bedrag lopen zij mis door onvoldoende in te spelen op hun vrouwelijke klanten. De sector zou er verstandig aan doen om meer vrouwvriendelijke diensten en producten te ontwikkelen en aan te bieden, zo blijkt uit onderzoek van Oliver Wyman.

Volgens het meest actuele ‘Women in Financial Services’-rapport van Oliver Wyman
 is het voor bedrijven meer dan de moeite waard om hun marktbenadering aan te passen. De onderzoekers stellen namelijk dat financiële dienstverleners jaarlijks zo’n $700 miljard meer omzet zouden kunnen genereren, mits zij zich inzetten om de behoeften van hun vrouwelijke klanten beter te begrijpen.

Het consultancykantoor stelt verder dat, ondanks het feit dat kopers meer invloed kunnen uitoefenen dan ooit tevoren, aan de financiële behoeften van vrouwen onvoldoende wordt voldaan. Kijkend naar banken, fondsmanagers en verzekeraars dan vormen vrouwen de grootste groep van achtergestelde klanten, die onvoldoende bediend worden.

Meer diensten voor vrouwen levert financiele sector miljarden op

In de analyse komt onder meer naar voren dat vrouwen vaker dan mannen niet- of onderverzekerd zijn. Verzekeraars zouden maar liefst $500 miljard meer omzet kunnen verdienen, mits zij levensverzekeringen zouden verkopen aan vrouwen die een even groot deel van hun inkomen aan een levensverzekering uitgeven. Nog eens $25 miljard ligt in het verschiet wanneer vermogensbeheerders het vermogen van vrouwen op dezelfde manier zouden investeren zoals ze dat bij mannen doen.

In november kwam het nieuws naar buiten dat toezichthouders in de Verenigde Staten aan het onderzoeken zijn, of door Apple Card gebruikte algoritmes – Apple Card is een credit card joint venture tussen Apple en Goldman Sachs – vrouwelijke klanten hebben gediscrimineerd door hen lagere kredietlimieten aan te bieden. Wanneer financiële dienstverleners kwesties als deze kunnen aanpakken, dan liggen er voor het financial services-domein grote omzetkansen voor het oprapen.

Het rapport noemt ten slotte nog drie vergelijkbare interventies binnen de bankensector die nog eens $175 miljard aan omzet zouden kunnen opleveren: “een combinatie van nieuwe klanten, nieuwe producten en diensten, en een hoger marktaandeel”.