PwC en NautaDutilh begeleiden overname van bioscoopketen

04 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Pathé heeft de Belgische bioscoopketen Euroscoop ingelijfd. Daarmee voegt het Franse bedrijf elf bioscopen toe aan zijn portfolio en bouwt het zijn enorme voorsprong op de concurrentie nog verder uit.

Vijf van de elf overgenomen bioscopen bevinden zich in Nederland. Daardoor groeit het aantal Pathé-locaties in ons land van 27 naar 32, het aantal zalen van 212 naar 263 en het aantal stoelen van 40.425 naar 51.598 stoelen. Bij drie van de overgenomen locaties – in Maastricht, Schiedam en Tilburg – gaat het om bestaande bioscopen.

De twee andere bioscopen waren ten tijde van de overname nog in aanbouw. De ene, in Amsterdam-Noord, is inmiddels geopend, en de andere, in Den Haag Ypenburg, opent halverwege volgend jaar de deuren. In Amsterdam-Noord staat nog wel ‘gewoon’ Euroscoop op de gevel. Of dit nog gaat veranderen is nog niet bekend.

De overname, waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht, werd begeleid door M&A-specialisten van PwC en NautaDutilh. Eén team van PwC – bestaande uit Maarten Arends, Ruud Elsinghorst, Joey Schellingerhout en Viresh Malahe – verzorgde het belastingadvies, terwijl een ander team van het Big Four-kantoor – bestaande uit Cornelis Smaal, Dave Sertons en Mieke Reintjes – verantwoordelijk was voor de transactieondersteuning.

PwC en NautaDutilh begeleiden overname van bioscoopketen

De juridische ondersteuning was afkomstig van een omvangrijk team van NautaDutilh, bestaande uit Edger Kleijer, Jacqueline Clement, Alex Draaisma, Iris Vis-van Gog, Yvonne Heijkants, Minke Hahn, Coco van Zuiden, Arief van Rhee, Elodie Smits, Niek de Kort, Daniël Kuiper, Homme ten Have, Niels Haasnoot, Florentine van der Vet, Niels Hagelstein, Juriaan Berckenkamp en Arjan Koorevaar. 

Marktleiderschap

Pathé laat weten dat de Euroscoop-deal volledig in lijn is met de langetermijn-groeistrategie. “We zijn enorm verheugd dat we de bioscopen van Euroscoop aan ons portfolio mogen toevoegen en zien het als een mooie kans om onze positie in Nederland nog verder te verstevigen”, aldus Jacques Hoendervangers, algemeen directeur van Pathé Theatres.

Terwijl de ene Belgische bioscoopketen nu is opgeslokt door Pathé, breidt een andere zijn keten juist uit. Op dezelfde dag dat Pathé zijn overname aankondigde, maakte het Belgische Kinepolis bekend dat het bioscoop Arcaplex in Spijkenisse overneemt. Met de overname telt Kinepolis – dat in 2014 de Nederlandse markt betrad – nu achttien bioscopen in Nederland, waarvan vier in Zuid-Holland. In totaal beschikt het daarmee over 130 zalen en ruim 22.000 zitplaatsen. 

Kinepolis bezat in 2018 een marktaandeel van 12%, waarmee het toen al flink op de hielen zat van Vue, dat 13% marktaandeel had en in 2015 de Nederlandse markt betrad met de overname van JT Bioscopen. Beide blijven echter ver achter bij Pathé, dat vorig jaar al 44% marktaandeel had. Met de toevoeging van de elf nieuwe bioscopen is deze enorme voorsprong alleen maar verder gegroeid.