Ondanks Netflix en Videoland blijft bioscoopmarkt groeien

08 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks de massale opkomst van streamingdiensten zoals Netflix en Videoland, blijft het ouderwetse bioscoopbezoek nog altijd erg populair. Zo populair zelfs dat de markt de komende jaren verder blijft groeit, aldus PwC. 

De verkoopopbrengsten uit bioscoopkaartjes in Nederland groeiden tussen 2017 en 2018 met 3,4% van €302 miljoen naar €312 miljoen. Deze toename is met name een gevolg van de stijging van de gemiddelde prijs per bioscoopticket. Van € 8,39 (2017) naar € 8,75 (2018), wat neerkomt op een stijging van 4,3%. Het aantal bioscoopbezoeken lag in 2018 (35,7 miljoen) net ietsje lager dan in 2017 (36 miljoen), wat volgens de onderzoekers van PwC deels komt door de relatief warme zomer en het WK voetbal dat daarin plaatsvond. 

De verkoopopbrengsten uit bioscoopkaartjes kwamen in 2018 voor een groot deel op het conto van een aantal goed presterende blockbusters die in de tweede helft van 2018 in de bioscoop waren te zien. Zo was ‘Bohemian Rhapsody’ met 1,3 miljoen bioscoopbezoeken erg populair, net als ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ (964.000) en ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ (906.000). 

Terwijl Nederlandse films qua bioscoopbezoeken (2018: 4,0 miljoen; 2017: 4,3 miljoen) nog steeds achterblijven op de internationale releases, deden sommige Nederlandse films – zoals ‘Bon Bini Holland 2’, ‘Bankier van het Verzet’ en ‘Doris’ – het betrekkelijk goed bij het bioscooppubliek (allen 350.000 tot 400.000 bioscoopbezoeken).

Omzet van bioscopen in Nederland

Opvallend is dat bioscopen vandaag de dag inzetten op customer experience om onderscheidend te blijven. Zo hebben ze veel geïnvesteerd in het verbeteren van het comfort. In Den Bosch opende Vue de eerste bioscoop in ons land die volledig is uitgerust met luxe stoelen, waarna bioscopen in Amersfoort en Arnhem volgden. Daarnaast maken bioscopen sinds kort ook gebruik van 4DX- en 4DM-stoelen, die zijn uitgerust met instrumenten om onder meer wind, bewegingen en geur te simuleren, synchroon met de actie op het scherm, om een meeslepende filmervaring te bieden.

En hoewel er in 2018 veertien nieuwe bioscopen in Nederland zijn geopend, daalde de totale zitcapaciteit met 3.000 plekken, wat in het bijzonder komt vanwege de nieuwe stoelen: deze nemen simpelweg meer ruimte in.

Een andere trend die de onderzoekers van PwC waarnemen is live cinema: “We hebben opgemerkt dat het in trek is om live-evenementen in bioscopen te vertonen, zoals het Eurovisie Songfestival, Wie is de Mol, de Oscars-prijsuitreiking en het liveconcert van André Rieu in Maastricht. Theatervoorstellingen (zoals een balletshow in het Royal Opera House in Londen) en de seizoenspremière van soapserie GTST, blijven ook behoorlijk populair om live uit te zenden in de bioscoop.”

Blik op de toekomst

Hoewel online streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en NPO Start Plus in ons land de afgelopen jaren een behoorlijke voet aan de grond hebben gekregen en in 2018 zelfs de inkomsten van de Nederlandse bioscoopkassa’s overtroffen, wordt verwacht dat de Nederlandse bioscoopmarkt zal blijven groeien.

“We verwachten dat de bioscoopinkomsten met 2% tot 3% per jaar blijven stijgen, waarmee de verkoopopbrengsten uit bioscoopkaartjes in 2019 uitkomen op €329 miljoen en in 2022 op € 348 miljoen. Ten slotte denken we ook dat bioscopen de komende jaren blijven investeren in technologie en in het verbeteren van hun bedrijfsmodel”, besluit PwC.