Technologie helpt bedrijven bij het optimaliseren van flexibele benefits

14 november 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Veel werkgevers worstelen nog altijd met het bieden van flexibele benefits. Om hier verandering in te brengen, kunnen ze volgens Mercer het beste inzetten op de nieuwste technologie. Met data analytics krijgen ze meer inzicht krijgen in de behoeften van medewerkers, en via een digitaal platform kunnen medewerkers zelf hun benefitspakket samenstellen. 

In de huidige krappe arbeidsmarkt moeten werkgevers veel moeite doen om mensen te verleiden tot een baan binnen hun bedrijf. Natuurlijk is de hoogte van het salaris belangrijk, maar ook andere aspecten wegen zwaar. Zo ook de benefits, die voorheen met name bekendstonden als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hieronder vallen zaken als een auto van de zaak, de pensioenregeling, vakantiedagen, opleidingsbudget en arbeidstijdverkorting.

Naast dat goede benefits bijdragen aan het binnenhalen van de juiste mensen, helpen ze ook bij het verhogen van hun productiviteit. “Werknemers zijn het meest blij en productief als ze zich gewaardeerd voelen. Een goed benefitspakket vormt één van de meest effectieve tools om de betrokkenheid van werknemers te vergroten”, vertelt Derk Koole, Career Leader bij Mercer.

Personalisatie

Vandaag de dag is het niet alleen belangrijk dat medewerkers een ruim pakket benefits krijgen aangeboden, maar ook dat ze de mogelijkheid hebben om dit pakket aan te passen naargelang hun persoonlijke wensen. “Er ontstaat een steeds grotere verscheidenheid aan medewerkers, die allemaal hun individuele wensen hebben”, aldus Koole. “Waar iemand behoefte aan heeft is ook afhankelijk van de levensfase waarin hij of zij zich bevindt: iemand die net kinderen heeft wil misschien wat meer privétijd, terwijl iemand die een huis wil kopen juist veel uren wil maken.”

Technologie helpt bedrijven bij het optimaliseren van flexibele benefits

Dat veel werkgevers nog moeite hebben met het ontwerpen en implementeren van flexibele benefits komt volgens Koole doordat ze te veel vasthouden aan hun traditionele benadering: “Flexibele benefits-programma’s vragen om een fundamentele verandering. Hierbij kunnen werkgevers gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden van het digitale tijdperk, zowel bij het bouwen van een benefitsprogramma als bij het communiceren daarover met de werknemers.”

Analyse en communicatie

Ten eerste is het belangrijk om helder te hebben aan welke benefits de medewerkers binnen de organisatie behoefte hebben. “Gemiddeld besteden bedrijven 20 tot 35% van hun totale personeelskosten aan benefits”, vertelt Bart Brenninkmeijer, Business Development Leader bij Mercer. “Het is natuurlijk belangrijk dat dit geld niet wordt uitgegeven aan benefits waar vervolgens nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Met de inzet van data analytics kunnen organisaties de wensen van hun medewerkers in kaart brengen en betere keuzes maken.”

Daarnaast vraagt een flexibel benefitsprogramma om een nieuwe manier van communiceren met medewerkers, zodat ze goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden en gemakkelijk zelf hun benefitspakket kunnen aanpassen. “Vaak hebben werknemers geen idee van wat de werkgever in ze investeert”, legt Brenninkmeijer uit. “Dit moet je duidelijk overbrengen, zodat de geboden benefits ook worden gewaardeerd.”

Nog belangrijker is dat werknemers in de nieuwe manier van communiceren zelf de controle krijgen over hun benefits. Mercer biedt klanten hiervoor ‘Darwin’, een online werknemersplatform. “Darwin geeft medewerkers 24-7 en vanaf iedere mogelijke plek inzicht in hun benefits en stelt ze in staat zelf aan de knoppen te draaien”, stelt Brenninkmeijer. “Nu autonomie en flexibele arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker worden, verschaft Darwin medewerkers alle benodigde informatie om de, voor hen, juiste keuzes te maken.”

Tegelijkertijd helpt het platform de HR-afdeling bij het continu aanscherpen van het benefitsprogramma. “De keuzes die de werknemers via het platform maken verschaffen de HR-manager een schat aan informatie over het uitgezette beleid. Kloppen de eerdere aannames? Doen de medewerkers wat we hadden verwacht? Geven we geen bakken geld uit aan benefits waar niemand op zit te wachten? Met al dit soort inzichten kun je de continue cyclus van discover and assess, create and consult en implement and transform veel beter op elkaar laten aansluiten. Op die manier kunnen bedrijven een flexibel pakket bieden dat relevant is én blijft ”, besluit Brenninkmeijer.