Na zes vrouwen op rij, is MVO-manager van het jaar nu een man

08 november 2019 Consultancy.nl

Na zes opeenvolgende jaren waarin de titel ‘MVO-manager van het jaar’ werd toegekend aan een vrouw, is de prijs dit jaar uitgereikt aan een man. Arnoud van Vliet, Manager CSR & Quality bij Zeeman, is door een jury en collega’s verkozen tot de beste duurzaamheidsmanager van het afgelopen jaar. 

Hij volgt Geanne van Arkel op, die de functie van Head of Sustainable Development bij Interface bekleedt. Zij was de zesde vrouw die er met de prijs vandoor ging, na onder meer Tanja Roeleveld van Landal Greenparks, Birgitta Kramer (nu Programmamanager Circulaire Economie bij Goldschmeding Foundation) en Carola Wijdoogen (nu directeur Stichting Sustainability University).

Arnoud van Vliet wordt de eerste man die de prijs weet te winnen, sinds de verkiezing in 2012 werd geïntroduceerd. Initiatiefnemers Sustainalize, Moonen Packaging en Office Depot roemden de winnaar vooral voor zijn authentieke en intrinsieke motivatie om verandering teweeg te brengen.

Bij Zeeman is Van Vliet verantwoordelijk voor alle mvo-gerelateerde thema’s zoals strategiebepaling, ketensamenwerking en mvo-implementatietrajecten. Over zijn aanpak zegt hij: “Mijn uitgangspunt is om op transparante wijze aan de belangrijkste thema’s te werken die we als Zeeman benoemd hebben. De ervaring leert dat meerdere kleine stappen zetten een beter resultaat levert dan in één keer te veel te willen. Ik kijk daarbij ook altijd naar wat er binnen onze directe invloedsfeer ligt en waar de meeste impact te behalen is.”

Arnoud van Vliet en Maurits Groen - MVO manager van het jaar

Een blik op het transparantieverslag van Zeeman laat zien dat het bedrijf duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus neemt. Zo probeert het textielbedrijf energie te besparen door een groot zonnepark (6.700 zonnepanelen) op het dak van zijn distributiecentrum en wordt in elk nieuwe en verbouwde winkel gekozen voor LED-verlichting. Het bedrijf vraagt verder al zijn medewerkers om afval te scheiden en de inkoopafdeling kiest waar mogelijk voor duurzame of zelfs gerecyclede materialen/producten.

Nog belangrijker: de kleding die Zeeman produceert en verkoopt wordt onderworpen aan duurzaamheidsstandaarden. Zo heeft 62% van de kleding en textiel het Oeko-Tex certificaat, en is 10% van het katoen dat gebruikt wordt van duurzame aard. Doelstelling is om dit voor volgend jaar te verhogen naar 25%. 

Goed en goedkoop hand in hand

“Iedereen heeft het tegenwoordig over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij noemen dat gewoon zuinig. Zuinig met de middelen die we nodig hebben. En zuinig op de mensen die voor ons werken, het milieu en onze maatschappij. Want als je overal zuinig op bent, gaan goed én goedkoop prima samen”, schrijft het bedrijf in het transparantieverslag. 

Van Vliet zet zich bovendien namens Zeeman in voor verduurzaming van de textielindustrie door actief betrokken te zijn bij multi-stakeholder initiatieven. Naast het gebruik van niet-duurzaam katoen, zijn misstanden in kledingfabrieken een groot heikel punt. Diverse grote textielmerken zijn de afgelopen jaren betrapt op erbarmelijke werkomstandigheden of zelfs kinderarbeid. 

Zeeman zelf toont goed gedrag hierin door een code of conduct overeen te komen met alle partners en het uitvoeren van onafhankelijke fabrieksaudits. “Op dit moment is 99% van alle fabrieken gecontroleerd”, zegt Van Vliet. “We checken op 200+ punten, waaronder of de werkomstandigheden schoon en veilig zijn, en of er geen gedwongen arbeid, discriminatie en kinderarbeid is.”

De ‘MVO-manager van het jaar’-prijs werd onder toeziend oog van zo’n 500 collega-duurzaamheidsspecialisten uitgereikt door Maurits Groen, ondernemer en pleitbezorger van duurzaamheid.