Koen Rutten over de ambities van Marktlink in het Noorden

12 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als Limburger voelt Koen Rutten zich verrassend thuis in het Noorden. “Je trekt mensen aan die bij je passen. Ik pas hier”, weet Rutten. Sinds 1 januari 2019 is hij kantoorleider van de nieuwe vestiging van Marktlink in Drachten. Martklink begeleidt en adviseert bij verkoop en aankoop van bedrijven. “Ondernemers in het Noorden zijn gastvrij, open en eerlijk. Ik ben aangenaam verrast.” 

In de rest van Nederland is Marktlink een bekende naam. “Onze naamsbekendheid is landelijk zo'n tachtig procent, in het Noorden kent pas twintig procent van de ondernemers ons. Hoog tijd om daar iets aan te doen”, aldus Rutten. 

Noordelijke ondernemers werden voorheen bediend vanuit de Marktlink-vestigingen in Amsterdam, Deventer, Gouda en Den Bosch. “Maar we vinden het heel belangrijk om in deze regio fysiek aanwezig te zijn.” Marktlink strekt bovendien zijn armen uit naar het buitenland: in Antwerpen werd in januari 2019 een vestiging geopend en ook in Düsseldorf zal de onafhankelijke adviesorganisatie binnenkort een kantoor openen. 

Onder de radar

Marktlink begeleidt ondernemers bij bijvoorbeeld opvolgingsvraagstukken: als er geen familieleden of andere opvolgers beschikbaar zijn. “Ook helpen we ondernemers die innovatie fantastisch vinden, maar het aansturen van werknemers minder leuk. Managers vinden dat wel leuk, dus soms is een MBI of MBO een mooie optie.” 

Koen Rutten over de ambities van Marktlink in het Noorden

Bij een Management Buy In (MBI) koopt een externe manager zichzelf in, bij een Management Buy Out (MBO) neemt een manager van binnen de organisatie het bedrijf over. “In het Noorden komt dat nog minder vaak voor”, nuanceert Rutten. Ook zijn hier minder serie-ondernemers: mensen die een bedrijf kopen om die onderneming te helpen op te bouwen en, als die klus geklaard is, op zoek gaan naar een ander bedrijf. “Wat de wens ook is: wij komen graag langs. Wij begeleiden bij de verkoop en aankoop van gezonde, succesvolle bedrijven.”

Van koffie tot champagne

De relatie tussen de ondernemer en Rutten is er een van vertrouwen. “We zijn betrokken van A tot Z, van koffie tot champagne. Wij zijn niet alleen specialist en adviseur, maar ook sparringpartner. We praten eerlijk en respectvol met elkaar.” De vestigingsmanager merkt dat ondernemers in het Noorden daar open voor staan. 

“Tien procent van de ondernemers wil tussen nu en twee jaar verkopen. Wij helpen hen de volgende stap te zetten.” Het Noorden is zwaar onderbelicht in het overnamelandschap, weet Rutten. “Er zitten hier zulke mooie bedrijven. Het is zonde dat er niet meer gebeurt qua aankoop en verkoop. Ik hoop dat ik, met mijn team, de frisse wind voor de regio mag zijn.”

Een nieuwe fase

Met een verkoopboek – en eventueel een bedrijfsvideo – krijgen potentiële kopers een goed beeld van een bedrijf. “Er is veel geld in de markt en veel vraag naar bedrijven, maar het aanbod is beperkt. Voor sommige bedrijven zijn tientallen geïnteresseerden. Je wilt zeker weten dat er goede keuzes worden gemaakt.” 

“Wij helpen ondernemers de volgende stap te zetten. We zijn betrokken van A tot Z, van koffie tot champagne.” 

Marktlink heeft een platform met duizenden bedrijven. “We zetten daarop een anonieme bedrijfsbeschrijving en gaan in gesprek met geïnteresseerden. Een selectie daarvan tekent een geheimhoudingsovereenkomst en krijgt de bedrijfsnaam, waarna we de biedingsfase ingaan. Onze juristen zorgen ervoor dat de zaken goed geregeld worden: ieder bedrijf is uniek.” 

Als de champagne ten slotte wordt ontkurkt geeft dat vaak rust bij de verkoper. “Wij zien klanten soms in twee tellen jaren jonger worden: er valt een last van hen af.” Wat die ondernemers vervolgens doen? “Sommigen hebben de smaak te pakken en gaan samen met ons op zoek naar een nieuwe onderneming”, lacht Rutten.

Hij oogt enthousiast, maar ontspannen. “Ik hoor vaak van klanten: ‘Wat heb jij een gave baan!’ Dat klopt: ik heb hartstikke leuk werk. En het mooiste is: door ondernemers vooruit te helpen, helpen we bedrijven groeien. En dus de hele regio.”