Stijgende huizenprijzen schrikken hypotheekafsluiter niet af

11 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks de aanhoudende, stijgende huizenprijzen blijven Nederlanders kooplustig. Uit een analyse van gegevens van IG&H blijkt dat de hypotheekmarkt zijn beste derde kwartaal sinds 2007 achter de rug heeft.

Na een daling sinds 2008, met als dieptepunt het jaar 2013, zijn de gemiddelde huizenprijzen in Nederland de afgelopen vijf jaar steevast gestegen. In de zomer van dit jaar werd zelfs een record bereikt: volgens onderzoekers van ING lag de gemiddelde prijs voor een koopwoning op zo’n €284.000. Zo’n twee jaar eerder lag de huizenprijs voor dezelfde periode nog op gemiddeld €260.000.

Bloeiende markt

De stijgende huizenprijzen betekenen veel druk op startende huizenkopers. Wordt echter gekeken naar actuele data van consultancybureau IG&H, dan blijkt dat de hypotheekmarkt bloeit over de hele linie van huizenkopers. Vergeleken met het tweede kwartaal is het totaal aan afgesloten hypotheken met bijna 13% toegenomen naar in totaal 85.000.

HypotheekmarktontwikkelingDoorstromers, mensen die hun huis verkopen om elders een nieuw huis te kopen, blijven de grootste groep afsluiters van hypotheken, met een aandeel van 46%. Over- en bijsluiters leverden in het derde kwartaal opnieuw een sterke bijdrage aan de groei, vooral omdat mensen willen profiteren van de huidige, extreem lage rente en gunstige hypotheekvoorwaarden. Opvallend is dat ook onder starters het aantal afgesloten hypotheken is toegenomen.

Een verklaring hiervoor is dat starters steeds meer zijn gaan sparen om eigen kapitaal te kunnen inleggen bij de toekomstige koop van een woning. Volgens een recent onderzoek van EY VODW is het aantal sparende jongeren (25-35 jaar) gestegen van 88% begin 2017 naar 93% nu. Sparen is nodig omdat het aantal betaalbare woningen (tussen de €150.000 en €250.000) schaars is. Om duurdere huizen te kopen, moeten kopers de hypotheeksom aanvullen met eigen vermogen.

Omdat de gemiddelde hypotheeksom is gestegen tot €324.000, een nieuwe recordhoogte volgens IG&H, is de hypotheekomzet over de volle breedte van de markt toegenomen naar €28 miljard, ten opzichte van het voorgaande kwartaal een stijging van ruim 15%.

Aantal hypotheken per type sluiter

Banken

Rabobank mag zich op dit moment de grootse hypotheekverstrekker van ons land noemen, gevolgd door ABN AMRO, dat de tweede plaats wist af te snoepen van concurrent ING. Op nummer vier staat Florius, een dochteronderneming van ABN AMRO. Andere grote hypotheekverstrekkers zijn onder meer Aegon, Volksbank (SNS, RegioBank, BLG, ASN), Obvion, Munt Hypotheken, Nationale Nederlanden en NIBC.

Het marktaandeel van banken wordt geschat op zo’n twee derde van de markt. Ter vergelijking: in 2008 hadden de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank samen nog meer dan 70% marktaandeel, maar in 2015 was dit nog minder dan 50%. Vooral verzekeraars en pensioeninstellingen hebben de markt in de afgelopen jaren succesvol weten te betreden.