Economische impact terrorisme: ruim $80 miljard per jaar

12 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De mondiale impact van terrorisme op de maatschappij en de economie is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Volgens een onderzoeksrapport van Marsh kostte terrorisme de wereld tussen 2013 en 2017 per jaar gemiddeld genomen $83 miljard.

De afgelopen twintig jaar is de mondiale omvang van terroristische activiteiten gegroeid. Deze stijging komt vooral op het conto van moslim- en rechtsextremisten. Naast vele duizenden doden en gewonden, hebben terroristen de afgelopen twee decennia ook gigantische economische schade aangericht. Zo besloegen de mondiale economische kosten van terrorisme in 2000 circa $5 miljard, terwijl de kosten het jaar daarna – toen op 11 september twee vliegtuigen in het New Yorkse WTC vlogen – op ruim $70 miljard uitkwamen. 

In 2002 daalden de wereldwijde economische kosten van terrorisme naar $10 miljard en in de daaropvolgende jaren tot en met 2011 schommelde het bedrag betrekkelijk stabiel tussen de $10 miljard en de $35 miljard. Vanaf 2011 namen de mondiale economische kosten van terrorisme echter gigantische toe, wat voornamelijk werd veroorzaakt door de massale opkomst van ISIS: in slechts drie jaar tijd steeg het bedrag in 2014 naar bijna $100 miljard. 

Wereldwijde economische kosten van terrorisme naar jaar

Naast dat in 2014 de mondiale economische kosten van terrorisme hun piek bereikten, maakten terroristen in dat jaar ook de meeste dodelijke slachtoffers: wereldwijd stierven in 2014 ruim 45.000 personen tijdens meer dan 21.000 terroristische aanvallen. Afgelopen jaar beroofden terroristen 13.570 mensen van hun leven tijdens ruim 15.000 aanslagen.

Tussen 2014 en 2018 vond meer dan de helft van de wereldwijde terroristische aanslagen plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De hierbij betrokken terroristen behoorden meestal tot extremistische bewegingen zoals Islamitische Staat (IS), Hay’at Tehrir al-Sham, Hezbollah, Al-Qaida en Ansar al-Sharia Libya. 

In Europa werden de meeste aanslagen uitgevoerd door geradicaliseerden die terugkeerden uit Irak en Syrië. Deze personen waren het actiefst in Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en gebruikten tijdens hun terroristische aanvallen met name voertuigen, vuurwapens en messen om slachtoffers te maken. 

Wereldwijde economische kosten van terrorisme naar jaar

In het onderzoeksrapport van Marsh is verder te lezen dat terroristische activiteiten zich wereldwijd aan het verspreiden zijn, wat onder meer wordt bevestigd door de recente aanslagen in Nieuw-Zeeland en Sri Lanka. Ook in andere delen van Afrika neemt de invloed van terrorisme op het dagelijks leven toe. Zo wordt Mozambique’s noordelijke provincie Cabo Delgado geconfronteerd met steeds meer aanslagen, terwijl in het noorden van Tsjaad sprake is van een verhoogde terroristisch activiteit die wordt veroorzaakt door opstandelingen en militanten uit het aangrenzende Libië.

Volgens de onderzoekers moeten regeringen hun antiterroristenbeleid verbeteren, terwijl bedrijven passende strategieën voor risico- en crisisbeheer moeten formuleren en implementeren om hun mensen en huishoudboekjes te beschermen tegen terrorisme. Daarnaast doen bepaalde organisaties er verstandig aan een terrorismeverzekering af te sluiten om de kosten van aanslagen te kunnen dekken. Momenteel worden de meesten terrorismeverzekeringen afgesloten door partijen uit de Verenigde Staten (VS): ongeveer 60% van de grotere organisaties uit de VS beschikt over zo’n soort verzekering.