Amsterdam benoemt commissie voor AEB-onderzoek

23 oktober 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Gemeente Amsterdam heeft een driekoppige commissie ingesteld die de komende maanden onderzoek zal gaan verrichten naar de situatie bij het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB). 

De commissie wordt geleid door voormalig-SGP Kamerlid Elbert Dijkgraaf, zo laten wethouders Marieke van Doorninck en Sharon Dijksma weten in een brief. Elbert Dijkgraaf was acht jaar lang (2010-2018) Tweede Kamerlid namens de SGP (Staatskundig Gereformeerde Partij). Naast zijn politieke carrière is de zeer ervaren econoom werkzaam als hoogleraar in de ‘empirische economie van de publieke sector' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De andere commissieleden zijn Jaap Winter, hoogleraar Corporate Governance aan de Vrije Universiteit, en Staf Depla, van 2000 tot 2002 en 2003 tot 2010 Tweede Kamerlid namens de Partij van de Arbeid (PvdA). Mogelijk wordt later dit jaar nog een vierde lid aan de onderzoekscommissie toegevoegd.. 

De zoektocht naar commissieleden werd begeleid door Adjust Consulting, een adviesbureau gespecialiseerd in inkoopprocessen en aanbestedingen. “Bij de samenstelling van de onderzoekscommissie is rekening gehouden met ervaring en kennis van governance, de markt van afvalverwerking, financiën en control en gemeentelijk bestuur”, schrijven Van Doorninck en Dijksma. Ze voegen toe dat de leden van de onderzoekscommissie niet meer zullen verdienen dan de wethoudersnorm, die ligt op iets minder dan €10.000 per maand. 

Amsterdam benoemt commissie voor AEB onderzoek

Dijkgraaf, Winter en Depla worden in hun werkzaamheden ondersteund door een adviesbureau. Het is nog niet bekend welk bureau dit traject gaat begeleiden. In de komende maanden zal de onderzoekscommissie zijn plan van aanpak voorbereiden en interviews afnemen met bestuurders en stakeholders. Het accent zal liggen op hoe het zo fout kon gaan en welke lessen hieruit geleerd kunnen worden. Het eindrapport wordt in juni 2020 verwacht.

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) kwam eerder dit jaar in grote financiële problemen. Aanleiding vormde het stilleggen van vier van de zes verbrandingslijnen, omdat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. In juli deed de gemeenteraad een Amsterdam een injectie van €35 miljoen, om de AEB te redden, en eerder deze maand kwam daar nog eens €45 miljoen bij.

Volgens Het Parool stevent AEB dit jaar af op een verlies van ongeveer €145 miljoen. Consultants van Alvarez & Marsal en KPMG zijn aan boord gehaald om de redding en herstructurering van de afvalverwerker in goede banen te leiden.