Niels Loader van Quint over de transitie naar Agile Leadership

24 oktober 2019 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Door het sterk veranderende zakelijke landschap is de vraag naar Agile manieren van werken de afgelopen jaren sterk gestegen. Naast het werken met Agile methodieken zoals Agile, LeSS of SAFe, vormt ook het creëren van relatief autonome teams een van de pijlers van een Agile organisatiemodel.

Door zelfsturend te zijn kunnen teams meer toegevoegde waarde leveren aan klanten in steeds minder tijd, vaak ook nog met verbeterde kwaliteit. Agile gaat uit van minder verspilling in taken (denk aan onnodige processen of taken die geen waarde toevoegen) en betere afstemming tussen partijen zodat het eindresultaat effectiever kan worden nagestreefd. 

Zoals bij iedere grote transitie, spelen leiders een grote rol in de overgang naar een nieuwe manier van werken. Leiders moeten zich committeren aan Agile, ook zelf de methodiek omarmen en zo het goede voorbeeld geven. Diverse onderzoeken laten echter zien dat de rol die leiders spelen in Agile organisaties anders is dan in traditionele organisaties. Zo is Agile gestoeld op een minder top-down aanpak van control en governance, en wordt van leiders verwacht dat ze sneller tot besluiten komen en teams meer eigenaarschap geven. 

Niels Loader is partner bij adviesbureau Quint Wellington Redwood. Hij is een specialist in Agile en Lean, and is naast zijn rol bij het bureau onderdeel van de Content Board Lead van de Lean IT Association (LITA). Loader is auteur van het boek ‘The Lean IT Expert – Leading the Transformation to High Performance IT’.

In een vijftig minuten durende video, legt Loader uit wat van leiders verwacht mag worden, als zij een Agile leader willen worden. Wanneer leiders zich daar succesvol aan weten te houden, dan zijn ze in staat Agile veranderingen door te voeren en in controle te blijven over hun Agile teams, aldus Loader.