Rebel betreedt Duitse adviesmarkt met kantoor in Düsseldorf

02 augustus 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rebel slaat zijn vleugels uit naar Duitsland. Het Rotterdamse adviesbureau heeft in Düsseldorf zijn vijfde internationale kantoor geopend. Irene Pohl, die aan het hoofd staat van de nieuwe vestiging, geeft toelichting: “Rebel biedt meerwaarde door hoogwaardig strategisch, economisch en financieel advies – wereldwijd. Maar hoe we dit doen is bijzonder, zeker voor Duitsland.”

In 2002 besloten acht consultants hun eigen adviesbureau op te richten. Sindsdien richt Rebel zich op “de vraagstukken van de toekomst” op het gebied van duurzaamheid, transport, stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg en de sociale sector. Op basis van een formule waarin het bureau vaak zelf participeert in de initiatieven die het ondersteunt – “want wie gelooft in zijn eigen adviezen, investeert mee” – wist Rebel sinds de oprichting flink uit te breiden. Vandaag de dag telt het bureau zo’n 170 medewerkers, verspreid over kantoren in Nederland, België, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, de Filippijnen, en nu dus ook Duitsland. 

“Rebel groeit”, vat Irene Pohl samen. “Qua expertise breiden we ons uit en in steeds meer landen zijn we actief. De kennis en ervaring die we in een land of sector opdoen is ook heel waardevol voor andere landen, zeker als de landen vergelijkbaar zijn zoals Nederland en Duitsland. Duitsland heeft nu en in de komende jaren vele uitdagingen voor zich liggen waarin Rebel door al opgedane kennis goed kan adviseren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie, stedelijke verdichting en slimme mobiliteit.”

Heimat

Pohl begon in 2012 bij Rebel en is sinds dit jaar is ze medeoprichter en partner van de nieuwe vestiging in Düsseldorf. “Ik ben zelf van Duitse origine, woon al sinds 2006 in Nederland en voel me in beide landen, talen en culturen thuis. Dat ik een Duitse vriend heb met wie ik een toekomst wil opbouwen, maakte dit een perfecte samenloop van omstandigheden om me als Rebel in Duitsland te gaan vestigen.”

Irene Pohl - Rebel

“Eind vorig jaar ben ik begonnen met een eerste oriëntatie richting de Duitse markt”, vervolgt Pohl. “Enkele kennismakingen en interne gesprekken later besloot ik in januari om het te gaan doen. Na het maken van een businessplan en het opzetten van statuten kreeg ik groen licht van de Rebel-holding. In mei verhuisde ik naar Duitsland. Inmiddels is de Duitstalige website online, heb ik een kantoorruimte in Düsseldorf en in juli was de officiële oprichting van Rebel Deutschland GmbH!”

Publiek met privaat verbinden

Ze legt uit dat Rebel verschillende kansen ziet om zijn expertise in te zetten bij onze Oosterburen. “De publieke en private sector staan daar nog meer tegenover elkaar. Met onze kennis en ervaring zijn wij erin gespecialiseerd om deze werelden dichter bij elkaar te brengen en echt te laten samenwerken”, stelt Pohl. “We helpen de overheid het beste – en dus niet: het meeste! – uit de markt te halen omdat we weten wat goed en haalbaar is voor de markt. En we helpen private partijen om de belangen en zorgen van de overheid beter te begrijpen, zodat er echt goede projecten gerealiseerd kunnen worden.” 

Daarbij geeft ze aan dat de nieuwe vestiging zich in eerste instantie zal richten op sectoren en onderwerpen waarin een urgente vraag is en waarin Rebel ten opzichte van andere partijen in Duitsland een kennisvoorsprong heeft, “bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie, mobiliteit en publiek-private samenwerkingen”, aldus Pohl. “Maar als echte Rebels gaan we zeker ook andere sectoren en vraagstukken vol enthousiasme oppakken als we kansen zien”, voegt ze daar meteen aan toe.

Sterk team

Over de ambities van het nieuwe kantoor is Pohl glashelder en vol vertrouwen: “Over vijf jaar zijn wij met een sterk team van 15 tot 20 Rebels in Duitsland trusted advisor voor Duitse overheidsorganisaties en helpen we private partijen om hoogwaardige projecten te realiseren; door te adviseren, maar ook door te implementeren en te investeren. En we houden hechte banden met onze Rebel-collega’s in Rotterdam en wereldwijd.” 

En ook op de korte termijn heeft ze genoeg te doen om zich voorlopig niet te vervelen: “Mijn nieuwe heimat Düsseldorf ontdekken, een goede balans vinden tussen werk en privé en genieten van ‘het ondernemen’. En natuurlijk wat altijd al mijn doel is geweest: om met Rebel echt een verschil te gaan maken, nu ook in Duitsland!”