Move2Social maakt kans op Europese ondernemerschapsprijs

29 juli 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Move2Social, een Nederlands programma voor sociaal ondernemers, is genomineerd voor de finale van de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering 2019 in Helsinki. Move2Social won eind vorige maand de Nederlandse voorronde van de Awards, die plaatsvond bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Den Haag.

Enkele jaren terug bundelden uiteenlopende organisaties – bestaande uit onder andere onderwijs- en kennisinstellingen, informal investors, banken, overheden, ondernemerscentra en bedrijven hun krachten voor het lanceren van een nieuw initiatief: Move2Social.

Met het platform willen de partners sociaal ondernemerschap in de regio stimuleren, door het bieden van onder meer ondersteuning, coaching en een financieringspodium aan startups. KplusV is een van de initiatiefnemers achter Move2Social.

Move2Social

Move2Social

In 2017 werd het initiatief in regio Twente gelanceerd en sindsdien is Move2Social in 7 andere regio's opgezet.* Concreet is Move2Social een programma voor sociaal ondernemers en hun stakeholders, waarbij de sociaal ondernemers in drie maanden tijd trainingen en mentoring krijgen aangeboden en worden begeleid bij het opstellen van een businessplan. Daarnaast worden zij geholpen bij het vergroten van hun netwerk en krijgen ze concreet mogelijkheden voor financiering aangereikt waarmee ze mogelijk hun idee naar de markt kunnen brengen. “Zo ontstaat een uniek netwerk van contacten en expertise waarmee sociaal ondernemers écht een stap kunnen maken”, aldus de initiatiefnemers.

Het fenomeen ‘sociaal ondernemerschap’ heeft de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt en is voortgekomen uit de vele veranderingen die plaatsvinden in onze samenleving. De contouren van de verzorgingsstaat hebben plaats gemaakt voor de participatiesamenleving, een samenleving met meer ruimte voor inwoners- en ondernemersinitiatieven, samen met een kleinere, maar slagvaardige overheid. Vanuit de gedachte dat de overheid maatschappelijke vraagstukken niet alleen kan oplossen, zoekt zij naar partnerships en innovatieve oplossingen. In dit gat springen ondernemers die impact vooropstellen en zo een directe bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Deze vraagstukken hebben betrekking op thema’s als duurzaamheid en een circulaire economie, zorg, welzijn en een inclusieve arbeidsmarkt.

Nederlandse kanshebber EEPA Award

De inspanningen van Move2Social zijn niet onopgemerkt gebleven in de wereld van sociaal ondernemerschap. Samen met nog een ander Nederlands initiatief – Green PAC met Green PAC iLab – dingt Move2Social namelijk mee naar een prijs bij de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) 2019 in Helsinki. De EEPA erkennen en belonen successen van openbare instanties en publiek-private samenwerkingsverbanden. Het doel is ondernemerschap te bevorderen.

De verkiezing bestaat uit twee fasen. Elk land houdt eerst zijn eigen nationale finale voor zes categorieën. Een vakjury kiest twee winnaars uit twee verschillende categorieën. Nederland draagt de twee Nederlandse winnaars voor om deel te nemen aan de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering. Vervolgens selecteert een Europese jury de beste inzendingen voor elk van de zes categorieën én een winnaar van de Grote Prijs van de Jury. Afgelopen maand was het dus Move2Social dat de Nederlandse voorronde van de Awards wist te winnen, die plaatsvond bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Den Haag**.

Move2Social en Green PAC iLab, zullen in verschillende categorieën mogen strijden voor een award – Green PAC iLab strijdt mee in de categorie ‘Supporting the development of green markets and resource efficiency’, terwijl Move2Social meedoet in de categorie ‘Responsible and inclusive entrepreneurship’.

Vanuit KplusV is adviseur Bente Lieftink betrokken. Zij legt uit waarom het bureau zich inzet voor het initiatief: “Move2Social maakt impact op verschillende niveaus: sociaal ondernemers worden verder geholpen met hun onderneming en tegelijkertijd geven we het regionale ecosysteem voor sociaal ondernemers een boost. KplusV heeft als doelstelling zich in te zetten voor de innovatieve, sociale en duurzame economie, een programma als Move2Social helpt ons om die ambitie te concretiseren."

De Europese finale vindt plaats op 26 november 2019 tijdens de jaarlijkse Europese SME Assembly in Helsinki, Finland. Dan zullen tijdens de uitreikingsceremonie van de Awards de winnaars door de jury worden bekendgemaakt. Alle inzenders die hun land voor de Europese finale voordraagt, worden uitgenodigd voor de ceremoniële prijsuitreiking en in een mediacampagne gepresenteerd.

* Met Twente Move2Social is het concept op 1 februari 2017 voor het eerst in de praktijk gebracht. De tien partners die zich bij het initiatief hebben aangesloten zijn ROC van Twente, Saxion, gemeente Enschede, Rabobank Enschede-Haaksbergen, Start Foundation, Wadinko, ROZ Groep, Twente Board, provincie Overijssel en KplusV.

** Overige Nederlandse finalisten waren: Buzinezzclub met Buzinezzclub, Stichting Jong Ondernemen met Zeker van je Zaak, en Twice Eindhoven met Link2Innovate.