PNO voegt externe audit op subsidies toe aan dienstverlening

17 juli 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De subsidiemanagement- en compliancetak van PNO Consultants is een samenwerking aangegaan met JamBo Finance, een boutique bureau gespecialiseerd in externe subsidie-audits.

Doel van het partnership is het kunnen aanbieden van nieuwe diensten aan de klanten van PNO Consultants. Het bureau helpt klanten met alle facetten rondom subsidies, van het in kaart brengen van opties en aanvragen van papierwerk, tot het beheer van de aanvraag en de afhandeling ervan. Wat het bedrijf echter niet kan doen is het bieden van een externe controle op hoe het subsidiegeld wordt uitgegeven, wat in veel gevallen een verplichte activiteit is, aangezien een subsidieverstrekker nu eenmaal wil weten of geld goed terechtkomt.

Een dergelijke externe audit wordt uitgevoerd door een onafhankelijke registeraccountant. Deze voert een controle uit, die voldoet aan de wensen die door de subsidieverstrekker zijn opgesteld. Het resultaat is uiteindelijk een controleverklaring of een rapport met daarin de bevindingen van de registeraccountant. Dit gebeurt bij de afsluiting van een subsidieproject, maar het is gepast om hier meteen bij de start van een traject al over na te denken.

PNO voegt externe audit op subsidies toe aan dienstverlening

PNO Consultants | JamBo Finance

Om klanten te ondersteunen bij deze externe audits, heeft ffiqs, de subsidiemanagement- en compliancetak van PNO Consultants, een samenwerking gesloten met JamBo Finance, een bedrijf van Jamal Bonour. Hij is een bevoegd openbare externe registeraccountant en kan bogen op meer dan dertien jaar ervaring als subsidie-auditspecialist. Gedurende zijn loopbaan is hij betrokken geweest bij talloze audits van innovatie-subsidies, waaronder subsidies verstrekt door het ministerie van Economische Zaken, Horizon 2020, EFRO, NWO en VWS.

Volgens ffiqs levert het partnership een aantal voordelen op. Zo kan het bureau om te beginnen meer een ‘one stop shop’-ervaring bieden aan klanten, wat weer tot een hogere klanttevredenheid leidt. Voor klanten zijn er nog enkele voordelen. Zo zorgt een betere en eerdere afstemming van het compliance- en auditproces dat het subsidieverantwoordingsproces efficiënter verloopt, en dat er een lagere kans is op afbreukrisico’s, omdat het proces al vooraf ingeregeld wordt. Bovendien zijn klanten met JamBo Finance ook voordeliger uit dan bijvoorbeeld de Big Four-kantoren, die ook externe audits uitvoeren, maar dan tegen een hoger tarief.

In Nederland telt PNO Consultants acht kantoren (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Leeuwaren, Groningen, Enschede en Maastricht). In de rest van Europa is PNO actief vanuit nog eens elf kantoren, waarmee het een van de grootste subsidieadviseurs van het continent is.