Gasunie neemt nieuw gastransportmanagementsysteem in gebruik

11 juli 2019 Consultancy.nl

Het Nederlandse gasinfrastructuurbedrijf Gasunie heeft een nieuw IT-systeem geïntroduceerd waarmee het bedrijf het transport van aardgas, waterstof en groen gas uit biomassa in zijn gasnet beter kan beheren.

“Hoewel ons oude systeem ons meer dan twintig jaar goed van dienst was, voorziet de nieuwe oplossing onze operators van betere tools en meer nauwkeurige informatie voor het nemen van gedegen beslissingen en uiteindelijk een veiliger gasnetwerk”, aldus Jeroen Zanting, director for Asset Management in Gasunie’s Transport Services-divisie. “Het nieuwe systeem biedt een flexibel, toekomstbestendig en modern platform.”

Zodra aardgas wordt gewonnen, moet het worden getransporteerd om te worden verwerkt, opgeslagen en uiteindelijk te worden geleverd aan de eindconsument. In Nederland wordt bijna al het aardgas gewonnen in Groningen, volgens wetenschappers hét aardgasveld in Europa en het op tien na grootste ter wereld. Na de ontdekking ervan in 1959 begon het Groningse-gasveld in 1963 met de productie en produceerde het in de eerste tien jaar ongeveer 100 miljard kubieke meter per jaar. De afgelopen jaren is de productie teruggeschroefd door politieke druk en demonstraties in de regio als gevolg van verschillende aardbevingen die door gaswinning zijn veroorzaakt.

Export faciliteren

Tegenwoordig produceert het veld ongeveer 24 miljard kubieke meter per jaar, een volume dat de komende vijf jaar stabiel zal blijven, zo luiden althans de plannen van het huidige kabinet Rutte. Het grootste deel van dit gas wordt via pijpleidingen getransporteerd, waarbij compressiestations langs de pijpleiding over het land worden geplaatst om het gas onder druk te houden. Gasunie faciliteert ook de export van gas; in dit geval wordt gas getransporteerd naar een fabriek, waar gas vloeibaar gemaakt wordt – voor internationaal transport wordt de voorkeur gegeven aan vloeibaar aardgas (LNG), omdat aardgas in vloeibare vorm minder volume inneemt, waardoor verzending en opslag eenvoudiger wordt.

Accenture helpt Gasunie met een nieuw gastransport managementsysteem

Het nieuwe systeem van Gasunie fungeert als het brein achter dit netwerk. Het zogenaamde gastransportsysteem (GTMS), dat is gebaseerd op software van de Franse multinational Schneider Electric, maakt monitoring en controle van het Nederlandse gasnet mogelijk. Het systeem faciliteert alle communicatie met assets en apparatuur, genereert inzichten en meldingen op basis van de verzamelde gegevens en biedt operators de informatie die nodig is om het gasnet efficiënt te bedienen vanuit de centrale meldkamer in Groningen. Onderhoudspersoneel dat onderweg is, wordt ondertussen voorzien van correcte informatie op het juiste moment, 24 uur per dag.

GTMS voorziet Gasunie ook van realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelling. Op die manier is Gasunie in staat haar activiteiten te verbeteren en onderhoud efficiënter uit te voeren. GTMS is geïntegreerd met Gasunie’s geografische-informatiesysteem dat gebruikmaakt van één bron voor assetdata (inclusief gasleidingen, compressors en kleppen) om zo een netwerkmodel van het systeem te creëren, dat fungeert als digitale kopie (digital twin) van het fysieke netwerk.  

Samenwerking met Accenture

Voortbouwend op het strategische partnership dat terugvoert naar 2010, werden het ontwerp, de implementatie en de uitrol van het nieuwe GTMS verzorgd in samenwerking met Accenture. De IT-consultants van het bedrijf ondersteunden bij het ontwerp, de bouw en de uitrol van het digitale systeem, waaronder de implementatie van de functionele architectuur en toepassingen, en het migreren van gegevens uit het eerdere systeem. De consultants van Accenture leverden change management-diensten, om bij de systeemimplementatie te ondersteunen door middel van het voorbereiden, trainen en ondersteunen van gebruikersgroepen, waaronder coördinatoren en data- en IT-onderhoudsteams.

In een reactie op de aangekondigde samenwerking met het consultancykantoor, vertelt Eddie Lycklama à Nijeholt, programmamanager bij Gasunie: “Accenture heeft dankzij zijn sectorkennis en digitale vaardigheden een belangrijke rol gespeeld in het tijdig en binnen budget opleveren van dit complexe project.” Roy Ikink, Managing Director Resources bij Accenture in Nederland, voegt toe: “Dit project helpt het gastransport in Nederland te optimaliseren en voorziet operators meer inzicht in, en invloed op het gasnet. Het nieuwe systeem is eenvoudiger te onderhouden en de flexibiliteit ervan maakt het voor Gasunie makkelijker om in te spelen op toekomstige veranderingen. We kijken ernaar uit om onze langetermijnrelatie met Gasunie voort te zetten.” 

Ervaring in de energie en transportsector

Wereldwijd geldt Accenture als een van de leidende adviesbureaus in de energieoverdracht en -transportsector. Vorig jaar hielp het bedrijf bijvoorbeeld Shaanxi Electric, dat elektriciteitsnetten bouwt en exploiteert in de Chinese provincie Shaanxi, met het lanceren van een nieuw digitaal asset management-systeem dat alle ‘asset life cycle’-information verzamelt en vanuit een enkele tool toegankelijk maakt. Hierdoor kunnen voorspellende inzichten worden gedaan en de realtime besluitvorming verbeterd worden. En in de VS werd Accenture onlangs door de grootste elektriciteitsleverancier van Oklahoma ingeschakeld om een zevenjarig smart-grid-programma te leveren.


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup