EY sluit zich aan bij Nederlands blockchain samenwerkingsverband
EY is in navolging van PwC de tweede partij in het zakelijke landschap die kernpartner is geworden van de Dutch Blockchain Coalition (DBC). “EY verrijkt de coalitie met haar brede en relevante kennis op terreinen waar blockchain toegepast wordt”, zegt Frans van Ette, Coalitiemanager binnen het samenwerkingsverband.
De Dutch Blockchain Coalition werd in 2017 opgericht door de overheid (zeven departementen), vijf universiteiten, de drie grote Nederlandse banken en advieskantoor PwC. Het samenwerkingsverband heeft de ambitie om kennis op het gebied van blockchain op te schroeven en de implementatie van blockchaintoepassingen te versnellen.
“Zo’n samenwerkingsverband als de Dutch Blockchain Coalition zie je nergens anders in de wereld. Het buitenland kijkt dan ook met grote belangstelling met ons mee. Wij hebben namelijk de unieke mogelijkheid om de toekomst van blockchain te verkennen en te kijken wat wel en niet werkt”, zegt Rob van Gijzel, die als ambassadeur van de DBC optreedt. Het oud-Tweede Kamerlid werkte eerder als burgemeester van Eindhoven, een van de steden die vooroplopen in blockchain.
Leidende rol in blockchain
De Nederlandse overheid heeft de doelstelling om een leidende rol in te nemen als het gaat om blockchain, één van de meest besproken technologieën van vandaag de dag. Volgens tal van onderzoeken en voorspellingen heeft blockchain de potentie om markten en processen te transformeren. Het gaat vooral om gebieden waar transacties en communicatie tussen partijen centraal staan.
Terwijl de technologie vooral bekend is door de Bitcoin, een cryptovaluta en een globaal betaalmiddel, wordt de technologie erachter als revolutionair bestempeld. Van Gijzel: “De essentie van blockchaintechnologie is dat databases in plaats van centraal door één instantie, decentraal in een netwerk worden beheerd, waarbij iedere deelnemer van het netwerk een afschrift van de complete database heeft.”
De Dutch Blockchain Coalition richt zich met zijn inspanningen op vier toepassingsgebieden: de logistieke sector, het onderwijs, de pensioenwereld en het cybersecurity-werkveld. In alle vier draaien de voordelen van blockchain grotendeels om het creëren van meer transparantie, het verbeteren van efficiency en het drukken van de beheerkosten.
“Neem bijvoorbeeld pensioen. Een simpele vraag als ‘hoeveel pensioen heb ik waar opgebouwd?’ kan door blockchaintechnologie veel makkelijker beantwoord worden dan met de huidige systemen”, stelt Van Gijzel. “Op termijn gaat blockchaintechnologie hier zelfs leiden tot een structurele kostenverlaging voor alle pensioendeelnemers.”
Triple Helix
Hoe het samenwerkingsverband zijn ambities wil realiseren, staat beschreven in het visiedocument ‘Blockchain for Good’ dat eind vorig jaar werd overhandigd aan Mona Keijzer (staatssecretaris EZK) en Raymond Knops (staatssecretaris BZK). In dit document staat beschreven op welke wijze de DBC de komende jaren wil bijdragen aan verdere professionalisering. Centraal in de visie staat in elk geval samenwerking met de overheid. “Dat kan je als bedrijf niet alleen doen, dat moet echt samen met de overheid en kennisinstellingen”, zegt Van Gijzel.
Het bedrijfsleven complementeert de ‘triple helix’-aanpak. Innovatieve bedrijven gespecialiseerd in blockchain en startups (Nederland telt volgens BNR zo’n 250 blockchain-startups) vormen de spil in het web, en deze worden omgeven door grote corporates die zich onder meer toeleggen op onderzoek, implementatie en technologie. Aan de corporate kant, zal de Dutch Blockchain Coalition samenwerken met grote spelers als ABN AMRO, IBM, Nationale Nederlanden, PwC, en sinds kort ook EY.
In antwoord op de vraag waarom EY heeft besloten de DBC te ondersteunen, vertelt Marco Louwes, een partner binnen EY’s Technology Consulting-praktijk: “Als kernpartner van de DBC kunnen we op een nationaal niveau meedenken over hoe we blockchaintechnologie op een betrouwbare manier kunnen inzetten en ontwikkelen. Wij zullen onze kennis en expertise inbrengen om samen met de andere partners de internationale positie van Nederland als kennismaatschappij op dit gebied te versterken.” EY brengt in het bijzonder kennis mee op het gebied van strategie, transformatie, procesoptimalisatie, (cyber)security, compliance, fiscaliteit, financiën en juridische aspecten.