Blockchain maakt hype nog niet waar, volgens McKinsey onderzoek
Een nieuw rapport van McKinsey & Company biedt een vrij sombere blik op de toekomst van blockchain. De technologie wordt door velen als zeer disruptief bestempeld, maar blijkt deze eigenschap feitelijk nog niet volledig waar te maken.
In het onderzoeksrapport van McKinsey & Company – dat luistert naar de naam ‘Blockchain’s Occam problem’ – wordt de bruikbaarheid van de technologie besproken. De titel van het verslag is een referentie naar Ockhams scheermes. Dit principe stelt dat wanneer er verschillende hypotheses zijn die een verschijnsel in gelijke mate kunnen verklaren, de hypothese gekozen moet worden die de minste aannames bevat en de minste entiteiten veronderstelt. Oftewel: een eenvoudig oplossing is waarschijnlijk beter dan een complexere variant.
Meerdere blockchain-fanaten lijken het zojuist beschreven principe echter stelselmatig te hebben onderschat. In de begintijd hebben verschillende experts uit het zakenleven de technologie op een voetstuk geplaatst, misschien wel omdat ze een beetje verliefd waren op de mogelijkheden van blockchain. Denk hierbij aan autofabrikanten, verzekeringsmaatschappijen, de publieke sector en banken: al deze partijen hadden grote, maar meestal ook zeer complexe ideeën over hoe blockchain de manier waarop ze opereerden radicaal kon veranderen.
“Het is duidelijk dat blockchain een potentiële game-changer is”, laten de professionals van McKinsey weten: “Maar er zijn ook twijfels. Een belangrijk punt, gelet op de grote hoeveelheid geld die aan de technologie is uitgegeven, is dat maar een deel van de inhoudelijke doelstellingen is verwezenlijkt.” De studie stelt dat de meeste waarde van blockchain anno 2019 in nichetoepassingen ligt verscholen. Bedrijven die al georiënteerd zijn op modernisering, maar ook degenen die willen aantonen dat ze kunnen innoveren, kunnen eveneens profiteren van de technologie, zegt het rapport.De cryptovaluta bitcoin wordt vaak ingeroepen om het belang van de blockchain-technologie te verdedigen. Zo noemde de Libanese econoom Nassim Nicholas Taleb bitcoin “een verzekering tegen een Orwelliaanse toekomst”, waarmee hij doelt op de dystopische toekomstroman ‘1984’: doordat bitcoin – dankzij de blockchaintechnologie – een gedecentraliseerde structuur kent, blijft de macht over het betaalmiddel gelijkmatig verdeeld, waarmee op dit vlak een totalitair bewind wordt afgewend. Alex Gladstein benadrukte dit gedachtegoed afgelopen jaar in Time Magazine: “Voor mensen die onder autoritaire regeringen leven kan bitcoin zeer waardevol zijn omdat het kan fungeren als censuurbestendig ruilmiddel.”
Volwassenheid van blockchain
McKinsey & Company heeft de levensfasecyclus van blockchain in kaart gebracht op basis van de marktomvang. De vooruitzichten zijn niet buitengewoon positief. De grafiek laat zien dat de technologie zich beweegt richting de ‘pioniersfase’, waarin met name prototype-technologie wordt geïntroduceerd bij zogeheten ‘early adopters’. Bij het betreden van de volgende fase (‘groei’) moet blockchain feitelijk succes gaan boeken, wat kan worden beschouwd als het begin van een wijdverspreide acceptatie van de technologie.
Terwijl sommigen beweren dat blockchain inderdaad in de ‘groeifase’ is beland, twijfelen de onderzoekers van McKinsey & Company daar behoorlijk aan: “We constateren inderdaad dat er reeds veel prototypes zijn gebouwd, waardoor je zou kunnen spreken van een omslagpunt, maar daarentegen is blockchain nog niet wijdverspreid. Eveneens wordt de technologie nog niet op grote schaal toegepast. Door deze constateringen is er veel onzekerheid over de toekomst van blockchain.”
Het gebrek aan vertrouwen lijkt vooraslnog echter geen doodskus voor de technologie. Zo stellen experts van ABI Research, een onderzoeksbureau dat digitale transformaties binnen diverse markten onderzoekt, dat de blockchainsector tegen 2023 wereldwijd een omvang zal kennen van ruim $10 miljard.
Lees ook: Wantrouwen en regelgeving grootste belemmeringen voor blockchain.