Vijf tips voor interimmanagers in het onderwijs

15 juli 2019 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dagelijks werken er honderden interimmanagers aan veranderopgaven in het onderwijs. Jan-Willem van Stijn van Rijnconsult Interim Management, geeft vijf tips over hoe interimmanagers hun effectiviteit kunnen vergroten.

1. Maak het concreet

Hoe prachtig de plannen vanuit strategisch perspectief ook zijn, het gaat om de pragmatische uitwerking van al wat is voorgenomen. Liever enkele duidelijke beslissingen en duurzame oplossingen dan een lijst van goedbedoelde toekomstscenario’s. Uiteraard in samenspraak met docenten(teams) en staf. Zorg voor de randvoorwaarden, geef inbreng in hoe een en ander wordt uitgevoerd.

2. Draag je frisse blik uit en over

Breng de buitenwereld naar binnen! Zorg voor nieuwe impulsen die aansluiten op de situatie waarin je terecht bent gekomen. Benut je eerdere ervaringen uit andere organisaties. Vreemde ogen dwingen, maar maken vooral nieuwsgierig. Deel je expertise en ontwikkel de mensen om je heen.

3. Respecteer het verleden

Koester de historie, benut de opbrengst van trouwe en betrokken professionals. Breng het eventuele “oude zeer” op tafel, geef aandacht aan de onderstroom. Gebruik storytelling, appreciative inquiry of inzichten uit deep democracy om recht te doen aan al dat er (al) is. 

4. Wees een netwerkleider

Dat je als leidinggevende een voorbeeldrol vervult, is natuurlijk niets nieuws. Zorg voor de juiste contacten over (organisatie)grenzen en muurtjes heen. Breng medewerkers in contact met elkaar, laat staf/ondersteuning met docenten optrekken. Laat concreet zien wat de meerwaarde van samenwerking is. 

5. Organiseer je eigen reflectie

Eenzaam aan de top? Niet wanneer je zorgt voor jezelf: regel gesprekken over schaduwmanagement tijdens je opdracht. Zorg voor intervisie, bijvoorbeeld vanuit een gerenommeerd bureau, om scherp te blijven en het optimale te kunnen geven aan de organisatie waarin je werkt. Wees kritisch op je eigen functioneren: geef je het beste uit jezelf door?