Franny Schüle over human resources bij Baker Tilly

30 mei 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In 2016 trad Franny Schüle in dienst bij Baker Tilly, waar ze sindsdien de rol van HR-manager vervult. De redactie van Consultancy.nl ging in gesprek met Schüle over haar ervaringen bij het accountants- en advieskantoor. 

Franny Schüle maakte de overstap naar Baker Tilly vanuit IKEA. Bij de Zweedse woongigant was ze ruim zeven jaar actief en vervulde ze uiteindelijk de rol van HR-manager bij de vestiging in Barendrecht. Eerder werkte Schüle als Recruitment Manager bij USG People, een Nederlands beursgenoteerd detacheringsbedrijf, en bij het statistiekbureau CBS als coördinator HRM Services. Ze begon haar professionele carrière bij Big Four-kantoor Deloitte, waar ze tussen 1999 en 2002 werkzaam was. Inmiddels vervult Schüle al zo’n dan drieënhalf jaar de rol van HR-manager bij Baker Tilly. Ze vertelt dat sinds haar start bij het bedrijf – in februari 2016 – het een en ander is veranderd aan haar werkzaamheden.

Verbeterslagen

“HR bij Baker Tilly heeft in drie jaar een flinke inhaalslag gemaakt. Allereerst hebben we onze beoordelingssystematiek vernieuwd. Medewerkers kunnen nu zelf digitaal input leveren op hun beoordeling, feedbackgesprekken aanvragen en loopbaanevaluatie-formulieren invullen. Het aanpassen van onze beloningssystematiek is de volgende stap waar we druk aan werken”, aldus Schüle.

Daarnaast heeft de HR-afdeling van het accountants- en adviesbureau een slag gemaakt op het gebied van de onboarding van medewerkers, vertelt Schüle: “In samenwerking met Appical is een tool ontwikkeld die nieuwe medewerkers al vóór hun eerste dagen op een leuke en behulpzame manier door de organisatie loodst. En ook niet onbelangrijk: we hebben in 2018 niet alleen een nieuwe corporate website gelanceerd, maar ook een nieuwe recruitmentwebsite. In februari 2019 is werkenbijbakertilly.nl live gegaan. Met deze moderne website willen we potentiële kandidaten beter van dienst zijn en zichtbaarder worden op de arbeidsmarkt.” 

Franny Schüle over HR bij Baker Tilly

Naast dat de recruitmenttak van Baker Tilly zich succesvol heeft ontwikkeld, zijn er afgelopen jaren ook verschillende verbeteringen doorgevoerd op het gebied van de interne HR-structuur, licht Schüle toe: “Achter de schermen is hard gewerkt om de basis op orde te krijgen, wat voor medewerkers en managers meer ‘gebruiksgemak’ en een kwalitatief betere dienstverlening oplevert. Daarnaast proberen we ook innovatiever te zijn in onze dienstverlening. De complete informatievoorziening en communicatie rondom het thema pensioen hebben we bijvoorbeeld via video’s laten verlopen die we speciaal hiervoor hebben opgenomen.”

Goede sfeer

Schüle geeft aan dat de medewerkers van Baker Tilly veel waardering hebben voor onder meer de platte organisatiestructuur, de uitgebreide studie- en doorgroeimogelijkheden, de verantwoordelijkheden die ze al snel krijgen en de samenwerking met hun directe collega’s: “Onze professionals zijn trots op de organisatie en hebben plezier in hun werk.” Die conclusie kwam ook naar boven in de zomer van 2018, benadrukt de HR-manager: “Tijdens de uitreiking van de Belevingawards van Integron waren we niet alleen genomineerd in de categorie ‘beste werkgever in de financiële dienstverlening’, maar hebben we ook gewonnen in de categorie ‘grootste stijger medewerkerbeleving’.”

Om punten van behoud en verbetering te kunnen signaleren, wordt elke twee jaar een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) uitgevoerd, legt Schüle uit: “Het laatste MTO vond plaats eind 2017. De uitkomsten hiervan hebben we op elk kantoor behandeld tijdens bijeenkomsten Cultuur & Gedrag waarin we niet alleen ‘quick wins’, maar ook zaken zoals de werk-privébalans of communicatie hebben besproken.” 

Terug- en vooruitblik

Schüle heeft met veel plezier gewerkt in 2018 en geeft aan dat ze het afgelopen jaar de introductiedagen als leukste moment heeft ervaren: “Deze vinden twee keer per jaar plaats en zijn bedoeld voor nieuwe medewerkers. Tijdens deze dagen leren ze elkaar en de organisatie kennen aan de hand van spellen en workshops. Afgelopen september hebben we de grootste introductie ooit georganiseerd. Toen ik al die nieuwe mensen en hun blauwe Mazda’s – onze bedrijfsauto – bij elkaar zag, overviel me echt een gevoel van trots.” 

De HR-manager laat weten dat zij en haar collega’s dit jaar verder gaan op het pad waar ze in 2018 succesvol zijn geëindigd. “In 2019 zetten we de puntjes verder op de ‘i’. Zo is het in 2019 wederom tijd voor een MTO. Ik kijk uit naar de uitkomsten en hoop dat we weer een stap vooruitgezet hebben én bruikbare aanknopingspunten kunnen vinden. Op die manier hoop ik nog dichter bij ons gezamenlijke doel te komen: van Baker Tilly de beste werkgever van het mid-5 segment maken en deze trots met nog meer collega’s delen”, besluit Schüle.   

Lees ook: Baker Tilly breekt door omzetgrens van €100 miljoen.