Squadra start detacheringstak voor data science professionals

20 mei 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Digitale transformatiespecialist Squadra heeft begin deze maand een nieuwe praktijk gelanceerd: Squadra Data Science Specialists. 

Het besluit om een afzonderlijke praktijk op te richten kwam niet uit de lucht vallen. Volgens Squadra, een adviesbureau dat opdrachtgevers helpt bij de uitvoering van hun digitale transformatieprogramma’s, vormt de stap het antwoord op het huidige beeld van de markt. Er is een sterk groeiende vraag naar data science-professionals, terwijl het beschikbare talent binnen dit vakgebied huist erg schaars is. Veel bedrijven worstelen vandaag de dag dan ook in hun zoektocht naar deze professionals. Vaak ontbreekt hierbij de expertise voor enerzijds het vinden en selecteren en anderzijds het onboarden van deze data science-experts.

Grote toename digitale transformaties

De enorme explosie van de vraag naar data science expertise is de afgelopen periode voortgekomen uit het toenemende aantal digitale transformaties bij bedrijven. Zij omarmen digitalisering om onder meer hun bedrijfsvoering efficiënter te maken, maar ook om hun klanten beter te kunnen bedienen, die alsmaar veeleisender worden.

“Steeds meer organisaties realiseren zich dat ‘data-gedrevenheid’ de sleutel is tot een succesvolle digitale transformatie. Het toepassen van predictive analytics en artificial intelligence biedt enorme kansen voor het reduceren van operationele kosten, het stimuleren van verkopen en het realiseren van nieuwe diensten en businessmodellen”, aldus Squadra. Squadra start detacheringstak voor data science professionals

Te midden van de groeiende vraag naar data science specialisten, ziet ook Squadra de huidige schaarste in de markt, zo laat het bureau weten in een persbericht. Deze schaarste onder data science experts haalt al enige tijd het voorpaginanieuws. Zo meldde Indeed, een van de grootste wereldwijde vacaturesites, eind vorig jaar dat het aantal openstaande vacatures voor data scientists jaar-op-jaar met 42% was toegenomen. 

“Klanten zijn bezig met het opbouwen van een eigen data science capability”, aldus Squadra. “Veel bedrijven worstelen echter met de vraag hoe organisaties moeten worden ingericht om het optimale uit de beschikbare data te halen. Soms hebben ze hulp nodig bij het werven en selecteren van de juiste kandidaten. Soms hebben klanten een tijdelijke behoefte aan data science specialisten, waar lastig in te voorzien is.”

Squadra Data Science Specialists

Bovendien weten organisaties volgens Squadra niet altijd hoe ze deze data science-talenten het beste kunnen onboarden en ontwikkelen. “De enorme explosie aan data heeft niet alleen gezorgd voor een sterk groeiende vraag naar schaarse specialisten, maar ook voor veel onduidelijkheid. Naar aanleiding hiervan heeft Squadra besloten een nieuwe unit te starten.” 

De nieuwe praktijk, Squadra Data Science Specialists, gaat zich richten op detachering van data science-professionals en op werving & selectie voor de invulling van vacatures. “Het blijkt voor bedrijven vaak lastig te bepalen op welke skills data scientists geselecteerd moeten worden. Met het trackrecord in machine learning en data science en als trusted advisor van vele klanten is Squadra in staat om de vragen van klanten, betreffende invulling van vacatures of extra capaciteit of specifieke data science kennis, te vertalen naar de juiste profielen, en daar de juiste kandidaten bij te vinden.” 

Squadra, dat actief is vanuit kantoren in Leerdam en Oss, telt ongeveer dertig consultants, digitale specialisten en recruiters.