B&A verbindt zich als partner aan Art Museum in Amsterdam

19 april 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

B&A is sinds begin dit jaar partner van het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) in Amsterdam-Zuidoost. “Wij ondersteunen het museum graag als partner omdat het maatschappelijke participatie stimuleert: het brengt kunst en cultuur dichtbij de bewoners van Amsterdam-Zuidoost”, aldus José ten Kroode, directeur van B&A.

OSCAM geldt als een culturele trekpleister gevestigd in het Cultureel Educatief Centrum, een centrum waar onderwijs, werkgelegenheid, sport en kunst & cultuur samenkomen in Amsterdam-Zuidoost. Het museum werd ter gelegenheid van 50 jaar Bijlmer geopend om de culturele diversiteit en rijkheid van het stadsdeel uit te lichten. 

Samenkomst diverse disciplines

Initiatiefnemers zijn Stadsdeel Zuidoost en curator Marian Duff, die vanuit haar bedrijf MAFB het concept ontwikkelde voor OSCAM. Het museum kent een maatschappelijke insteek – bewoners van de Bijlmer kunnen kennismaken met gerenommeerde kunstenaars en door het tonen van hoogwaardige kunst trekt het culturele klimaat in de Bijlmer aan. Het museum voegt diverse disciplines, waaronder kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling samen in één museum. OSCAM draagt bij aan de ontwikkeling van vernieuwende museale ideeën en inzichten voor de Bijlmer en is representatief voor het diverse publiek. 

In samenwerking met het Decoratelier Nationale Opera en Ballet, Amsterdam Museum, AMFI en diverse andere partners realiseert OSCAM museale overzichtstentoonstellingen, waardoor museale objecten en kunst uit heel Nederland en daarbuiten toegankelijk worden.

B&A partner van Art Museum in Amsterdam

“OSCAM staat voor kansen, voor talent uit de Bijlmer en beyond”, vertelt Duff. “Niet enkel voor goed geschoolde mensen in het kunstveld, maar ook voor autodidacten en talenten die niet pasten op de academies, mensen die niet snel een kans krijgen bij de gerenommeerde podia.” 

Kansen krijgen, kansen geven

Aan de hand van haar eigen ervaringen uit haar jeugd, geeft Duff een voorbeeld: “Ik geloof echt in elkaar kansen geven, zoals ik ook kans heb gekregen. Ik heb trouwens moeten leren om gebruik te maken van kansen, want van kinds af aan heb ik geleerd dat je onafhankelijk moet zijn. Ik had mijn moeder als voorbeeld. Mijn moeder draaide als hoofdverpleegkundige bijna 40 jaar lang nachtdiensten, had verschillende bijbanen en voedde mijn broer en mij alleen op. Van haar heb ik geleerd om de dingen zelf voor elkaar te boksen. Als 15-jarige werkte ik op het strand in Bloemendaal voor mijn boekengeld. Ook omdat ik niet wilde dat mijn moeder nog meer ging werken. En vanaf mijn 16e betaalde ik alles zelf. Niet omdat het moest, maar omdat ik het zelf wilde. Dat soort ervaringen hebben me gevormd en maken dat ik het lastig vindt om ja te zeggen als iemand aanbiedt om mij te helpen.” 

Gedurende haar professionele loopbaan heeft Duff zulke hulp mogen ontvangen, waarvoor ze haar dankbaarheid uitspreekt. Duff: ”Dankzij mensen als José ten Kroode, Els van der Plas, Judikje Kiers en Frank Cornelissen heb ik geleerd dat je zo’n aanbod ook als een kans kunt zien om je te bewijzen, om je dromen waar te maken en iets terug te geven.” 

Duff licht verder toe: “José ten Kroode noem ik al jaren de eerste Marian Duff-believer. Zij heeft me alle kansen geboden om een goede manager te worden in haar managementteam (tussen 2018-2017 was Marian Duff werkzaam als Teammanager bij B&A, red.). Samen met haar managede ik tien jaar geleden 31 personen die op hun beurt zich weer inzetten voor jongeren. Ook voor jongeren in Amsterdam-Zuidoost. Zij heeft me geleerd om altijd jezelf te zijn en te staan voor je team. Een les die ik elke dag probeer toe te passen.” 

B&A Partner van OSCAM

De curator is dan ook verheugd dat B&A zich als partner heeft verbonden aan het museum: “OSCAM was bedoeld als pop-up museum. Vorig jaar stonden we hier met het team als nieuwe huurders van het CEC. Nu vieren we een nieuw begin, met nieuwe samenwerkingspartners: de OBA Hotspot Ganzenhoef, het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet, Amsterdam Museum, het Cultureel Educatief Centrum, het OSCAM Café, en B&A.”