Nederlandse The Next Web ingelijfd door zakenkrant Financial Times

18 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Financial Times (FT) heeft een meerderheidsbelang genomen in The Next Web (TNW). Het technologieplatform verwacht met de steun van de Britse partner veel sneller te kunnen groeien. 

De twee oprichters van TNW – Patrick de Laive en Boris Veldhuijzen van Zanten – reageren verheugd op de overname, waarvoor ze zelf het initiatief namen. “Anderhalf jaar geleden zijn we op zoek gegaan naar een strategische partner om onze groeiplannen te realiseren”, aldus Veldhuijzen van Zanten in De Telegraaf. “We hebben gesprekken gevoerd met drie partijen, FT bleef over”, voegt hij toe: “Het is een betrouwbare bron met toegang tot de boardroom van alle Fortune 500 bedrijven.” 

Het betreft de eerste overname op het Europese vasteland voor het Londense mediabedrijf, dat vooral bekend is als uitgever van het gerenommeerde gelijknamige zakendagblad. Het bedrijf ziet veel mogelijkheden om samen te werken met TNW, dat sinds 2006 jaarlijks een technologiebeurs organiseert in Amsterdam en drie jaar later begon met zijn eigen website. Inmiddels heeft TNW ook een wereldwijde startup-database en een technologiehub. Ook levert het innovatieprogramma’s aan corporates en overheden. Het bedrijf blijft onafhankelijk opereren.

Net als TNW, organiseert ook FT verschillende live evenementen, zoals conferenties en award-uitreikingen. Dit doet het bedrijf via FT Live. Angela Mackay, Global Publisher bij de evenemententak van FT, reageert enthousiast op het partnerschap met het Amsterdamse techplatform: “TNW is een gevestigde naam en winstgevend bedrijf dat een van de grootste en meest geprezen tech startup-evenementen produceert. Er bestaan duidelijke synergieën tussen TNW en FT Live, in het delen van hetzelfde publiek en het brengen van FT’s wereldklasse journalistiek naar live-podia in Europa. We kijken ernaar uit met onze nieuwe partners eersteklas programma’s te leveren.”

Nederlandse The Next Web ingelijfd door zakenkrant Financial TimesFT en TNW hebben al een nieuw content-partnership aangekondigd voor de aankomende editie van TNW’s vlaggenschipevenement – TNW2019 – dat op 9 en 10 mei 2019 zal plaatsvinden op de Amsterdamse NDSM-werf, waar TNW rond de 17.500 bezoekers verwacht te verwelkomen. FT zal een van de twaalf programmaonderdelen verzorgen en optreden als mede-host van The Assembly, een exclusieve samenkomst van technologie-leiders, spelers uit de branche en belangrijke beleidsbepalers. 

“Het is een enorme eer samen te werken met een bedrijf met zo’n rijke historie, dat zo gerespecteerd en bekend is over de hele wereld. FT heeft een mondiale visie voor de toekomst, een toekomst waarin het bedrijfs- en technologiepubliek samenkomt en de drijvende kracht van onze samenleving vormt. We verheugen ons erop samen te werken in dit ‘digital first’-tijdperk, en onze expertise, netwerken en invloed te combineren”, stelt Veldhuijzen van Zanten, die samen met De Laive volop actief blijft bij TNW: “We hebben een plan voor vier jaar uitgestippeld dat we in vrijheid mogen uitvoeren”, geeft hij aan in De Telegraaf. 

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de deal waren diverse externe M&A-specialisten betrokken. Grant Thornton was verantwoordelijk voor het belastingadvies – dat werd verzorgd door Jurgen van Hattum en Henk Brinks – en voor de transactieondersteuning – die werd geleverd door Wilfred van der Lee, Jeff van Vliet en Ryno Swanepoel. Voor juridisch advies werd een beroep gedaan op advocatenkantoren JanssenBroekhuysen (Pieter Janssen, Lucas Brabers en Roderick Mutze) en DLA Piper (Pieter Paul Terpstra en Jacklynn Everduim).

Voor FT past de acquisitie – waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht – in de diversificatiestrategie die het mediabedrijf de afgelopen tijd heeft ingezet. Recentelijk investeerde FT al in mediasite Sifted, content-productiebedrijf AlphaGrid, investeringsadviseur GIS Planning en onderzoeksbedrijf en kennisbank Longitude. Desondanks zullen de meesten bij het horen van de naam Financial Times vooral denken aan de zalmroze krant die geldt als een instituut in de financiële wereld. FT heeft naar eigen zeggen 985.000 betalende lezers en vormt samen met de Wall Street Journal de absolute top van de financiële dagbladen.