Anneke van Zanen-Nieberg nieuwe voorzitter van NOC*NSF

08 maart 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Anneke van Zanen-Nieberg volgt dit voorjaar André Bolhuis op als voorzitter NOC*NSF. Ze verlaat Baker Tilly, waar ze een jaar geleden aantrad als bestuursvoorzitter. “Ik ben al jaren op vrijwillige basis in de sport actief”, zegt Van Zanen-Nieberg over haar keuze voor de sportkoepel: “Het is dan ook een functie waar ik met veel energie invulling aan wil gaan geven, als de algemene vergadering mij kiest.” 

De 55-jarige Van Zanen-Nieberg trad bij het accountants- en belastingadvieskantoor aan met de opdracht een kwaliteitsverbetering te realiseren binnen de accountancytak van de organisatie. Volgend op verschillende zaken waarin accountantskantoren in hun klantwerk duidelijk tekort zijn geschoten, stond kantoren in de branche de afgelopen jaren onder druk om de kwaliteit van hun audits op te schroeven.

“Anneke heeft in het afgelopen jaar met kracht een forse positieve impuls gegeven aan de ontwikkeling van Baker Tilly: een verdere verbetering van de kwaliteit en de organisatorische randvoorwaarden die dat vraagt”, aldus Joke van Lonkhuijzen-, voorzitter van de RvC van Baker Tilly. “De mogelijke rol als voorzitter NOC*NSF is op haar pad gekomen. Wij zijn als RvC met Anneke bij elkaar gekomen om werkafspraken te maken. Onverhoopt is gebleken dat wij hier niet uitkwamen. Alle factoren afwegend heeft Anneke gekozen voor de kandidatuur van het voorzitterschap van het NOC*NSF. Wij respecteren haar keuze.”

Anneke van Zanen-Nieberg nieuwe voorzitter van NOC*NSF

Eerder zat Van Zanen-Nieberg al als penningmeester in het bestuur van NOC*NSF en ze werd recentelijk benaderd voor de voorzittersrol. Ze geeft aan dat de keuze om Baker Tilly te verlaten geen makkelijke was: “Met pijn in het hart neem ik deze beslissing, omdat ik het afgelopen jaar Baker Tilly heb ervaren als een buitengewoon goede organisatie.” Van Lonkhuijzen-Hoekstra betreurt Van Zanen-Niebergs vertrek, maar toont tegelijk begrip voor haar keuze: “Wij vinden het jammer dat Anneke de organisatie gaat verlaten en gaan in haar een gedreven bestuurder missen. Uiteraard kennen wij Annekes passie voor de Nederlandse sport en zien dat deze voordracht voor haar een unieke kans is.”

Terwijl Van Zanen-Nieberg officieel alleen nog maar is voorgedragen als de nieuwe voorzitter van NOC*NSF, wordt de verkiezing op 15 april slechts gezien als een formaliteit. Daarna zal ze worden benoemd als de opvolger van André Bolhuis. Het betreft overigens een zogeheten onbezoldigd voorzitterschap, wat betekent dat Van Zanen-Nieberg geen financiële beloning zal ontvangen als voorzitter van de sportkoepel, die verantwoordelijk is voor de uitzending van de Olympische en Paralympische Nederlandse atleten.

Gerelateerd: NOC*NSF een van de populairste sportbonden van Nederland.