Voormalig SparkOptimus partner leidt consultingtak van Artefact

11 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Arnold Struik, voormalig partner bij SparkOptimus en adviseur bij Boston Consulting Group, is door digitaal marketingbureau Artefact benoemd tot managing partner van de consultingpraktijk in de Benelux. 

Met meer dan 1.000 werknemers verspreid over 25 kantoren in 19 landen is Artefact één van de grotere bureaus gespecialiseerd in data en media. Het bedrijf is in 2015 opgericht in Frankrijk door drie co-founders, en heeft sindsdien een sterke groei weten te boeken, gestuwd door een agressieve overnamestrategie. Zo werden onder meer 8 Matic (China), Guava (Zweden en internationaal), 4Ps Marketing (Verenigd Koninkrijk), NetBooster (internationaal) en Internet Advantage (Spanje) ingelijfd.

In Nederland is Artefact ontstaan uit de overname van Metapeople uit Utrecht. Begin 2018 werd de naam Artefact Nederland in gebruik genomen met als doel het versterken van de herkenbaarheid van de groep. Vandaag de dag telt het lokale team circa 40 professionals. 

Met de komst van Struik zet Artefact Nederland in op groei in het consultancylandschap. Internationaal is het bedrijf actief met vier businessunits – Activation Expertise, Creation, Data & Consulting en Technology Development – waarbij consultancy voor de komende jaren de belangrijkste pijler is van de groeistrategie. De omzet van de groep is momenteel rond de €55 miljoen. Als het aan het bestuur ligt, wordt tegen 2020 de grens van €100 miljoen doorbroken.

Voormalig SparkOptimus partner leidt consultingtak van ArtefactAan Struik de taak om deze poot nu ook in ons land op te tuigen en uit te bouwen. “Op de Nederlandse markt hebben we bewezen bij onze klanten digitale versnelling en concreet resultaat te realiseren door slimme inzet van technologie, data en marketing. Het is fantastisch dat we deze kennis en ervaring nu combineren met digitale strategie- en dataconsultancy, zoals we dat internationaal al doen”, aldus Lennert de Rijk, de topman van Artefact Benelux & Nordics. 

Struik neemt bijna tien jaar consultancyervaring met zich mee naar zijn nieuwe rol. Na eerst werkzaam te zijn geweest bij de KNVB en reclamebureau TWBA, trad hij in 2006 in dienst bij Boston Consulting Group (BCG), het op één na grootste strategisch advieskantoor ter wereld (na McKinsey). Struik werkte zes jaar voor BCG, meest recentelijk als Principal, waarna hij zo’n twee jaar aan de slag ging als partner bij branchegenoot SparkOptimus. De afgelopen periode was hij managementteamlid bij Koninklijke Ahrend, een leverancier van kantoormeubels. 

“Met zijn jarenlange ervaring in zowel de top van strategieconsulting als aan de klantzijde brengt Arnold meer dan vijftien jaar aan ervaring met zich mee op het gebied van consulting, businesstransformatie, data en digitale strategie”, stelt De Rijk. “Precies wat we nodig hebben om onze klanten te helpen met hun digitale agenda.” 

De consultingtak gaat zich vooral toeleggen op datagedreven vraagstukken. Struik legt uit: “Veel organisaties realiseren zich inmiddels wel dat data een van de belangrijkste sleutels is om beter invulling te kunnen geven aan hun strategie en klantervaring. Maar vaak is het nog onduidelijk hoe dat het beste kan of hebben klanten het benodigde digitale talent nog niet in huis. Hierbij helpt Artefact. Ons team bestaat uit ervaren data scientists, data engineers, consultants en digitale specialisten. Door deze kruisbestuiving van kennis komen we tot innovatieve oplossingen voor onze klanten.”

Eind vorig jaar lanceerde Artefact ook een consultingpraktijk in het Verenigd Koninkrijk. Om de tak te leiden werd Ashish Sidhra aan boord gehaald – hij werkte eerder bij Capgemini Invent en BearingPoint.