Nederlandse ondernemers minder optimistisch over economie

29 januari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijd is het optimisme onder bestuurders en ondernemers het laatste kwartaal van 2018 flink afgenomen. Terwijl Nederlandse bestuurders en ondernemers in vergelijking met hun buitenlandse collega’s wat positiever zijn over de economische vooruitzichten, zijn ze wel minder optimistisch dan een jaar geleden.

Tot deze conclusie komt accountants- en advieskantoor Grant Thornton, dat voor zijn onderzoek met meer dan 5.000 bestuurders en ondernemers uit 35 landen in gesprek ging over macro-economische ontwikkelingen. In de studie komt naar voren dat het zakelijke optimisme wereldwijd is gedaald tot 39%. Dat is flink lager dan vorig jaar: toen noteerden de onderzoekers een score van 54%. Volgens Grant Thornton heeft de optimisme-score nu zijn laagste punt bereikt sinds 2016.

De oorzaken voor de vertrouwensdaling moeten volgens de onderzoekers onder meer worden gezocht in Duitsland en China. De groeiverwachtingen van de Duitse en Chinese economieën vallen duidelijk lager uit dan voorheen, wat een aanzienlijke invloed heeft op de ontwikkeling van de wereldeconomie. Daarnaast dragen ook politieke onzekerheden en geopolitieke spanningen bij aan het gebrek aan vertrouwen. Denk hierbij onder meer aan het handelsbeleid van Trump, de relatie tussen de Westerse wereld en Iran, een groeiende onrust is verschillende landen zoals Venezuela en Brazilië, en – niet te vergeten – de gele hesjes in Frankrijk.

Nederlandse ondernemers minder optimistisch over economie

De Britse uittocht

Voor Nederland en andere Europese landen is daarnaast met name de Brexit aan te wijzen als bron van onzekerheid. Vooralsnog is het de bedoeling dat het Verenigd Koninkrijk (UK) op 28 maart 2019 de Europese Unie (EU) verlaat. Deze scheiding heeft grote impact op vele goederen- en dienstenstromen tussen het Britse eiland en continentaal Europa. Zo zullen met name de kleinere exportbedrijven de dupe zijn, temeer omdat deze groep geen ervaring heeft met handel buiten de grenzen van de unie en veelal niet beschikt over voldoende middelen om deze kennis en expertise in te kopen. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat vooral de landbouw- en de chemiesector hard getroffen zullen worden door een harde Brexit.

Volgens de onderzoekers van Grant Thornton zijn Nederlandse ondernemers en bestuurders met een optimisme-score van 48% iets positiever dan hun buitenlandse collega’s. Hiermee staat ons land binnen Europa op de derde plaats, ruim achter Ierland (80%) en Finland (74%), en nipt voor bestuurders en ondernemers uit Duitsland (46%). De gemiddelde Europese optimisme-score ligt met 28% echter stukken lager. Dat percentage is bovendien acht procentpunt lager dan een jaar eerder. Nederlandse ondernemers zijn momenteel ook minder optimistisch dan vorig jaar, toen een score van bijna 90% werd waargenomen.

Bart Jonker, bestuurslid bij Grant Thornton in Nederland, is niet verbaasd over de cijfers: “De stemming over 2018 was in Nederland natuurlijk uitzonderlijk positief. En dat bleek terecht, onze economie draaide uitstekend het afgelopen jaar. De positieve stemming is nu flink minder, al is ondernemend Nederland nog steeds in goede stemming. De forse daling is natuurlijk gevoed door de perikelen rondom de Brexit.”

Hoewel er absoluut sprake is van een vertrouwensdaling, is het niet enkel pessimisme dat de klok slaat. Zo verwacht 52% van de Nederlandse ondernemers en bestuurders in 2019 een omzetgroei te gaan boeken, terwijl 56% van de ondervraagden komend jaar rekening houdt met een hogere winst. “Dat zijn al met al prima cijfers. We groeien nog steeds, maar naar verwachting minder hard dan in de afgelopen jaren”, besluit Jonker.

Lees ookNederlandse bestuurders somberder door internationale ontwikkelingen.