Vier deals die zijn begeleid door KPMG Corporate Finance

21 januari 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Het zijn drukke tijden voor de dealmakers van KPMG Corporate Finance. In de afgelopen maand waren de M&A-adviseurs weer betrokken bij de succesvolle afronding van diverse overnames. Vier deals die in het oog springen:

In het begeleiden van de overnametrajecten richten de specialisten van KPMG zich op M&A-advies en/of transactieondersteuning. Dit betekent dat de consultants onder meer strategische analyses, commerciële due diligence en het begeleiden van een transactie van begin tot eind voor hun rekening nemen. Hierbij werken de consultants altijd hand in hand met advocaten en meestal ook met belastingadviseurs. Onder de advocatenkantoren waarmee de afgelopen maand werd samengewerkt bevinden zich Allen & Overy, Freshfields Bruckhaus Deringer, Eversheds Sutherland, NautaDutilh en JanssenBroekhuysen. Het belastingadvies was bij de vier deals afkomstig van onder meer Atlas Fiscalisten, EY en Lexence.

Moederbedrijf Thuisbezorgd koopt Duitse concurrent

Met afstand de grootste deal is de overname van Delivery Hero door Takeaway.com, het aan de Amsterdamse beurs genoteerde moederbedrijf van Thuisbezorgd. Er werd €930 miljoen neergeteld voor het bedrijf achter Hero Lieferheld, Pizza.de en Foodora, die in de eerste negen maanden van 2018 samen goed waren voor 23 miljoen bestellingen in Duitsland – evenveel als Takeaway.com zelf. Met de overname wordt het bedrijf meteen de afgetekende Duitse marktleider, in een tijd waarin een hevig strijd woedt in de maaltijdbezorgmarkt. 

Met de deal komt in Duitsland grotendeels een einde aan deze kostbare strijd. Hoewel Delivery Hero sinds de start in 2010 verlies draait wordt de overname beschouwd als een grote stap voorwaarts gezien voor Takeaway.com, gezien het grote groeipotentieel van Europa’s grootste economie. Op de beurs werd ook positief gereageerd op het nieuws: het aandeel van Delivery Hero Steeg met 13% en dat van Takeaway.com zelfs met 23%. KPMG was bij deze grote deal verantwoordelijk voor de transactieondersteuning. Het team van het Big Four-kantoor bestond uit Christopher Holden, Niek Kolkman, Ewout Brouwers, Dominic Sullivan en Yoram Wettstein. 

ZDF koopt Off the Fence

Daarnaast was KPMG betrokken bij de aankoop van de Amsterdamse productiemaatschappij Off the Fence door de Duitse tv-zender ZDF. Het in 1994 opgerichte bedrijf produceert en distribueert non-fictie programma’s, onder meer voor MTV, BBC, MSNBC, PBS, Discovery en het nieuwe moederbedrijf, ZDF. De producties van het bedrijf zijn door de jaren heen meer dan 80 keer bekroond met een prijs, onder meer door de Royal Television Society, Emmy, Golden Panda en Grand Teton.

Ellen Windemuth, CEO van Off the Fence, reageert enthousiast op de deal: “We zijn zeer verheugd ons bij zo’n slimme en dynamische groep aan te sluiten. We hebben twintig jaar nauw samengewerkt en er is veel wederzijds respect.” Fred Burcksen, President en CEO van ZDF Enterprises voegt toe: “Ellen is al vele jaren een gewaardeerde partner van ZDF. We hebben haar innovatieve kracht, creatieve geest en economische macht altijd bewonderd. Het bundelen van de krachten was voor ons allen de logische volgende stap in ons partnership.” Namens KPMG leverden Wouter van de Bunt, Joost Frenaij, Robbie van Beurden en Reinier Stijnman M&A-advies tijdens het overnameproces.

Vier deals die zijn begeleid door KPMG Corporate Finance

Remeha neemt Techneco over

Ongeveer tegelijkertijd met de acquisitie van Off the Fence, werd ook die van Techneco bekendgemaakt. De waterpompspecialist maakt per januari 2019 deel uit van de Apeldoornse verwarmingsketelproducent Remeha. Met de deal wil Remeha marktleider worden in de warmtepompenmarkt. “De komende jaren zullen we het gebruik van fossiele brandstoffen steeds verder terugdringen”, zegt Remeha-topman Arthur van Schayk: “Voor die verduurzamingsroute ontwikkelen wij passende oplossingen en daarvoor hebben we een uitgebreid productportfolio nodig. Met de producten en de kennis van Techneco voegen we een innovatief en zeer compleet pakket toe aan de duurzaamheidsconcepten van Remeha.”  

Met ruim 500 medewerkers vormt Remeha een belangrijk onderdeel van de BDR Thermea Group, die met 6.500 medewerkers actief is in tachtig landen en een jaaromzet realiseert van circa 1,7 miljard euro. De bekendmaking van de overname kwam op dezelfde dag dat Van Schayk in De Volkskrant zijn visie deelde over de toekomst van warmtepompen. Hier bestreed hij de voorspelling van Diederik Samson dat warmtepompen snel beter en goedkoper worden. Een team bestaande uit Danny Bosker, Jaap van Reeuwijk, Tijn Bastiaans, Joost Frenaij en Paulien Vocking was vanuit KPMG verantwoordelijk voor het M&A-advies.

Manpower verkoopt TVcN

Ten slotte heeft investeringsmaatschappij Opportunity Partners TVcN overgenomen van uitzendgigant ManpowerGroup. TVcN staat voor Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. Het bedrijf werd in 1976 opgericht en levert telefonisch, op locatie en per video tolken en cultuurspecialisten aan opdrachtgevers uit diverse branches. Het centrum beschikt over zo’n 1.500 tolken die samen goed zijn voor 199 talen en culturen. In 2006 maakt TVcN de omslag van overheidsorganisatie naar commercieel bedrijf, als het wordt overgenomen door Manpower.

Nieuwe eigenaar Opportunity Partners is het investeringsvehikel van de Brabantse ondernemer Robert van der Wallen. Tijdens het overnametraject was KPMG verantwoordelijk voor de transactieondersteuning en voor het M&A-advies. De transactieondersteuning werd verzorgd door Gijs van Reen, Liselore Sauer, Tom Verschuren en Quinten Volleman. Een team bestaande uit Danny Bosker, Jorg Quapp, Ouren Schipperus en Joppe Verbokkem verleende M&A-advies.

Met de begeleiding van de deals geeft KPMG een mooi vervolg aan het afgelopen najaar, toen de corporate finance-afdeling van het kantoor onder meer betrokken was bij het verkrijgen van een meerderheidsbelang in risico- en preventieadvieskantoor Burghgraef van Tiel & Partners door Troostwijk Groep, dat zich is gespecialiseerd in waarderingen, schaderegelingen en vastgoedadvies. Een team van KPMG – bestaande uit Niek Kolkman, Winfred de Kreuk en Stefan van der Graaf – verzorgde hier de transactieondersteuning. Daarnaast droeg KPMG bij aan de overname van Generali Nederland door ASR en van Irizar door Van Beest en het verkrijgen van een belang in De jong door Nordian.