KPMG Corporate Finance betrokken bij drie grote overnames

10 oktober 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd

De Nederlandse tak van KPMG Corporate Finance was de afgelopen weken betrokken bij drie grote overnames: de acquisitie van Generali Nederland door verzekeraar ASR, de overname van smederij Irizar Forge door hijsaccessoire-fabrikant Van Beest Group en de aankoop van boilerproducent De Jong Gorredijk door investeerder Nordian Capital.

ASR neemt Generali Nederland over

ASR Nederland maakte in september bekend alle Nederlandse activiteiten van Italiaanse branchegenoot Generali over te nemen. CEO Jos Baeten laat weten dat de aankoop deel is van de groeistrategie van de verzekeraar. Daarin richt ASR zich op groei in de Nederlandse markt, zowel op organische wijze als via het inlijven van kleine en middelgrote verzekeraars. Bovendien wil ASR onder meer uitbreiden op het gebied van schadeverzekeringen, waar bijna driekwart van de omzet van Generali Nederland vandaan komt. Het FD meldt dat de overname tekenend is voor de consolidatieslag binnen de verzekeringssector, waar winsten onder druk staan door de lage rentes en krimp in de markt voor levenproducten.

Generali Nederland stelt dat het “door het kapitaal van ASR met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien en het beste kan blijven bieden voor klanten, medewerkers, distributiepartners en de nieuwe aandeelhouder”. Generali zette zijn Nederlandse tak in de verkoop op het besluit zich terug te trekken uit Nederland, België en Portugal. Volgens het FD betreffen het voor de Italiaanse verzekeraar “kleine onderdelen die door de lage rente slecht renderen”. Hoewel in de fusie mogelijk arbeidsplaatsen verdwijnen, verwacht Baeten geen massaontslagen.

kantoor Generali

ASR betaalt €143 miljoen voor de overname en trekt daarnaast zo’n €60 miljoen uit voor een kapitaalversterking van Generali Nederland, dat in 2016 met zo’n 350 medewerkers €379 miljoen omzet en €9 miljoen winst (EBITA) boekte. Gedurende de overname verschafte een team van KPMG – bestaande uit Marcel Groenendijk, Stefan Agterberg, Vanne Hartjes en Daniel Broekmans – M&A-advies aan Generali. Daarnaast zijn er ook adviseurs betrokken van NautaDutilh en Linklaters (juridisch advies), BNP Paribas (M&A-advies) en Citigate First Financial (PR-advies). De overname is nog in afwachting van goedkeuring door De Nederlandsche Bank en mededingingsautoriteit ACM.

Ondertussen heeft de Nederlandse overheid zijn resterende belang van 20,5% in ASR verkocht voor €1,02 miljard, nadat eerdere verkooprondes al €2,75 miljard opleverden. De staat betaalde €3,65 miljard voor ASR toen het in 2008 als onderdeel van Fortis werd genationaliseerd. Daarnaast werd er echter ook €880 miljoen rente betaald, waar met aftrek van de €630 miljoen aan verkregen dividend nog €250 miljoen van overblijft, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de nationalisatie de staat €130 miljoen heeft gekost. Dat men hiermee relatief gezien nog bijna uit de kosten is gekomen, is een gevolg van de sterke koersstijging van de verzekeraar dit jaar.

Van Beest neemt meerderheidsbelang in Irizar

Vorige maand heeft hijsaccessoire-fabrikant Van Beest naar buiten gebracht dat het een meerderheidsbelang heeft verkregen in het Spaanse Irizar Forge, een vooraanstaande smederij op het gebied van zware kraanhaken en -blokken die klanten een “one-stop-shop oplossing biedt voor specialistische hijs- en mooring(verankering)toepassingen”, zowel voor off- als onshore toepassingen. Van Beest stelt dat de aankoop een belangrijke bijdrage levert aan haar missie om wereldwijd leider te zijn in accessoires voor “hijsen, sjorren en mooring” voor de onshore en offshore EPC- en OEM-branche.

Hijsaccessoire-producent Van Beest neemt meerderheidsbelang in kraanhakensmederij Irizar

Richard Meer, lid van de Raad van Bestuur van Van Beest, vertelt: “Met de acquisitie van Irizar Forge verwerft Van Beest een sterk en gerespecteerd bedrijf in de hijs- en mooringmarkt. Van Beest zal hierdoor niet alleen zijn marktpositie verbeteren maar breidt, met de aanwinst van Irizar Forge’s eersteklas productiefaciliteiten, tevens zijn productiemogelijkheden substantieel uit.” Momenteel heeft het in 1922 opgerichte Van Beest, dat in ruim 90 landen wordt gedistribueerd, 125 medewerkers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Ook Maria Irizar, algemeen directeur van familiebedrijf Irizar, reageert enthousiast op de deal, die volgens haar significante schaalvoordelen oplevert voor beide bedrijven: “De snelheid waarmee de markt zich sinds enkele jaren beweegt, vraagt van bedrijven om op grotere schaal te opereren. We zijn dan ook verheugd dat we met Van Beest de juiste partner hebben gevonden om die schaal te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat we samen nieuwe mogelijkheden voor onze klanten zullen creëren dankzij synergiën in fabricage, innovatie en toegang tot de markt.”

Van Beest werd tijdens de deal bijgestaan door M&A-specialisten Danny Bosker, Kevin Driesen en Timo Tanis van KPMG, in samenwerking met een team van KPMG Spanje. Daarnaast leverde Remmel van Dijk van KPMG belastingadvies. Het in 1923 opgerichte Irizar, dat 45 werknemers telt, werd tijdens de deal, waarover geen financiële details bekend zijn gemaakt, geadviseerd door Baum Partners.

Nordian neemt belang in De Jong

Tot slot heeft Amsterdamse investeringsmaatschappij Nordian Capital Partners het belang van Noordelijke Participatie Maatschappij in De Jong Gorredijk overgenomen, een marktleidende producent van roestvrijstalen warmwaterboilers voor het opvangen en verwarmen van sanitair warm water in centrale verwarmingssystemen. Het bedrijf maakt zowel traditionele als duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen en zonnewarmte-systemen. Nordian laat weten ernaar te streven De Jong internationaal te laten groeien in de duurzame en traditionele eindmarkten. Dit zal gebeuren in samenwerking met Arno La Haye, de nieuwe CEO van De Jong.

Amsterdamse investeerder Nordian neemt belang in boilerfabrikant De Jong

Nordian investeert in bedrijven waar naar eigen zeggen “werkelijke toegevoegde waarde wordt gecreëerd”, waarbij gelet wordt op een onderscheidende klantpropositie, innovatieve R&D, efficiënte organisatie en ondernemende bedrijfscultuur – volgens de investeerder aspecten die ervoor zorgen dat ondernemingen “kunnen groeien in nieuwe gebieden, marktsegmenten of kanalen om leider te worden of te blijven in internationale nichemarkten”. Met de aankoop komt het aantal bedrijven waar Nordian in participeert op veertien. Dit zijn naast De Jong onder meer omni-channel specialist Oxyma, plantenvoeding-producent Chrysal en e-commerce platform World Wide Lighting.

Tijdens het overnametraject werd De Jong bijgestaan door een team van KPMG, dat M&A-advies en transaction support verschafte. Het team bestond naast Danny Bosker – die ook al betrokken was bij de overname van Irizar – uit Jeroen van Engelen, Gerben de Jong en Ouren Schipperus. Daarnaast kreeg Nordian juridisch advies van Corp., terwijl Nordian werd bijgestaan door M&A- adviseurs van Nielen Schuman en Deloitte (transaction support) en juridische specialisten van JanssenBroekhuyzen. Rond de overname zijn geen financiële details naar buiten zijn gebracht.

Andere recente deals waar KPMG als M&A-adviseur optrad zijn de overname van databeveiliger QSight door KPN (begin oktober), een dubbele acquisitie door investeerder Avedon en de overname van Reclamefolder.nl door mediahuis De Persgroep.

Alle deals van KPMG uitgelicht door Consultancy.nl zijn te vinden in de rubriek KPMG | Fusies & Overnames (>60 transacties).