KPMG-topadviseur ondergedoken vanwege Mocro-maffia
De Corporate Finance tak van KPMG is noodgedwongen topadviseur Khalid B. kwijtgeraakt. Zijn familie is begin 2018 ongewild verwikkeld geraakt in een hevige strijd binnen de Mocro-maffia. Om die reden is de familie al geruime tijd ondergedoken. Sindsdien heeft het accountants- en adviesbureau niets meer vernomen van de Marokkaans-Nederlandse M&A-partner.
In maart 2018 maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat Nabil B. – een broer van Khalid B. – in ruil voor strafvermindering zou gaan getuigen tegen twee kopstukken uit de Mocro-maffia. Het inbrengen van deze kroongetuige had helaas al snel een tragisch gevolg: een week na de bekendmaking werd Reduan B. – een onschuldige broer van Nabil en Khalid – bij wijze van intimidatie geliquideerd. Op de hoofden van de overige familieleden staat sindsdien een prijs.
Van de aardbodem verdwenen
Kort na de liquidatie, gepleegd door huurmoordenaar Shurandy S., die vorige week twintig jaar cel kreeg opgelegd, werd de gehele familie midden in de nacht door een zwaarbewapende eenheid van de politie van haar bed gelicht en in veiligheid gebracht. Vanaf dat moment zit een aantal leden van de familie in een speciaal beschermingsprogramma van de overheid, waaronder het gezin van KPMG-adviseur Khalid B., die daardoor inmiddels al tien maanden niet op z’n werk is verschenen.
Op het hoofdkantoor van het accountants- en adviesbureau in Amstelveen hebben de ontwikkelingen veel teweeggebracht, aldus een bron tegenover het FD: “Khalid is een groot talent. Een verzorgde man ook, altijd onberispelijk gekleed, kortom een echte gentleman. Maar van de ene op de andere dag verscheen hij niet meer op kantoor. Contact is er niet meer geweest en niemand weet waar hij is gebleven.”
Ondanks al het begrip van de wereld, stelt de huiveringwekkende situatie de directie van KPMG voor een dilemma. De topadviseur is namelijk ook partner en daarmee deels eigenaar van het bedrijf. Van een medewerker kan in vergelijkbare omstandigheden – hoe bot het ook klinkt – ‘makkelijker’ afscheid worden genomen. “Als iemand niet weer op zijn werk verschijnt, komt vanzelf de vraag op om dit partnerschap op een nette manier af te wikkelen. Maar dat is ingewikkeld als iemand volstrekt onbereikbaar is”, zegt een ingewijde van het Big Four-kantoor.
Zondagskind versus buitenbeentje
In de jaren zeventig van de vorige eeuw immigreerde de familie B. vanuit Marokko naar Utrecht. Vrijwel alle kinderen maakten snel een flinke opmars in de Nederlandse maatschappij. Behalve zoon Nabil, die zich vooral ontplooide in de Marokkaans-Nederlandse onderwereld, waarbinnen verschillende rivaliserende misdaadorganisaties zich met name richten op grootschalige drugshandel.
Broer Khalid B. koos voor het rechte pad binnen de financiële wereld nadat hij zijn masteropleiding Finance aan de Erasmus Universiteit had afgerond. Gedurende zijn loopbaan richtte hij zich vooral op fusies en overnames. Hij werkte meer dan vijftien jaar bij de M&A-afdeling van verschillende grote banken en financiële dienstverleners, waarna hij in 2016 als partner toetrad tot KPMG Corporate Finance. Het kantoor was destijds op zoek naar een nieuwe partner en kwam via een headhunter bij Khalid B. terecht. “Na een transitieperiode, wil KPMG echt weer gaan bouwen. Dat spreekt me aan. KPMG is al een leidende speler op het gebied van M&A maar er zit zeker nog meer potentie in”, zei Khalid B. destijds over zijn aanstelling.
Het jaar na zijn aantreden was bijzonder succesvol voor de Marokkaans-Nederlandse M&A-partner. Zo begeleidde hij de transactie tussen kopers Aquiline en Blackfin Invest en verkoper Friss Fraudebestrijding met een bijbehorende dealwaarde van circa €15 miljoen. Naast enkele andere fusies en overnames, verleende Khalid B. ook advies bij de spraakmakende overname van Ampleon Semiconductors door Aurora Optoelectronics, waarmee maar liefst €1,1 miljard gepaard ging.
“De gedachte voor 29 maart 2018 was dat zoiets alleen in landen als Italië en Colombia voorkwam. De moord op Reduan was voor het OM en mij een wake-upcall.”
– Bart Stapert, voormalig advocaat van kroongetuige Nabil
Inschattingsfout?
Het is volgens experts zeer onwaarschijnlijk dat Khalid B. zal terugkeren bij KPMG Corporate Finance, temeer omdat hij en andere familieleden een nieuwe identiteit krijgen aangemeten, om op die wijze hun levens in relatieve anonimiteit weer enigszins te kunnen oppakken. Het is ook niet waarschijnlijk dat hij zal terugkeren binnen de M&A-wereld. Aangezien de topstukken uit deze sector, waarvan hij er een was, elkaar van gezicht kennen, wordt een identiteitswijziging snel ontdekt, waardoor Khalid B. en zijn gezin mogelijk gevaar kunnen lopen.
De andere familieleden, waarvan sommigen volgens media door de gebeurtenissen kampen met zware psychologische klachten, lopen tegen vergelijkbare problemen op. Hun professionele geschiedenis, netwerk en expertises zijn aanzienlijk minder waard geworden, simpelweg omdat ze deze niet meer in alle openheid kunnen opereren zonder daarbij risico te lopen. Hiermee rijst de vraag of het inroepen van een kroongetuige om twee criminelen achter de tralies te krijgen wel opweegt tegen het volledig ontwrichten van de levens van onschuldige familieleden.
Bart Stapert, tot voor kort advocaat van kroongetuige Nabil, erkent eind 2018 tegenover de Volkskrant dat het OM en hij de mogelijke consequenties van een kroongetuige wellicht wat hebben onderschat: “Hoewel de familie waarschuwde, hielden het OM en ik geen rekening met liquidaties. Of in ieder geval onvoldoende. Maar het is ook weer niet zo dat justitie helemaal niet had nagedacht over de mogelijke risico’s die de familie van Nabil liep. Alleen dacht men eerder op het niveau van bedreigingen, of een steen door de ruit. De gedachte voor 29 maart 2018 was dat zoiets alleen in landen als Italië en Colombia voorkwam. De moord op Reduan was voor het OM en mij een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden.”
Ridouan T. en Saïd R., die opdracht gaven Reduan B. om te leggen, zijn de personen waartegen Nabil getuigt. De twee verdachten zijn volgens het OM meedogenloze drugsbaronnen en worden verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig liquidaties. Met zo’n ‘curriculum vitae’ kun je je afvragen of de risico-inschatting van justitie niet wat te naïef is geweest. Stapert draait er in een vraaggesprek met Volkskrant journalisten Elsbeth Stoker en Wil Thijssen niet omheen: “Die conclusie kun je trekken. En die naïviteit is door deze moord blootgelegd. Het is ongelooflijk tragisch dat dit Reduans nalatenschap is.”