Alpine business course is de manier om McKinsey te leren kennen

08 januari 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Kester Brons en Reanne Rust namen eerder dit jaar in Oostenrijk deel aan de Alpine University business course van McKinsey & Company. De twee young professionals, sinds oktober werkzaam als Consultant bij het strategisch advieskantoor, vertellen over het programma en hun ervaringen. ”Alpine University is de manier om McKinsey te leren kennen”, aldus Kester en Reanne. 

Al vele jaren geldt management- en strategy consulting als de populairste branche onder studenten om hun carrière in te beginnen. McKinsey & Company is met 17.000+ professionals wereldwijd een van de meest prestigieuze spelers in de branche – zo is het bureau met regelmaat te vinden in de top van diverse reputatie- en werkgeversrankings.

Om high potentials nog voor hun afstuderen kennis te laten maken met strategy consulting, biedt McKinsey & Company ieder jaar een uitdagende business course aan, verspreid over meerdere dagen. In een intensief programma krijgen geselecteerde topstudenten case studies, complexe vraagstukken en inspirerende trainingen gepresenteerd en leren ze de bedrijfscultuur en consultants van het strategie advieskantoor kennen, terwijl ze werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. 

Alpine University Business Course

De zogeheten Alpine University business course van McKinsey vindt traditioneel ieder jaar plaats in het Oostenrijkse Kitzbühel. In dit middeleeuwse bergdorp is de ‘Alpine University’ gevestigd, het trainingscentrum (‘Learning Institute’) van McKinsey & Company. Ieder jaar reizen consultants van het advieskantoor van overal ter wereld af naar de Oostenrijkse locatie om daar vier dagen lang inspirerende trainingen te volgen, onder meer gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten, communicatiestijlen, en probleemoplossende vaardigheden. Tegenover Consultancy.nl vertellen McKinsey-consultants Kester Brons en Reanne Rust, beiden alumni van de business course, over het jaarlijkse event en hun ervaringen tijdens de meest recente editie afgelopen maart.Alpine business course is de manier om McKinsey te leren kennenKester trapt af en vertelt over wat hem het meeste is bijgebleven: “Ik wil niet te veel weggeven maar het delen van ervaringen met de mededeelnemers is echt iets ontzettends bijzonders, je leert zoveel van elkaar en de groep, dat neemt iedereen met zich mee.” Reanne vult aan: “De onwijs gezellige groep mensen waar we de hele week mee hebben doorgebracht. Ik denk echt met hele warme gevoelens terug aan de fantastische week met mooie mensen! Ze blikt bovendien enthousiast terug op het programma: “Qua activiteiten zijn mij twee dingen het meest bijgebleven. Ten eerste de personal leadership training omdat ik daar nu nog steeds profijt van heb. Je leert daar veel over je eigen krachten en drijfveren en hoe je deze het beste kan inzetten. Je gaat naar huis met een aantal tools/handvatten die je meteen de volgende week in kan zetten. Ten tweede het skiën inclusief après skiën. Waarom dat geweldig was, hoef ik natuurlijk niet uit te leggen.” 

Bijzondere leerervaring

Naast het inhoudelijke programma heeft ook de bijzondere locatie – de business course vond plaats in het Grand Hotel in Kitzbühel, Oostenrijk – bijgedragen aan hun (leer)ervaring. Reanne: “Met z’n allen naar het buitenland gaan maakt het evenement een stukje avontuurlijker. Een nieuwe locatie, nieuwe activiteiten en andere omgeving helpt ook de binding met de groep te versterken. Daarbij geeft het een ontspannen vakantiesfeer wat heel erg prettig werkt!” Kester voegt toe: “Het is voornamelijk het idee dat je er even helemaal uit bent in Nederland en samen met een groep iets bijzonders gaat beleven. Iedereen staat helemaal open om wat te beleven en er is ontzettend veel voor je geregeld!”

Kester als Reanne hebben tijdens hun studietijd beiden een indrukwekkend cv opgebouwd. Na het afronden van hun masteropleidingen zijn ze afgelopen oktober als Consultant gestart bij McKinsey & Company. Gevraagd naar haar motivatie juist te solliciteren bij ’s werelds grootste strategiekantoor, geeft Reanne aan: “Ook hier geldt: de mensen! Iedereen is onwijs betrokken, inspirerend en benaderbaar. Ik heb met deze groep zo’n onwijs leuke tijd gehad dat het mij te gek leek om op een dagelijkse basis met deze mensen op te trekken.” Kester vertelt op zijn beurt: “Uiteindelijk kan je het allemaal rationaliseren door na te denken over een globaal staffing-model, de kans om met super vooraanstaande en vernieuwende klanten te werken, et cetera, et cetera, maar na Alpine was het voor mij duidelijk dat het vooral de mensen zijn die dit zo’n mooie plek maken om te werken.” 

“Na Alpine was het voor mij duidelijk dat het vooral de mensen zijn die McKinsey zo’n mooie plek maken om te werken.” 

Uitdagende opdrachten

Beide consultants hebben de afgelopen drie maanden verschillende uitdagende opdrachten mogen vervullen. Zo is Reanne momenteel betrokken bij een project voor de publieke sector, waarin ze samen met een team een provincie helpt om de positie van een belangrijke sector te versterken. “Hierbij bedenken we met zowel publieke organisaties als bedrijven verschillende ideeën om dit te bereiken. In mijn eerste week was ik al meteen betrokken bij een meeting met senior cliënten en mocht ik één op één met hen meedenken over oplossingen”, licht ze toe. Kester wordt momenteel ingezet binnen een groot industrieel productiebedrijf, waar hij zich bezighoudt met het herinrichten van overheadprocessen. “In de laatste vier weken heb ik al workshops gehouden samen met het management van het bedrijf, veel interviews met experts gehouden en samen met de klant aan oplossingen gewerkt”, vertelt hij.

Gevraagd ten slotte naar wat de twee consultants tegen studenten zouden zeggen, als deze nog twijfelen om zich al dan niet voor deelname aan de McKinsey Alpine business course op te geven, geven ze aan: “Gewoon doen! Je hebt niks te verliezen en ontzettend veel te winnen.” 

De Alpine University business course is voor studenten in de laatste fase van hun opleiding (derdejaars bachelor- en masterstudenten). Vloeiende Nederlandse taalbeheersing is een vereiste.

GerelateerdMcKinsey een van de beste consultancybureaus voor starters.