Heerhugowaard en Langedijk hebben baat bij bestuurlijke fusie

13 december 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk hebben baat bij een bestuurlijke fusie. Op 18 december beslist de gemeenteraad van Langedijk of er een bestuurlijk of ambtelijk fusietraject wordt gestart met gemeente Heerhugowaard. Het lijkt erop dat de meerderheid van de raad zal instemmen met een bestuurlijke fusie.

Het Noord-Hollandse Langedijk, dat momenteel ruim 27.000 inwoners heeft, ontstond in 1941 door een samenvoeging van de gemeenten Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, Oudkarspel en Zuid-Scharwoude. Na ruim 77 jaar lijkt nu ook Langedijk zelf deel te gaan worden van een grotere gemeente. In onderzoek van Berenschot komt naar voren dat Langedijk veel baat heeft bij een bestuurlijke fusie met het aangrenzende Heerhugowaard, waar circa 56.000 mensen wonen. 

In de studie van Berenschot – die luistert naar de naam ‘Bedrijfsplan Heerhugowaard en Langedijk’ – lichten de onderzoekers twee fusievormen uit: een ambtelijke fusie én een bestuurlijke fusie. Bij een ambtelijke fusie fuseren de ambtelijke organisaties van de gemeenten en blijven de gemeenten en gemeentebesturen intact, zodat iedere gemeente een eigen gemeenteraad, griffier, college van B&W en gemeentesecretaris behoudt. In het geval van een bestuurlijke fusie worden de gemeenten echt samengevoegd tot één nieuwe gemeente. 

Het college van B&W van de gemeente Langedijk gelooft dat met name een bestuurlijke fusie met Heerhugowaard voor de gemeente Langedijk van meerwaarde kan zijn, zowel voor inwoners als ondernemers.Heerhugowaard en Langedijk hebben baat bij bestuurlijke fusieHet is weinig verrassend dat het college van B&W zijn pijlen richt op een bestuurlijke fusie. Deze optie kwam ook al als beste uit de bus toen Berenschot in juli 2018 een haalbaarheidsonderzoek presenteerde. Daarin werd geoordeeld dat een bestuurlijke fusie meer efficiëntie en een kostenbesparing zou opleveren. De andere optie zou alleen van meerwaarde zijn als daarbij ook forse investeringen door de gemeente zelf zouden worden gedaan. Bovendien stelt het Rijk in het geval van een bestuurlijke fusie zo’n €7,8 miljoen beschikbaar.

Het college van B&W vindt het echter wel belangrijk dat de fusie met Heerhugowaard voldoende draagvlak heeft binnen de gemeenteraad en onder de bewoners, met als uitgangspunt dat de identiteit van de dorpskernen van de gemeente Langedijk behouden blijft. Daartoe werd het rapport van Berenschot afgelopen week tijdens een raadsvergadering besproken.

De verschillende fracties kregen tijdens de vergadering allemaal tien minuten de tijd om het college te bevragen. Het CDA is “bijzonder ongelukkig met het stuk”. Volgens de partij stemt het onderzoeksrapport niet overeen met eerder beloofde bedrijfsplannen. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen (VVD), die onder meer verantwoordelijk voor Financiën en Economische Zaken binnen de gemeente, stelt dat Berenschot de twee fusieopties in het recente rapport goed met elkaar heeft vergeleken. Hij laat daarom weten dat aan de hand van het rapport een beslissing kan worden genomen.   

Op 18 december beslist de gemeenteraad van Langedijk voor een bestuurlijke of een ambtelijke fusie met de gemeente Heerhugowaard. Het ziet ernaar uit dat het merendeel van de raad zal instemmen met een bestuurlijke fusie met de buurgemeente.

Lees ookDe belangrijkste uitdagingen en prioriteiten van grote gemeenten.