Machiel Gosschalk meest getalenteerde young professional van 2018

07 december 2018 Consultancy.nl

Machiel Gosschalk van accountants- en advieskantoor EY is verkozen tot de meest getalenteerde young professional van Nederland. “Voor mij was de winst van de Best Young Professionals 2018 compleet onverwacht. Ik was namelijk erg onder de indruk van de andere top kandidaten”, aldus Gosschalk.

Jaarlijks brengt Memory Group – een grote speler op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie – een lijst naar buiten van de honderd beste young professionals in Nederland. Deze talenten beschikken volgens de jury over de capaciteiten om een blijvende impact op hun professionele omgeving te hebben, zowel vakinhoudelijk als intermenselijk. Onder meer jonge wetenschappers, ondernemers, designers en bankiers maken onderdeel uit van de ranglijst*. Een van de hofleveranciers is echter de adviesbranche: maar liefst een kwart van de honderd toptalenten is actief als adviseur.  

Eveneens wordt jaarlijks uit de top honderd de Beste Young Professional (YP) van ons land verkozen. Deze editie van de competitie werd gewonnen door Machiel Gosschalk, Manager bij Big Four-kantoor EY. Gosschalk is met name erg blij op grond waarvan hij de winst heeft gepakt: “Ik ben er het meest trots op dat ik de jury heb weten te overtuigen van mijn persoonlijkheid. Lang heb ik mijzelf voor andere willen bewijzen, maar met hulp van de juiste coaches is dat verleden tijd. De motivatie om je te bewijzen voor iemand anders is niet de juiste. De motivatie moet vanuit jezelf komen. Wees blij en trots met de persoon die je bent en gebruik deze uniekheid in je voordeel. Sinds ik dit principe toepas en met passie mijn hart volg, is alles in een stroomversnelling geraakt. Ik ben er trots op dat ik mijzelf durf te zijn.”

Machiel Gosschalk meest getalenteerde young professional van 2018

Binnen EY is Gosschalk verantwoordelijk voor vraagstukken rondom familiebedrijven. Die interesse komt niet uit de lucht vallen: “Zelf ben ik opgegroeid in een familiebedrijf en heb dus al mijn hele leven te maken gehad met de dynamiek tussen familie en bedrijf.” Hij licht toe waarom hij in de praktijk zoveel plezier uit zijn werk haalt: “Ik vind het echt geweldig om elke dag met families te mogen werken waar het ondernemerschap in de genen zit. De menselijke relaties zijn daar van groot belang en zijn stuk voor stuk uniek. Mede daarom denk ik dat familiebedrijven wel trotser mogen zijn op zichzelf. Het concept ‘familiebedrijf’ kan namelijk succesvol worden ingezet als marketinginstrument.”  

Volgens Gosschalk betekent dat niet dat familiebedrijven zich niet kunnen blijven verbeteren: “Maar drie procent van alle familiebedrijven blijft langer dan drie generaties bestaan. Dit komt vaak door een gebrek aan communicatie over de moeilijk bespreekbare zaken. Daar help ik bij, met de hoop dit percentage flink op te schroeven. Zo heb ik samen met andere Next Genners, opvolgers van familiebedrijven, een community opgericht. Deze is het afgelopen jaar enorm gegroeid. Dit geeft aan dat de volgende generaties graag van elkaar wil leren en daarentegen alles wel bespreekbaar willen maken. Ik ben dus eigenlijk altijd bezig met de vraag: hoe bestuur je een familie en het bijbehorende bedrijf zowel nu als in de toekomst op een juiste manier? Daar haal ik veel energie uit.”

In zijn reactie op zijn overwinning toont Gosschalk veel bescheidenheid: “Alle negen anderen kandidaten waren voor mij minstens even goed als ik. Iedereen had een verhaal waar ik enorm van versteld stond. Denk bijvoorbeeld aan een promovendus die een speciaal medicijn heeft ontwikkeld, aan een vrouwelijke professional die zich staande houdt binnen een organisatie waar maar 4% vrouw is, maar ook aan een genomineerde die zijn hele hebben en houden heeft achtergelaten, op tienjarige leeftijd naar Nederland is gekomen en die situatie niet als excuus maar juist als drive heeft ingezet. Kortom: het waren stuk voor stuk erg inspirerende verhalen.” 

In een blik op de toekomst laat Gosschalk weten voorlopig niet van plan te zijn EY te verlaten: “Wat ik de komende tijd ga doen? Met nog meer positieve energie doorgaan waar ik mee bezig was en blijven genieten.” Dat houdt niet in dat hij zich de komende tijd niet verder wil blijven ontwikkelen, integendeel: “Momenteel ben ik bezig om een governance-specialist in Nederland te worden. Hiertoe ben ik samen met een team bezig met nieuwe mogelijkheden om onze dienstverlening te verbeteren. Bijvoorbeeld door het gebruikmaken van een app of door onze kennis op een juiste manier in te zetten. Belangrijker voor mij is zowel om binnen als buiten EY te leren van de juiste personen. Ik denk dat ik binnen en buiten EY goede coaches heb gevonden waar ik nog veel van kan leren. Daar ben en blijf ik ze erg dankbaar voor.” 

* Deelname was voorbehouden aan young professionals die na 1 januari 2013 een academische opleiding hebben afgerond en op het moment van deelname maximaal 33 jaar oud waren

Lees ookEY schroeft in twee jaar tijd omzet omhoog met €100 miljoen.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup