Hylke Sprangers van Talpa verkozen tot beste CIO van het jaar

30 november 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Chief Information Officer (CIO) van Talpa Network, Hylke Sprangers, is door zijn vakgenoten verkozen tot de beste CIO van het jaar. “We hebben voor een leider gekozen die geen onderscheid meer maakt tussen IT, technologie en business en daarmee de digitale toekomst vandaag al realiseert”, aldus juryvoorzitter Bernhard van Oranje.

Bernhard van Oranje was de voorzitter van de achtkoppige jury, die als taak had van alle CIO’s die actief zijn in Nederland die persoon te kiezen die het afgelopen jaar de meest opzienbarende resultaten heeft weten te boeken. Van Oranje, die in het dagelijks leven leidinggeeft aan Levi9 Global Sourcing, maar het meest bekend is om zijn streven de Formule-1 Grand Prix terug naar Zandvoort te halen, werd in de jury geflankeerd door Marcel Krom (PostNL), Marc Schuuring en Jacqueline Govers (The Boston Consulting Group), Tjibbe van der Zeeuw (Squadra), Rob Beijleveld (ICT Media), Arnoud van Gemeren (CIO Magazine), Hotze Zijlstra (CDO Magazine) en Ron van Kemenade (ING).

Op dinsdag 27 november mochten de vier finalisten – Hylke Sprangers van Talpa, Alpna Doshi (Philips), Jesper Erichsen (LeasePlan) en Perry van der Weyden (Rijkswaterstaat) – uitmaken wie er met de ‘CIO of the Year Award’ vandoor zou gaan. De finale van de wedstrijd vond plaats in de Amsterdamse Beurs van Berlage, onder het toeziend oog van honderden bezoekers die op het jaarlijkse evenement waren afgekomen.

Hylke Sprangers van Talpa verkozen tot beste CIO van het jaarSprangers is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen, omdat hij, zo vertelt Rob Beijleveld, initiatiefnemer van de CIO of the Year Award, een “lichtend voorbeeld” is voor hoe toekomstige leiders in de alsmaar digitaler wordende wereld zouden moeten opereren. “Hij weet met een relatief kleine club succesvol te concurreren met mediaconcerns wereldwijd!”, aldus de jury. Sprangers staat voor de notie dat IT een strategisch onderdeel van de bedrijfsvoering moet zijn, omdat het een enorm concurrentievoordeel kan opleveren, bijvoorbeeld in de productie van content en zelfs voor live-uitzendingen. “Een mooi voorbeeld is de TV-talentenshow ‘The Winner Takes It All’, waarbij zo'n 300.000 kijkers als jury via hun mobiele telefoon hun stemmen uitbrachten. Kandidaten en kijkers konden de beoordelingen direct zien. Dan is de spanning maximaal, want er mag absoluut niets misgaan. Dat vinden wij vanuit de technologie megacool.” 

Uitgebreid selectietraject

Aan de keuze voor de Talpa-CIO ging een uitgebreid selectietraject vooraf, waarbij een grote rol was weggelegd voor twee adviesbureaus: The Boston Consulting Group (BCG), een van ’s werelds grootste strategische advieskantoren, en Squadra, een boutique speler gespecialiseerd in digitale transformatie. De twee bureaus namen de beoordeling van de CIO’s voor hun rekening. Zij keken naar zaken als performance, perceptie door de business en persoonlijke competenties (op dit vlak werden ze bijgestaan door Bianca van der Zeeuw van Plan-B). De input werd overhandigd aan de jury, waarna vervolgens de finalisten en uiteindelijke winnaar werden bepaald. 

Marc Schuuring, partner bij Boston Consulting Group, over de winnaar: “Hij zorgt ervoor dat agile werken niet vrijblijvend is. Integendeel, Talpa Network wordt voortgedreven door wekelijkse deadlines en het gegeven dat miljoenen mensen meekijken.” Tjibbe van der Zeeuw van Squadra voegt toe: “Hylke Sprangers is een extraverte en creatieve leider. Iemand die zich verdiept in nieuwe technologische ontwikkelingen en deze weet te vertalen naar relevante business opportunity’s.” 

Eerdere winnaars van de CIO of the Year Award zijn onder meer Ron van Kemenade (ING, 2016) en Bouke Hoving (KPN, 2017).