KPN CIO Bouke Hoving voegt weer grote prijs toe aan zijn palmares

28 november 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Bouke Hoving, de CIO van KPN, is door vakgenoten verkozen tot beste Chief Information Officer van het jaar. “Hij heeft voor zijn bedrijf echt het verschil gemaakt”, motiveerde juryvoorzitter Bernhard van Oranje de keuze. Achter de schermen speelden twee consultancybureaus – The Boston Consulting Group en Linqhu – een belangrijke rol in het verkrijgen van de prestigieuze prijs.

Vorige week reisden meer dan 750 hoge IT-bestuurders, IT managers en digitale professionals af naar de Beurs van Berlage in Amsterdam om de uitreiking van de CIO of the Year Award 2017 bij te wonen. Naast het volgen van een inhoudelijk programma waarin de laatste trends en ontwikkelingen in de branche werden uiteengezet, kregen de bezoekers een spetterend awardsprogramma gepresenteerd. Zes welbekende CIO’s streden gedurende de avond om de prijs: Arthur Govaert (Radboudumc), Bouke Hoving (KPN), Jaco van Goudswaard (Kadaster), Leo Brand (Vopak), Olli Hyyppä (NXP) en Ton van Rhijn (CZ).

Om tot deze zes genomineerden te komen, volgde de jury een strikt en objectief proces, aldus Bernhard van Oranje. Nadat een shortlist was opgesteld, werden alle CIO’s onderworpen aan kwalitatief en kwantitatief onderzoek door The Boston Consulting Group (BCG). Het strategy consultancykantoor, onder leiding van BCG partner Marc Schuuring, keek naar aspecten als reputatie onder business stakeholders (bijvoorbeeld boardroom geloofwaardigheid) en geleverde prestaties (IT-prestaties, IT agility en project­prestatie/aantrekkelijkheid). De evaluatie door BCG werd met de 2016 versie van de CIO of the Year Award vergeleken – zo werd onder andere meer aandacht geschonken aan de zogeheten ‘digital accelerator index’, waarbij de echte digitale enablers geïdentificeerd konden worden. 

Tussen de persoonlijke onderzoeken door werden de kandidaten verder onderworpen aan een leiderschapsassessment van Linqhu, een bureau gespecialiseerd in de bemiddeling van hoger kader ICT-posities in Nederland. Hier stonden leiderschapsaspecten en persoonlijke competenties centraal. De laatste validatie van het doorlopen selectieproces omvatte interviews en validatiechecks uitgevoerd via overige bestuurders.

CIO Day 2017

Bouke Hoving, CIO van KPN

Uit de evaluatie kwam een duidelijke winnaar naar voren: Bouke Hoving. De CIO van KPN behoorde zowel in het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek door BCG, het leiderschapsassessment van Linqhu, als het afsluitende jurygesprek tot de besten. “We hebben met Bouke Hoving een leider gekozen die zijn visie goed kan verwoorden en alles in het werk stelt om zijn organisatie verder vooruit te helpen. Dat heeft hij bewezen goed gedaan”, aldus Van Oranje.

Hoving dankt de uitverkiezing aan de grote digitale transformatie die KPN de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. In de ogen van de jury speelde hij een essentiële rol in het versimpelen van het productaanbod van KPN op de consumentenmarkt, naar een meer “geïntegreerde bundel, met een prima omnichannel-klantervaring die begint bij digitaal”.

In reactie op het winnen van de award gaf Hoving aan dat de prijs het gevolg is van jaren van hard werken. Het begrip ‘digitale transformatie’ werd vanaf 2013 populair binnen KPN, en na succesvolle pilots “ontstond de noodzaak om KPN in zijn totaliteit te transformeren” om zo meer klantgericht, digitaal en wendbaar te worden, aldus de CIO. De digitale transformatie werd ook de hoeksteen van KPN’s simplificatieprogramma. Het telecombedrijf streefde ernaar om het complexe productportfolio voor eind 2016 met 80% te versimpelen, door vereenvoudiging van producten, processen en IT & netwerken. De harde arbeid en het implementeren van Agile werken wierp zijn vruchten af. “Ons streven is gelukt. De vicieuze cirkel is doorbroken en we hebben een simpele, stabiele basis gecreëerd, die we nu met slimme technologie optimaliseren.”

Die basis omvat verschillende ‘innovaties’ die populair blijken onder consumenten. Bijvoorbeeld de KPN-consumentenapp, die geliefd is om zijn betere gebruikerservaring. Of bijvoorbeeld de door het bedrijf geïntroduceerde functionaliteit voor Chinese WeChat-gebruikers – zij kunnen met een Nederlandse KPN-simkaart nu door heel Europa de Chinese omgeving blijven gebruiken.

Bouke Hoving - CIO KPN

Naast het versimpelen van de bedrijfsvoering, zorgde meer vereenvoudiging in combinatie met een betere service uiteindelijk voor een boost in de klanttevredenheid. Voortbouwend op een 8% stijging van de Net Promoter Score (NPS) in 2015 en 2016, behaalde KPN afgelopen jaar op de consumentenmarkt de hoogste NPS in de geschiedenis.

Deze spectaculaire vooruitgang als gevolg van hun digitale aanpak bleef niet onopgemerkt. Vorig jaar won KPN al de ‘Digital World Award’, een internationale prijs voor de beste digitale transformatie, die KPN zelf omschreef als “de kroon op het werk van Bouke Hoving”. En later in 2016 nam KPN ook de ‘Business Transformation of the Year Award’ in ontvangst voor de resultaten van hun transformatieprogramma ‘Simplificatie’.

Iets meer dan een jaar later kan Hoving nu dus ook rekenen op een lofzang vanuit eigen land. “Het is ongelooflijk wat hij heeft aangedurfd en uiteindelijk heeft verwezenlijkt”, zegt Rob Beijleveld, initiatiefnemer van de CIO of the Year Award. Hoving reageerde bescheiden op zijn award: “Dit is een hele mooie erkenning voor wat KPN heeft bereikt met het vereenvoudigingsprogramma. We hebben hier met veel collega’s aan gewerkt en ik wil deze award dan ook namens hen in ontvangst nemen.”

Bouke Hoving volgt Ron van Kemenade op, de CIO van ING die vorig jaar werd benoemd tot CIO of the Year. In juni van dit jaar wist Van Kemenade in de categorie ‘grote organisaties’ de prijs ‘European Chief Information Officer of the Year’ van CIONET, een internationale community van IT-bestuurders, in de wacht te slepen. 

* De jury bestond uit Rob Beijleveld (ICT Media), Hotze Zijlstra (CIO Magazine), Marc Schuuring (Boston Consulting Group), Tjibbe van der Zeeuw (Linqhu), Marcel Krom (PostNL), Arnoud Klerkx (Kramp) en juryvoorzitter Bernhard van Oranje (Levi9).