Producent van diepvriesgroenten Oerlemans komt in Spaanse handen

10 oktober 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Oerlemans Food Group, een Nederlands voedselbedrijf met ongeveer 700 medewerkers, is overgenomen door Virto Group, een Spaanse producent en distributeur van voedingsproducten. Door de overname – die werd begeleid door M&A-teams van zes externe adviesbureaus – kan Virto Group circa €90 miljoen toevoegen aan zijn financiële voetafdruk, waarmee de totale omzet van het Spaanse bedrijf tot boven de €400 miljoen is gestegen. 

Oerlemans werd opgericht in 1977 en is een producent en leverancier van vers ingevroren groenten en fruit. Het bedrijf heeft met name een solide klantenbestand in Noordwest- en Centraal-Europa, maar bedient ook daarbuiten verschillende afnemers. Zo exporteert Oerlemans naar meer dan veertig landen over de hele wereld. Het bedrijf opereert onder de eigenmerknaam ‘Oerlemans Foods’, maar ondersteunt ook labels van grote retailers. De voedselorganisatie heeft circa 700 medewerkers in dienst, die actief zijn vanuit vier locaties in Nederland (Waalwijk) en Polen (een kantoor in Warschau en twee productiefaciliteiten). 

“Dankzij de overname van Oerlemans kunnen we het productaanbod en de dienstverlening aan onze bestaande en nieuwe klanten verder verbeteren en versterken”, aldus Javier Virto, CEO van Virto Group. Net zoals Oerlemans, is Virto Group een private onderneming die is gespecialiseerd in de productie en distributie van diepgevroren verse groenten. Daarnaast richt ook het Spaanse voedselbedrijf zich voornamelijk op de sectoren detailhandel, foodservice en industrie. Het bedrijf heeft saleskantoren in acht landen en beschikt over tien gespecialiseerde centra, waarvan negen in Spanje – drie in Navarra, twee in Murcia, en een in Badajoz, Segovia, La Rioja en Zaragoza – en één in Portugal. Het in 1984 opgerichte Vitro kent een uitgebreid productieassortiment aan groenten, peulvruchten, mixen, rijst, pasta, ontbijtgranen en vegetarische maaltijden.

Producent van diepvriesgroenten Oerlemans komt in Spaanse handen

Raoul Vorage –  CEO van Oerlemans – beschrijft Virto als marktleider op het gebied van “kwaliteit en innovatie”. Hij voegt daaraan toe dat de bundeling van krachten een zogeheten win-winsituatie heeft opgeleverd voor beide partijen. “Deze transactie garandeert de beschikbaarheid en kwaliteit van onze producten en vergroot eveneens de variëteit en het volume van het assortiment. Bovendien zorgt de nabijheid van de havens van Rotterdam en Gdansk ervoor dat het nieuwe samengestelde bedrijf zijn logistieke mogelijkheden verder kan verbeteren.” 

Voor Oerlemans volgt de verkoop van 100% van zijn aandelen aan de Spanjaarden na de verkoop van de aardappeldivisie. Die werd een jaar geleden overgenomen door Lamb Weston/Meijer. De transactie werd in gang gezet door H2, een private equity-bedrijf die destijds een meerderheidsbelang had in het bedrijf, met als doel Oerlemans in de gelegenheid te stellen zich uitsluitend te kunnen richten op zijn activiteiten op het gebied van vers ingevroren voedsel.

M&A-adviseurs

CEO Vorage, zijn managementteam en H2 werden gedurende het dealproces geadviseerd door de M&A-experts van Squarefield; een adviesbureau dat zich uitsluitend richt op de voedsel- en landbouwindustrie (transactieondersteuning), door adviseurs van Houthoff, een Nederlands advocatenkantoor (juridisch adviesbureau); en door specialisten van Deloitte, die financial due diligence leverden. Aan de Spaanse kant van de tafel werd de transactieondersteuning toevertrouwd aan CFI Netherlands (MBCF), een in Nederland gevestigde M&A-kantoor; aan de juristen van CMS, een advocatenkantoor met wereldwijd 74 kantoren (juridisch advies); en aan professionals van het accountants- en advieskantoor KPMG (financial due diligence).

Lees ookAantal fusies en overnames in Nederland op hoogste punt in tien jaar.