60 studenten werken aan organisatiemodel van de toekomst

05 oktober 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De Raad van Toekomst, een adviesbureau dat gerund wordt door studenten, organiseerde onlangs – tijdens de StartUp Delta Summit 2018 – de workshop ‘De Vooruitdaging’. Zo’n 60 studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) werden gevraagd om een drietal opdrachtgevers ‘vooruit te dagen’. “Vooruitdagen betekent dat je nadenkt over hoe het businessmodel van een opdrachtgever er over een aantal jaar uit komt te zien”, aldus Joost Broeren, directeur van Raad van Toekomst.

De drie opdrachtgevers die hun opwachting maakten en zich gedurende het event lieten adviseren waren Blisss Software, Kolmeijer Makelaars en Smart Data People. Net zoals andere organisaties in hun respectievelijke sector, hebben de drie bedrijven anno 2018 te maken met diverse externe veranderingen binnen het landschap. Zo eisen trends zoals digitalisering, krapte op de arbeidsmarkt en toenemende concurrentie in toenemende mate hun tol. 

Patrick van Haandel, van Kolmeijer Makelaars, zei voorafgaande aan de middag: “Ik verwacht van de studenten te leren hoe zij anders kijken naar de makelaardij. Wij hebben een bepaalde visie, maar het kan zijn dat zij daar heel anders naar kijken.” Dirko Wijers, directeur van Blisss Software, zei op zijn beurt: “De studenten gaan aan de slag door mijn bedrijf eigenlijk opnieuw uit te vinden, iets wat ik tien jaar geleden gedaan heb door in een bestaande branche, ook iets opnieuw uit te vinden, en dat gaan ze vandaag dus opnieuw doen. Een van de deelnemende HAN-studenten gaf aan: “Ik kan de opdrachtgevers als student zijnde vooral een frisse blik bieden.”

Marktaandeel afsnoepen

Na een korte introductie van alle drie de directeuren gingen de studenten in groepen aan de slag. Daarbij bogen zij zich over de centrale vraag van het evenement, die luidde: Hoe zal het businessmodel van deze opdrachtgevers over een aantal jaar eruitzien? De groep studenten kreeg de opdracht om een nieuwe onderneming te bedenken, die binnen nu en een paar jaar substantieel marktaandeel van de opdrachtgevers zou kunnen afsnoepen. Anders gezegd kregen ze de vraag voorgeschoteld: hoe ziet respectievelijk het softwarebedrijf, het makelaarskantoor en het detacheringsbureau van de toekomst eruit? 

Al gauw werd er aan de verschillende tafels druk gediscussieerd en werden post-its volgeschreven met trends, ideeën en opties. Dit creatieve proces werd begeleid door enkele leden van de Raad van Toekomst, die getraind en ervaren zijn in brainstormsessies. Een van hen was Lotte Thielen, die aangaf: “De insteek van de workhop vind ik heel erg tof. Eigenlijk zetten de studenten als het ware een tegenbedrijf op en daaruit zou dan de huidige onderneming een hele hoop kunnen leren. Je merkt dat doordat ze een volledig nieuw bedrijf mogen opstarten, alle ideeën alle kanten op gaan, maar wel heel erg gericht zijn op nieuwe trends.

Nieuwe inzichten

Na anderhalf uur was het tijd om de resultaten te presenteren aan de verschillende opdrachtgevers. De studenten hadden flink ‘buiten de lijntjes gekleurd’ en kwamen met verrassende perspectieven op de markt en de organisaties. Niet alle ideeën waren volgens de opdrachtgevers even realistisch, maar de frisse blikken van de nieuwe generatie hadden wel tot een paar nieuwe inzichten geleid.

Wijers kijkt enthousiast terug op de middag: “Ik heb verschillende leuke ideeën gehoord die totaal out-of-the-box zijn. Ik heb daar twee of drie dingen van opgeschreven, waar ik zeker mee aan de slag ga met mijn team. Dus wat mij betreft een geslaagde middag, waar ik leuke inspiratie heb opgedaan.” Ook Van Haandel is positief en geeft aan zich volgende keer weer op te geven voor deelname. Hij geeft aan: “Het heeft mij zeker stof tot nadenken gegeven. Ik vind het ook leuk om te zien hoe jonge mensen hier mee bezig zijn.” “Met de nieuwe generatie de toekomst verkennen geeft energie!” besluiten de drie directeuren.

Een HAN-student geeft tot slot aan: “Ik vond het een hele toffe workshop. ik heb veel geleerd en heb samen met studenten gebrainstormd en ben met hen tot nieuwe ideeën gekomen.”